WEGAŃSKIE PIEROGI RUSKIE ZE 'SKWARKAMI' Z TEMPEHU

VEGAN 'RUSSIAN' STYLE DIMPLINGS WITH SMOKED TOFU& POTATO FILLING AND TEMPEH 'BACON'



Pierogi ruskie, obok tych z kapustą i grzybami to istny 'must have' na Świątecznym stole. Obie wersje mają swoich zagorzałych zwolenników, którzy przekomarzają się, które są lepsze. Ja nie umiałabym zdecydować, bo uwielbiam obie odmiany.


Vegan "russian" dumplings, filled with smoked tofu and potatoes


Niedawno publikowałam przepis na te z kapustą i grzybami, którą trochę podrasowałam aromatycznymi dodatkami, a teraz przyszedł czas na te drugie.
I choć klasyczna ich wersja, z prostym farszem na bazie ugotowanych ziemniaków, wędzonego tofu i smażonej cebulki, jest bardzo smaczna. To nabrałam ochoty podkręcić nieco te wszystkie smaki, które uwielbiam w tych pierogach i przygotować je w wersji de lux ;) 


Vegan "russian" dumplings, filled with smoked tofu and potatoes


A lubię, gdy są dość mocno słone, pikantne i bardzo wyraziste. Dlatego do standardowego farszu dodałam pastę miso oraz sos sojowy, aby wzmocnić głęboki słony smak; płatki drożdżowe, aby wzmocnić posmak serowy oraz całą kompozycję umami, a całość wykończyłam jeszcze odrobiną wędzonej papryki oraz "skwarkami z tempehu" co dało im przysłowiową "kropkę nad i". 


Vegan "russian" dumplings, filled with smoked tofu and potatoes


Tak przygotowane pierogi, moim zdaniem, biją na głowę nawet te tradycyjne niewegańskie i jestem pewna, że zasmakują wszystkim, bez względu na rodzaj diety jaki preferują. Polecam ☺


Vegan "russian" dumplings, filled with smoked tofu and potatoes


SKŁADNIKI (ok. 25 dużych pierogów):


NADZIENIE:

  • 5 ugotowanych średnich ziemniaków (400 g) *
  • 1 kostka BIO tofu wędzonego Polsoja (200 g)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki jasnej pasty miso
  • 1/4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1-2 łyżki oleju
  • świeżo mielony pieprz kolorowy lub zwykły (do podania)


CIASTO NA PIEROGI (do wyboru):

  • 1,5 porcji bezglutenowego z tego przepisu
  • 1,5 porcji orkiszowego z tego przepisu


"SKWARKI" Z TEMPEHU:

  • 1/2  kostki wędzonego tempehu (100 g)
  • odrobina oleju
  • odrobina wędzonej papryki (opcjonalnie)



* Osobiście najbardziej lubię ziemniaki gotowane na parze w skórce, ale wybór metody wybierzcie wg upodobań. Ja swoje szoruję i wkładam do garnka z nakładką do gotowania na parze i gotuję 40-60 min w zależności od ich wielkości. Następnie dokładnie je studzę i obieram.



PRZYGOTOWANIE:

Tofu dokładnie odciskamy z wody, przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub maszynkę do mielenia. Następnie dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok.

Ugotowane i obrane ziemniaki przepuszczamy przez praskę/maszynkę do mielenia.

Siekamy cebulę i podsmażamy ją na oleju. Odstawiamy.

Gdy lekko przestygnie, dodajemy ją do ziemniaków, następnie dodajemy tofu oraz resztę składników.

Dokładnie mieszamy, zakrywamy miskę folią i chłodzimy w lodówce 30 min. - 1h.

W międzyczasie przygotowujemy ciasto na pierogi, które też chłodzimy.

Tempeh kroimy w małą kosteczkę i chwilę podsmażamy z odrobiną oleju, odstawiamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przed podaniem można go jeszcze delikatnie obtoczyć w odrobinie wędzonej papryki.

Gdy wszystkie składniki są już gotowe, rozwałkowujemy ciasto na pierogi. Wykrawamy 9 cm kółka i do każdego wkładamy 1/2 łyżki farszu, zalepiamy i gotujemy we wrzątku do 2-3 min. po ich wypłynięciu.

Serwujemy ze skwarkami z tempehu i świeżo zmielonym pieprzem.


Smacznego ☺


Vegan "russian" dumplings, filled with smoked tofu and potatoes


In Poland, at Christmas, we always serve two kinds of dumplings. One kind is filled with aromatic sauerkraut and the second one is filled with white cheese mixed with potatoes and fried onion. The second kind is called "russian" dumplings and the vegan version is made usually with smoked tofu instead of traditional non-vegan cottage cheese and potatoes and onion.


Vegan "russian" dumplings, filled with smoked tofu and potatoes


I love both versions and today I want to share a recipe for these, so called "russian" dumplings. And although the classic version, with a simple stuffing made with boiled potatoes, smoked tofu and fried onion, is very tasty. I wanted to make them more distinct in flavor, so I enhanced all the flavors which I love in them.
And I like when they are quite salty, hot and distinctive in flavor. Therefore to the standard filling I added miso paste and soy sauce to enhance their deep salty taste; nutritional yeast flakes to enhance the cheesy flavor and umami, and I finished it with a little bit of smoked paprika and tempeh "bacon" bits.

They taste trully amazing and are a wonderful, interesting option for a traditional Christmas meal, with a little twist.



Vegan "russian" dumplings, filled with smoked tofu and potatoes


INGREDIENTS (for approx. 25 large dumplings):


FILLING:

  • 5 medium boiled potatoes (400 g) *
  • 1 block of smoked tofu (200 g)
  • 3 tbsp lemon juice
  • 1 onion
  • 1 tbsp nutritional yeast flakes
  • 1 tbsp soy sauce (use Tamari for gf option)
  • 2 tsp light miso paste
  • 1/4 tsp smoked paprika
  • 1/2 tsp ground black pepper
  • 1-2 tbsp oil
  • freshly ground pepper, black or tri-colored (for serving)


DOUGH FOR THE DUMPLINGS (in two versions, for you to choose from):

  • 1.5 portion of gluten-free dough from this recipe
  • 1.5 portion spelt dough from this recipe



TEMPEH "BACON":

  • 1/2 block of smoked tempeh (100 g)
  • a little bit of oil
  • pinch of smoked paprika (optional)




* Personally, I like potatoes steamed with their skin on, but the choice of the cooking method is up to you. I scrub all of them and put into the pot with steaming tray and cook them for 40-60 minutes depending on their size. Then I cool them down and peel their skin off. 



PREPARATION:

Take the tofu out from the package and squeeze to remove the excess water. Grind in a food processor or mash with a potato masher. Then add lemon juice, stir and set aside for a moment.

Mash the cooked and peeled potatoes with a potato masher.

Chop the onion and fry it in oil until lightly brown. Set aside.

When it cooled down a little bit, add it to the potatoes, then add the tofu and the rest of the ingredients.

Mix thoroughly, cover the bowl and cool it in the fridge for 30 minutes. - 1h.

In the meantime, prepare the dough for dumplings, and chill it.

Cut the tempeh into very small cubes and fry briefly with a little oil, set aside on a plate, lined with paper towel. Right before serving, you can sprinkle them with a little bit of smoked paprika, to strengthen the smoked aroma.

When all the ingredients are ready, rool the dough for dumplings, until about 2-3 mm thick, using a glass, cut out 9 cm circles and fill each one of them with 1/2 tbsp of the filling, firmly stick both ends and cook them in boiling water for 2-3 minutes after they flow up in to the surface of the pot.

Serve with tempeh bacon and freshly ground pepper.



Vegan "russian" dumplings, filled with smoked tofu and potatoes


Enjoy☺


Vegan "russian" dumplings, filled with smoked tofu and potatoes


2 komentarze:

  1. przyznam szczerze, że to najlepszy pomysł na wegańskie ruskie pierogi ze skwarkami jaki widziałam <3 nie mogę nie ulepić :D

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION