SAŁATKA Z PIECZONĄ DYNIĄ DELICATA, JARMUŻEM I MANDARYNKOWYM DRESSINGIEM

VEGAN FESTIVE SALAD WITH ROASTED DELICATA SQUASH, KALE AND TANGERINE DRESSING





Co prawda, niedawno prezentowałam nową, jesienno-zimową sałatkę i następnej na razie nie planowałam. Ale, po zrobieniu tej pierwszej, przygotowywałam ciągle nowe porcje dressingu, który wtedy stworzyłam, a który bardzo mi zasmakował. I polewałam nim niemal wszystkie warzywa, które miałam na obiad. 
I tak raz, gdy jadłam gotowane na parze bataty i brokuły, oczywiście obficie je nim polałam. Po spróbowaniu, zachwyciło mnie to połączenie i wiedziałam, że muszę skomponować nową michę warzywnych pyszności, otulonych tym pysznym olejem z pestek dyni z dodatkami.



VEGAN FESTIVE SALAD WITH ROASTED DELICATA SQUASH, KALE AND TANGERINE DRESSING




Tym razem, chcąc go trochę zmienić i podrasować, dodałam sok z mandarynek. Wspaniale odświeża on jego smak i obie wersje dressingu są teraz na mojej liście, tego co muszę mieć zawsze pod ręką w lodówce ;)

A cała sałatka jest po prostu genialna. Zamiast batata, którego akurat jak na złość nie mogłam nigdzie dostać aby zrobić zdjęcia do przepisu, choć w sumie może i dobrze ;) ; bo w roli głównej wystąpiła dynia delicata, którą kupiłam we wrześniu na lokalnych targach, a która czekała cierpliwie w piwnicy, na specjalną okazję do jej wykorzystania. Prezentuje się pięknie i doskonale pasuje do całości. Ale jak już wspominałam, pokrojony w kostkę batat lub zwykła dynia, też bardzo dobrze się tu sprawdzi.



VEGAN FESTIVE SALAD WITH ROASTED DELICATA SQUASH, KALE AND TANGERINE DRESSING



Do tego, kilka specjalnie dobranych na święta dodatków i na stole ląduje bardzo ładna i wykwintna wręcz sałatka.
I co prawda, wymaga ona trochę więcej pracy niż tylko siekanie i mieszanie składników, to jest tego warta w 100%. Jestem pewna, że podana na świątecznym stole, zachwyci niejednego ☺



VEGAN FESTIVE SALAD WITH ROASTED DELICATA SQUASH, KALE AND TANGERINE DRESSING


SKŁADNIKI (1 duża miska, 4-6 porcji):


SAŁATKA:

  • 100 g jarmużu, pozbawionego łodyg i porwanego na kawałki; ok. 5 garści
  • 1 dynia delicata (500 g) *
  • 1/2 główki brokuła (250 g)
  • 6 gałązek świeżej bazylii (same liście)
  • 2 garści orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki pestek granatu
  • 2 mandarynki
  • 2 garści pestek dyni
  • świeżo zmielony trójkolorowy pieprz (opcjonalnie)


DRESSING:

  • 2 łyżki surowego oleju z pestek dyni PURYA!
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z mandarynek
  • 2 łyżeczki ulubionego syropu słodzącego (np. klonowego lub daktylowego)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu


* zamiast dyni delicata używamy dużego batata lub kawałek zwykłej dyni



PRZYGOTOWANIE:

Najpierw pieczemy dynię. Ustawiamy piekarnik na 180 ° C. Dynię szorujemy i kroimy na 1-2 cm plastry, usuwamy nasiona ze środka i umieszczamy wszystkie na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-30 minut, przewracając je w połowie czasu pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia. Jeśli używamy batata lub zwykłej dyni, obieramy je, kroimy w drobną kostkę i pieczemy tak samo jak dynię delicata.

W międzyczasie, myjemy jarmuż i brokuły. Przygotowujemy naczynie do gotowania na parze i gotujemy w nim brokuła przez 5 minut, a jarmuż przez 1-2 minuty. Od razu po gotowaniu wrzucamy wszystko do miski z zimną wodą z lodem, dzięki temu zachowają swój ładny zielony kolor. Jeśli nie mamy parowaru to gotujemy wszystko tradycyjnie w wodzie. Gdy dokładnie się ostudzą w misce, przelewamy je na sito i dokładnie odsączamy.

Mieszamy składniki dressingu w małym słoiku, zakręcamy i energicznie potrząsamy aby dokładnie się wymieszały.
Siekamy orzechy, mieszamy je z pestkami dyni i podprażamy całość na suchej patelni przez kilka minut.

Przygotowujemy nasiona granatu. Kroimy mandarynki na plastry i usuwamy skórę. Odrywamy listki z gałązek bazylii.

