WEGAŃSKIE PIEROGI ORKISZOWE Z GRZYBAMI, ZIELONĄ SOCZEWICĄ I ZIOŁAMI

VEGAN SPELT DUMPLINGS WITH WILD MUSHROOMS, GREEN LENTILS AND HERBS







Do Świąt jeszcze trochę czasu, ale za to teraz jest najlepsza pora na testowanie nowych świątecznych przepisów. Co prawda pierogi to doskonałe danie obiadowe, które można z powodzeniem przyrządzać przez cały rok, korzystając z sezonowych warzyw i owoców; jednak te świąteczne są zawsze szczególne.

Ten przepis jest moim ulubionym. Zamiast mąki pszennej używam mąki orkiszowej, która jest bardziej wartościowa, a środek pierogów wypełniam ziołowo-grzybowym farszem, na bazie zielonej soczewicy. Trochę inaczej niż tradycyjnie, ale nadal smacznie. Polecam


Vegan spelt dumplings with wild mushrooms, green lentils and herbs




SKŁADNIKI NA CIASTO (ok 18 pierogów o średnicy 9 cm ): 



  • 1,5 szklanki jasnej, ekologicznej mąki orkiszowej (185 g)
  • 1/2 szklanki gorącej wody (125 ml)
  • 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej 
  • kilka kropel oliwy z oliwek/oleju 




PRZYGOTOWANIE:


Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy, dolewamy wodę i kilka kropel oliwy bądź oleju. Całość mieszamy dokładnie łyżką, a następnie zagniatamy ręką, jeśli ciasto jest zbyt klejące, należy dodać więcej mąki.


Vegan spelt dumplings with wild mushrooms, green lentils and herbs


Formujemy je w kulę i w misce okrytej folią odstawiamy do lodówki na około 30 minut.


Vegan spelt dumplings with wild mushrooms, green lentils and herbs



SKŁADNIKI NA FARSZ: 

  • 1/2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy (ok. 75g suchej) 
  • 1 garść suszonych grzybów (ok. 10g)
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz 
  • 1 łyżka świeżego tymianku, 1 łyżka świeżej bazylii, 1 łyżka świeżego oregano , 1/3 łyżki świeżego rozmarynu (jeśli nie mamy świeżych ziół, użyjmy 1 łyżki suszonych ziół prowansalskich)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin



PRZYGOTOWANIE:


Grzyby wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, moczymy przez 10 minut a następnie podgotowujemy 5-10 minut. Odcedzamy, ale wywar zachowujemy na zupę grzybową. Pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek smażymy na patelni aż do zarumienienia. Ugotowane grzyby kroimy i razem z soczewicą wrzucamy na patelnię do cebuli i czosnku, dodajemy sól, pieprz i zioła, mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia a następnie miksujemy wszystko ręcznym blenderem, masa nie musi być zmiksowana na gładko.  Najlepiej jest przygotować farsz dzień wcześniej, skróci nam to czas przygotowania pierogów a nadzienie będzie jeszcze lepiej smakowało gdy się trochę "przegryzie".


Vegan spelt dumplings with wild mushrooms, green lentils and herbs


Ciasto na pierogi wałkujemy, wykrawamy kółka, na środek każdego kółka nakładamy odrobinę farszu i starannie zaklejamy boki mocno dociskając.


Vegan spelt dumplings with wild mushrooms, green lentils and herbs


Ulepione pierogi gotujemy w osolonej wodzie od 5 do 7 minut, aż będą miękkie.


Vegan spelt dumplings with wild mushrooms, green lentils and herbs


Wykładamy je na talerze i dekorujemy wedle uznania. Ja swoje skropiłam odrobiną zimno-tłoczonego oleju lnianego i przybrałam świeżymi ziołami (bazylią, oregano, tymiankiem i rozmarynem).

p.s. jeśli zostanie Wam trochę farszu, z powodzeniem możecie wykorzystać go jako pastę kanapkową.


Vegan spelt dumplings with wild mushrooms, green lentils and herbs


Smacznego ☺




Vegan spelt dumplings with wild mushrooms, green lentils and herbs





"Pierogi" which you can translate as "dumplings" are traditional eastern European dish served at Christmas Eve. Usually filled with sauerkraut with wild mushrooms or potatoes with cottage cheese and onion. They are also a great option for a tasty, fulfilling dinner all over the year. You can fill them with seasonal vegetables or fruits. They are quick and easy to make.

This recipe is my favorite. Instead of wheat flour I use spelt flour, which is more nutritious, and the center is filled with herbs, wild mushrooms and green lentils. A little different, but still delicious.





INGREDIENTS FOR THE DOUGH (about 18 dumplings):

  • 1,5 C organic white spelt flour (185 g)
  • 1/2 C hot water (125 ml)
  • 1/2 tsp pink himalayan salt 
  • few drops of olive oil or vegetable oil 



PREPARATION:


Sieve the flour into the bowl, add salt and mix. Gently pour in the water and start kneading the dough. Add few drops of olive oil or vegetable oil and mix it with a spoon, then knead the dough thoroughly with your hand. If it's too wet add more flour. Shape the dough into a ball, put it in the bowl, cover it with cling film and refrigerate for about 30 minutes.



INGREDIENTS FOR THE FILLING: 

  • 1/2 C cooked green lentils (approx. 75g uncooked)
  • 1 handful of dried wild mushrooms (use mixed or just porcini mushrooms)
  • 1 onion 
  • 2 cloves of garlic 
  • salt, pepper 
  • 1 tbsp fresh thyme leaves, 1 tbsp fresh basil leaves, 1 tbsp fresh oregano leaves, 1/3 tbsp fresh rosemary leaves ( I you don't have fresh herbs, use 1 tbsp of dried herbes de provence mix)
  • 1 tbsp extra virgin olive oil



PREPARATION:


Puth dried wild mushrooms in a small pot, add boiling water and let them soak for 10 minutes. After that bring them to a boil and cook for 5-10 minutes. Drain, but keep the stock for wild mushroom soup.

Chop the onion and press the garlic. Heat the olive oil in a pan, add the onion and garlic and fry for few minutes.
Add the drained mushrooms and cooked lentils and fry for another few minutes. Take off the pan from the heat and leave the filling to cool down. Then blend it, it doesn't have to be extra smooth.
It is best to prepare the filling the day before, it will shorten the time of preparation the dumplings and the filling will be even better a day after.

Roll out the dough for dumplings, it should be 3-4 mm thick. Cut in the circles(using a cup or a glass), at the center of each circle put a tbsp of the filling and carefully seal the sides pressing firmly . Boil them in salted water for 5 to 7 minutes, until soft. Lay them on plates and garnish as desired. I drizzled them with a little bit of cold-pressed flaxseed oil and garnished with fresh herbs (basil, oregano, thyme and rosemary).

Enjoy ☺



Vegan spelt dumplings with wild mushrooms, green lentils and herbs

18 komentarze:

  1. właśnie wczoraj w rozmowie z mamą wspomniałam o tym, że zjadłabym pierogi, a tu proszę - idealny przepis! bardzo fajny pomysł na nadzienie :)

    ReplyDelete
  2. Pierogi z soczewica czy grzybami , a tu i to i to , wow , mogę jeść od śniadania do kolacji z podwieczorkiem oczywiście , pysznie wygladają

    ReplyDelete
  3. Dziś od rana hulabula, robię pierogi! :) Warto było chodzić na grzyby w tym roku i później je suszyć.
    Uściski!

    ReplyDelete
    Replies
    1. fajnie :) i zazdroszczę grzybowych plonów, ja w tym roku nie znalazłam nic...

      Delete
    2. Serio? Szok! Ja byłam sześć razy i za każdym przywoziłam minimum dwa wiaderka, jak nie prawdziwki to podgrzybki. Dobrze, że część zasuszyłam, resztę pałaszowałam na bieżąco (ohh) albo marynowałam w occie. Ale czuję w kościach, że za rok znajdziesz całe dywany grzybów :)

      Delete
  4. Moja mama robi podobny farsz do pierogów, jest genialny! A ciasto orkiszowe jest moim ulubionym :)

    ReplyDelete
  5. Hej!

    Czy mozna zastapic make orkiszowa jasna na ciemna? Czy efekt koncowy bedzie ten sam? Pozrawiam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hej :) oczywiście można zastąpić, jednak pierogi będą się różnić wyglądem (będą ciemniejsze) i ciasto będzie trochę twardsze

      Delete
    2. Nie polecam, jednorazowo jako coś innego to może jest to i dobre, ale na dłuższą metę uważam, że klasyczne z białej to jednak bije wszystko. Szczególnie jeżeli chodzi o ruskie nie ma co kombinować.

      Delete
  6. Dzisiaj je zrobiłam - są BOSKIE ❤ za jednym razem zjadłam 8 😏 Jutro zrobię z kilku porcji i zamrożę na przyszłość

    ReplyDelete
    Replies
    1. super, cieszę się, że smakują, ja też je uwielbiam :) szczególnie z własnoręcznie zebranymi grzybami ;)

      Delete
  7. można zrobić z mąki gryczanej zamiast orkiszowej ciasto?

    ReplyDelete
    Replies
    1. robione z samej gryczanej w ten sam sposób nie wyjdą raczej tak dobrze, trzeba by trochę wtedy dopasować inaczej proporcje i sposób wykonania ciasta

      Delete
  8. Howdy! I enjoy this content. This blogs really nice, keep it up!

    ReplyDelete
  9. You make so many great post here. I read your article twice. Its good!

    ReplyDelete
  10. I bookmarked to check out new information on this great blog.

    ReplyDelete
  11. Positive site, Read articles on this website, I really like your style

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION