GLUTEN-FREE VEGAN GINGERBREAD COOKIES
Święta to czas celebracji. Celebracji wspólnych posiłków, które o żadnej innej porze roku nie smakują tak dobrze.
Ale to także celebracja specjalnego czasu ich przygotowania. Jednym z nich jest oczywiście tradycyjne pieczenie pierniczków.
No bo kto ich nie lubi? ☺ Nawet jeśli nie chce mu się samemu ich robić, to chętnie podkradnie trochę ze stołu, kiedy ktoś bliski, właśnie wyjmie je z piekarnika ;)
Pachnie nimi w każdym domu...
Ja w tym roku, w drodze eksperymentów, postawiłam na wersję bezglutenową i przygotowaną z tego co prawie zawsze mam w domu. Dzięki temu mam pewność, że składniki są pod ręką, i gdy skończy się druga partia, mogę zaczynać i trzecią ☺
No bo czemu nie...
W końcu nigdy nie smakują one tak dobrze jak teraz...
SKŁADNIKI (ok. 60-80 sztuk, 3 duże blachy od piekarnika):
- 1/2 szklanki mąki z brązowego ryżu (80 g) *
- 1/2 szklanki mąki jaglanej (60 g) *
- 1/2 szklanki mąki owsianej (50 g) *
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (40 ml)
- 1/2 szklanki melasy z karobu (140 ml) **
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 6 łyżeczek przyprawy korzennej
- 1/4 łyżeczki wanilii w proszku (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
- 1/2 łyżeczki sody
- mała szczypta soli
* jeśli nie macie tych mąk w domu, a posiadacie ryż, kaszę i płatki owsiane, wystarczy odmierzyć odpowiednią ich ilość, zmielić na mąkę i przesiać do miski (kaszę jaglaną dobrze jest przed zmieleniem podprażyć lekko na patelni, ostudzić i wtedy zmielić, mąka zyskuje w ten sposób na aromacie). Jeśli chodzi o płatki owsiane i mąkę owsianą to jeśli jesteście na restrykcyjnej diecie bezglutenowej to użyjcie takich z certyfikatem "gluten-free", ale jeśli po prostu ograniczacie gluten w diecie to użyjcie zwykłych. Owies nie zawiera glutenu, ale jest nim "zanieczyszczany" w procesie produkcji płatków np., dlatego wybierzcie dla siebie odpowiedni rodzaj.
** bardzo lubię dodatek melasy z karobu w korzennych wypiekach, dodaje im ona specjalnego aromatu, jeśli jednak jej nie macie lub nie lubicie to zastąpić ją można każdym innym syropem słodzącym jak np. klonowy czy daktylowy
PRZYGOTOWANIE:
Siemię lniane zalewamy dwiema łyżkami wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Wszystkie mąki przesiewamy do miski, wraz ze skrobią ziemniaczaną, przyprawami, oraz sodą i dokładnie mieszamy.
Rozpuszczamy olej kokosowy w kąpieli wodnej.
Mieszamy mokre składniki w osobnej misce (olej kokosowy, melasę z karobu oraz kleik z siemienia), a następnie dodajemy do suchych składników.
Mieszamy całość dokładnie łyżką. Masa może Wam się wydawać za mokra, ale taka ma być.
Po schłodzeniu w lodówce, odpowiednio stwardnieje.
Miskę zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie, nagrzewamy piekarnik do 170°C.
Wyjmujemy 1/3 masy z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na grubość 2-3 mm.
Wykrawamy wybrane kształty i układamy je na blasze wyłożonej papierem.
Pieczemy 6 minut i szybko przekładamy na kratkę do schłodzenia.
Powtarzamy czynność z resztą ciasta.
Gdy się schłodzą, dekorujemy wedle uznania.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub puszce do 2 tygodni.
Smacznego ☺
Christmas is a time of celebration. The celebration of many, special meals, that don't taste so good at any other time of the year.
But it is also a celebration of special time of preparation those meals. One of them is of course the traditional baking of gingerbread cookies.
I mean who doesn't like them? ☺ Even if you're a bit lazy ;) and don't want to make them by yourself, I'm sure you will be happy to sneak some off the table when someone close to you, will just take them out from the oven ;)
Their smell feel every house...
This year, through experimentation, I made a gluten-free version and prepared them with easy ingredients, which I alaways have on hand.
So now, when I know I have all I need, I can just make another batch ☺ and they are disappearing qucikly ;)
In the end, they never taste as good as they do now ...
INGREDIENTS (approx. 60-80 medium cookies, 3 large baking trays):
- 1/2 C brown rice flour (80 g) *
- 1/2 C millet flour (60 g) *
- 1/2 C oat flour (50 g) *
- 1 tbsp potato starch
- 1/4 C melted coconut oil (40 ml)
- 1/2 C carob molasses (140 ml) **
- 1 tbsp ground flaxseed
- 6 tsp gingerbread spice mix (or pumpkin pie spice mix)
- 1/4 tsp dried vanilla (or seeds from 1 vanilla pod)
- 1/2 tsp baking soda
- small pinch of salt
* If you don't have those flours on hand, and you have rice, millet grits and porridge oats, simply measure out the appropriate quantity of them, grind into flour and sift into the bowl (it's good to toast the millet in a dry pan before, then let it cool down and then grind into flour, it tastes better that way). When it comes to oat. It doesn't contain gluten, but when commercially processed it's contaminated with gluten, therefore if you can't eat gluten at all, use certified gluten-free oats or flour. But when you just limit the gluten in your diet, use the regular ones.
** I really like the addition of carob molasses in spicy desserts, it gives them a special flavor, but if you do not have it or you do not like it you can replace it with any other sweetener like maple syrup or date syrup
PREPARATION:
Mix the ground flaxseed with 2 tbsp of boiling water, stir well and set aside.
Sift all the flours into a bowl, along with potato starch, spices, and baking soda, mix well.
Melt coconut oil in a water bath.
Mix the wet ingredients in a separate bowl (coconut oil, carob molasses, carob and flaxseed), then add them to the dry ingredients.
Mix all thoroughly with a spoon. The mixture can seems to wet for you, but don't worry, it will harden after cooling down in the fridge.
Cover the bowl with foil and put in the fridge for 1 hour.
After this time, preheat oven to 170 ° C.
Take out 1/3 of the dough from the fridge and rool on floured countertop to a thickness of 2-3 mm.
Cut the desired shapes and arrange them on a baking tray lined with baking paper.
Bake for 6 minutes and quickly tranfer on to the cooling rack.
Repeat with the remaining part of the dough.
When they cool down, decorate as desired or leave them plain.
Store in an airtight container for up to 2 weeks.
Enjoy ☺
dokładnie tak, święta to cudowny czas :) sama za niedługo biorę się za pieczenie pierniczków i z przyjemnością upiekłabym takie urocze choinki! świetny przepis :)
ReplyDeleteMuszę je zrobić ! Takiego przepisu szukałam :]
ReplyDeleteBoski przepis , chyba sie skuszę
ReplyDeleteWitam, jaka jest pojemność szklanki?
ReplyDeletePrzy oleju kokosowym wychodzi 160ml (4x40ml), a przy melasie 280ml (2x140ml).
Nie wiem czego mam się trzymać czy szklanek, czy miar w nawiasach.
1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (40 ml)
1/2 szklanki melasy z karobu (140 ml)
witaj, moja szklanka ma pojemność 250 ml, ale jako, że u każdego pojemności mogą być inne to najlepiej trzymać się miar wagowych, bo właśnie w tym celu je podaję :) miłego pieczenia
DeleteOK, czyli miary w nawiasach są sprawdzone, a miary szklankowe są "na oko"?;-) Będę dziś piekła, dziękuję.
DeleteTak, dokładnie, użyłam tyle dokładnie co podałam wagowo, a "na szklanki" to na oko, jak masz wagę to odmierz wagowo, ale jeśli nie to "na oko" też będzie dobrze, wyczuj ciasto, drobne różnice w proporcjach nie popsują go :)
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletePiernikowe szaleństwo...ja w tym roku niestety nie miałam czasu ani weny na pieczenie pierników. Ich smak czuję przez komputer ;-)
ReplyDeleteniestety ciasto kompletnie nie wyszło.. rwie się klei do wałka i blatu ;(
ReplyDeletea było dobrze schłodzone? jeśli tak i nadal się klei, dodaj do niego więcej mąki, powinno pomóc. widocznie proporcje miałaś inne i to mogło zaburzyć jego strukturę, ale dodatek mąki powinien je uratować
DeleteMam pytania dwa :)
ReplyDelete1. jak długo pierniczki wytrzymają przed świętami? tzn kiedy najlepiej je zrobić by się nie zestarzały?
2. masz może pomysły na zdrowe polewy i ozdabianie? :)