Upieczoną i ostudzoną dynię Delicata kroimy na kawałki (zostawiamy kilka w całości, do dekoracji). Umieszczamy wszystkie składniki sałatki w misce, polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy.
Na koniec oprószamy świeżo zmielonym trójkolorowym pieprzem, kilkoma plastrami dyni i serwujemy.

Smacznego ☺


VEGAN FESTIVE SALAD WITH ROASTED DELICATA SQUASH, KALE AND TANGERINE DRESSING


Although recently I presented new recipe for an autumn-winter salad and I didn't plan a another one so soon. But, after the first recipe, I constantly prepared new portions of the dressing, which I fell in love with and once, when I ate cooked sweet potato and broccoli and add it to them, I discovered an amazing combination, which I knew I had to process to create a new composition. 

This time, I added a new twist to the dressing. I used a fresh tangerine juice, to make it more festive and fresh. And now, both versions of the dressing are now on my list of things, that I need to have in my fridge all the time :)


And the whole salad is just wonderful. Instead of sweet potato which I couldn't get anywhere to take photos of the recipe, I remembered about few small pumpkins, that I bought in September in a local market and which were waiting in a basement for a special occasion to be used. It presents beautifully and perfectly fits to the whole composition. But as I've mentioned, diced sweet potato or regular pumpkin, will also work very well here.

Except that, I picked a few specially selected ingredients for the upcoming festive season and in the end I got a very pretty and delightful salad.

And indeed, it requires a little more work than just chopping and mixing ingredients, but it is really worth it. And I am sure that it will delight many of you and your loved ones, when serned on a christmas table.☺


VEGAN FESTIVE SALAD WITH ROASTED DELICATA SQUASH, KALE AND TANGERINE DRESSING



INGREDIENTS (1 large bowl, 4-6 servings):


SALAD:

  • 100 g fresh kale (torn to pieces, stems removed), approx. 5 handfuls
  • 1 delicata squash (500 g) *
  • 1/2 head of broccoli (250 g)
  • 6 sprigs of fresh basil (leaves only)
  • 2 handfuls of hazelnuts
  • 1/2 C fresh pomegranate seeds
  • 2 manadarines
  • 2 handfuls of pumpkin seeds
  • freshly ground tri-color peppercorns


DRESSING:

  • 2 tbsp freshly squeezed mandarine juice
  • 2 tsp favorite sweetener ( for ex. maple or date syrup)
  • 1 tsp fresh lemon juice
  • 1/4 tsp pink himalayan salt
  • 1/4 tsp ground black pepper



* substitute with a regular pumpkin or a sweet potato



PREPARATION:

First roast the squash. Set the oven to 180°C. Wash the pumpkin, slice it into 1-2 cm strips and remove the seeds from the middle. Put all the slices on a baking tray, lined with baking paper and bake for 20 minutes. Turn it over in the middle of the baking time. When it's done (it should be firm and al dente after baking time), remove it from the oven and leave it to cool down. If you're using a regular pumpkin or a sweet potato, peel them and chop into small cubes and bake the same way as delicata.

In the meantime, wash kale and broccoli and drain. Using a steamer, cook the broccoli for 5 minutes, and kale for 2 minutes. After cooking both of them, transfer them straight away to a bowl with ice-cold water. This will help them to save their vibrant green color. Leave them in a bowl for 2 minutes and drain. Dry them well on a paper towel and put in a large bowl.

Mix the dressing ingredients in a small jar, put a cover on and shake well to combine.
Chop the hazelnuts, mix them with pumpkin seeds and toast them in a dry pan for few minutes.

Prepare the pomegranate seeds. Slice the mandarines and remove the skin off . Prepare the basil leaves.

Cut the roasted delicata into pieces (leave some for decoration). Put all the ingredients in a bowl, pour the dressing all over and gently toss the salad in it.

At the end, add some freshly ground tri-color pepper and serve.



VEGAN FESTIVE SALAD WITH ROASTED DELICATA SQUASH, KALE AND TANGERINE DRESSING


Enjoy ☺


VEGAN FESTIVE SALAD WITH ROASTED DELICATA SQUASH, KALE AND TANGERINE DRESSING

7 komentarze:

  1. Piękne kolory i stylizacja!
    Pozdrawiam:)
    Ania z http://www.lazycatkitchen.pl/

    ReplyDelete
    Replies
    1. dzięki Ania :) p.s. pozdrawiam również, bardzo lubię Twojego bloga, i miło mi, że zaglądasz też do mnie :)

      Delete
  2. Jaka piękna, bogata sałatka! Dynia z jarmużem świetnie się komponują, a w połączeniu z brokułem i pomarańczą to musi być coś wspaniałego :)

    ReplyDelete
  3. granat i pomarańcza muszą dodawać tak cudownej, orzeźwiającej nuty tej sałatce :)

    ReplyDelete
  4. Istne niebo w gębie :-)

    ReplyDelete
  5. Cudne zdjęcia i super przepis (:

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION