Dziś przedstawiam Wam listę potraw świątecznych z podziałem na kategorie.
PRZYSTAWKI I DODATKI DO OBIADU
PRZYSTAWKI I DODATKI DO OBIADU
2. SAŁATKA Z ORKISZEM, MARYNOWANYMI GRZYBAMI I ZIELONĄ PIETRUSZKĄ
3. KORZENNA CZERWONA KAPUSTA PO SZWEDZKU (Rödkål)
4. KASZA GRYCZANA NIEPALONA Z POREM I TYMIANKIEM
5. PIECZONA BRUKSELKA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I KAPARAMI
6. PIECZONE ZIEMNIAKI Z CZOSNKIEM I TYMIANKIEM
7. TOFU a'la ŚLEDŹ MARYNOWANY W OCCIE
8. AROMATYCZNA KAPUSTA Z GRZYBAMI
9. PIECZONE PIECZARKI, FASZEROWANE SUSZONYMI POMIDORAMI, BAZYLIĄ I ORZESZKAMI PINIOWYMI
10. KALAFIOR PIECZONY W CAŁOŚCI Z PESTO Z ORZECHAMI LASKOWYMI
3. KORZENNA CZERWONA KAPUSTA PO SZWEDZKU (Rödkål)
4. KASZA GRYCZANA NIEPALONA Z POREM I TYMIANKIEM
5. PIECZONA BRUKSELKA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I KAPARAMI
6. PIECZONE ZIEMNIAKI Z CZOSNKIEM I TYMIANKIEM
7. TOFU a'la ŚLEDŹ MARYNOWANY W OCCIE
8. AROMATYCZNA KAPUSTA Z GRZYBAMI
9. PIECZONE PIECZARKI, FASZEROWANE SUSZONYMI POMIDORAMI, BAZYLIĄ I ORZESZKAMI PINIOWYMI
10. KALAFIOR PIECZONY W CAŁOŚCI Z PESTO Z ORZECHAMI LASKOWYMI
1. WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA
2. TOSKAŃSKA ZUPA FASOLOWA
3. ZIMOWA BIAŁA ZUPA KREM Z FASOLĄ
4. PROSTA ZUPA Z BURAKÓW Z KUMINEM I GORCZYCĄ
5. SŁODKO-KWAŚNA ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY Z JABŁKIEM I PRZYPRAWAMI KORZENNYMI
6. ZUPA Z GRUSZKI I PIETRUSZKI Z ESTRAGONEM
1. SAŁATKA Z PIECZONĄ DYNIĄ DELICATA, JARMUŻEM, BROKUŁEM I MANDARYNKOWYM DRESSINGIEM
2. SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z SOSEM CZOSNKOWYM
3. SURÓWKA RYŻ Z KALAFIORA Z KUMINEM I CYTRYNOWYM DRESSINGIEM
4. SAŁATKA NICEJSKA
5. SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Z ZIELONĄ PIETRUSZKĄ
6. EKSPRESOWA ĆWIKŁA Z SUROWYCH BURAKÓW
7. SAŁATKA Z BRUKSELKĄ, ZIARNAMI SORGO, SOCZEWICĄ, ŻURAWINĄ I DRESSINGIEM Z OLEJU Z PESTEK DYNI
8. SAŁATKA "3 FASOLKI" Z ORZEŹWIAJĄCYM DRESSINGIEM CYTRYNOWYM
DANIA GŁÓWNE
1. PIECZEŃ GRZYBOWO-ORZECHOWA OD JAMIEGO OLIVERA. Z KASZĄ PĘCZAK, GRZYBAMI, PISTACJAMI I ŻURAWINĄ (OPCJA BEZGLUTENOWA)
2. POMIDOROWO-PAPRYKOWY PASZTET Z CZERWONEJ SOCZEWICY (OPCJA BEZGLUTENOWA)
3. PIECZONE BURGERY/KOTLETY Z BURAKIEM, KASZĄ JAGLANĄ I ZIARNAMI
4. ZIOŁOWA PIECZEŃ Z KASZTANAMI I ŻURAWINĄ (BEZGLUTENOWA)
5. PIEROGI ORKISZOWE Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ, GRZYBAMI I ZIOŁAMI
6. KOTLETY a'la rybne, Z CIECIERZYCĄ,NORI I MIESZANKĄ PRZYPRAW "OLD BAY"
7. PIEROGI ORKISZOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ NIEPALONĄ,POREM I TYMIANKIEM
8. PASZTET JAGLANY Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ, JABŁKIEM I ESTRAGONEM (BEZGLUTENOWY)
9. BEZGLUTENOWE TARTALETKI Z GRZYBAMI
10. PIECZONE PIEROŻKI Z PIKANTNYM FARSZEM Z SOCZEWICY
11. PIKANTNE KOTLETY Z TOFU Z ZIEMNIACZANYM PUREE I ZIELONĄ FASOLKĄ
12. KOTLETY GRZYBOWE Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ I ZIOŁAMI
13. BEZGLUTENOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
14. KOTLETY "MIELONE" Z KASZY JAGLANEJ I SOI (wersja bezglutenowa)
15. PIEROGI RUSKIE W WERSJI 'de lux' ZE SKWARKAMI Z TEMPEHU
16. PROSTA PIECZEŃ Z GROCHU I KASZY JAGLANEJ Z ZIOŁAMI
2. SOS TATARSKI I MAJONEZ Z FASOLI
3. KORZENNY CHUTNEY Z AGRESTU (świetny do warzywnych pasztetów i pieczeni)
4. SŁODKI CHUTNEY Z JABŁEK Z KARDAMONEM (świetny do warzywnych pasztetów i pieczeni)
CIASTA PIECZONE
1. PROSTY PIERNIK KAROBOWY, PRZEKŁADANY MUSEM ŻURAWINOWO-POMARAŃCZOWYM (bez cukru rafinowanego)
4. BROWNIE Z BATATÓW I DAKTYLI (słodzone daktylami i syropem daktylowym)
5. DYNIOWY SERNIK OBLANY DAKTYLOWYM KARMELEM (słodzony syropem daktylowym zamiast cukru)
6. KRUCHE BABECZKI KASZTANOWE Z MUSEM Z ROKITNIKA (BEZGLUTENOWE) (bez cukru rafinowanego)
7. MINI BABECZKI PIERNIKOWE (w wersji z proteinami sojowymi lub bez)
8. TORT KAROBOWY Z SEZAMOWYM KREMEM JAGLANYM I MUSEM MALINOWYM (bez cukru rafinowanego)
9. PROSTA BABKA KAROBOWA (BEZ CUKRU RAFINOWANEGO)
10. TARTA KAROBOWA Z KREMEM DYNIOWO-JAGLANYM I OWOCAMI (słodzona karobem zamiast cukru)
CIASTA BEZ PIECZENIA I RAW
11. PROSTE BROWNIE CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE
PRALINY,TRUFLE ITD
3. PROSTE TRUFLE "ŚLIWKA W CZEKOLADZIE" (tylko 3 składniki)
4. MARCEPANOWE KARTOFELKI
5. PROSTE TRUFLE SEZAMOWE (jak chałwa)
6. SŁODKIE KULECZKI KOKOSOWO-ANANASOWE "PINA COLADA"
7. DAKTYLE NADZIEWANE SŁODKIM KREMEM Z KAROBU I TAHINI
4. MARCEPANOWE KARTOFELKI
5. PROSTE TRUFLE SEZAMOWE (jak chałwa)
6. SŁODKIE KULECZKI KOKOSOWO-ANANASOWE "PINA COLADA"
7. DAKTYLE NADZIEWANE SŁODKIM KREMEM Z KAROBU I TAHINI
3. GORĄCA CZEKOLADA Z KAROBU (tylko 3 składniki, bez cukru rafinowanego)
4. SŁODKI KREMOWY KOKTAJL ŚWIĄTECZNY "Egg Nog" (RAW)
INNE PRZYDATNE SKŁADNIKI:
- DOMOWA PRZYPRAWA KORZENNA (wersja druga, bardziej wyrazista)
- DOMOWA MASA MAKOWA NA MAKOWIEC I KUTIĘ
- DOMOWY CUKIER WANILIOWY (BRZOZOWY)
- DOMOWE TAHINI (do brownie i hummusu)
- DOMOWA MĄKA Z CIECIERZYCY (do pasztetów,pancakes i omletu)
- PROSTY MAJONEZ Z AWOKADO
- BULION a'la RYBNY (wersja pierwsza, z glonów nori)
- BULION a'la RYBNY (wersja druga, z glonów kombu)
- SOS KARMELOWY Z DAKTYLI (jako polewa do ciast np.)
- BULION WARZYWNY W PROSZKU (jak "Vegeta" lub "Jarzynka")
- CIASTO DROŻDŻOWE NA MELASIE Z KAROBU (BEZ CUKRU RAFINOWANEGO)
p.s. "To co Ty właściwie jesz?" ;)
Wooow! Napracowałaś się niesamowicie! Och, przyszłabym na takie święta :).
ReplyDeletew tym roku moje pierwsze wegańskie święta i już nie umiem się doczekać tych wszystkich potraw :)
ReplyDeletepowiem tyle- wpraszam się do Ciebie na święta!
ReplyDeletePierwszy raz jestem tutaj i muszę powiedzieć, że ogromnie mi się podoba! :) Chwilę mi zajmie przeglądnięcie wszystkich przepisów, ale z pewnością to zrobię.
ReplyDeleteObłędne te propozycje , jest wybór i to jaki
ReplyDeleteWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
ReplyDelete