CREAMY VEGAN WILD MUSHROOM SOUP
Jeśli miałabym wybrać potrawę, która najbardziej kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia i najbardziej mi wtedy smakuje, to jest to zupa grzybowa. Barszcz lubię, ale dla mnie numerem jeden jest kremowa grzybowa. Z mocnym aromatem leśnych grzybów, jałowcem, rozmarynem, na domowym bulionie i kremową śmietanką. Pycha.
Do zagęszczenia zupy możecie użyć gotowych śmietanek roślinnych, ale polecam Wam najlepszy trick na zagęszczanie wegańskich zup. Ten trick to namoczone nerkowce, i nie trzeba z nich nawet robić specjalnej śmietanki, wystarczy je namoczyć i zmiksować z bulionem, to wszystko ;)
SKŁADNIKI (2 duże lub 4 małe porcje):
SKŁADNIKI (2 duże lub 4 małe porcje):
- 2 garście suszonych grzybów (borowiki i podgrzybki) (40g)
- 500 ml gorącej wody (do moczenia grzybów)
- 1 pęczek włoszczyzny (2 marchewki,2 pietruszki,1/4 selera, kilka łodyg zielonej pietruszki)
- 6 pieczarek (brunatne będą najlepsze, ale zwykłe też się nadają)
- 1/2 szklanki nerkowców
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarenka jałowca
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 1,5 L wody
PRZYGOTOWANIE:
1. Najlepiej jest przygotować wywar i zamoczyć nerkowce dzień wcześniej, wywar dzięki temu bardziej się "przegryzie", a przygotowanie zupy następnego dnia, zajmie nam mniej czasu. Jednak nie jest to warunek konieczny.
2. Najpierw namaczamy nerkowce, wsypujemy je do szklanki/słoika, zalewamy wodą i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników lub na noc.
3. Następnie wsypujemy suszone grzyby do miski, zalewamy 500ml gorącej wody i moczymy 30min-1h, po tym czasie odcedzamy, ale zachowujemy wywar!
4. Teraz przystępujemy do przygotowania bulionu. Obieramy warzywa i drobno je siekamy, przygotowujemy zioła i przyprawy (liście laurowe,ziele angielskie,jałowiec,rozmaryn,tymianek), pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Do garnka wlewamy wodę z moczenia grzybów, dodajemy posiekane warzywa, zioła, przyprawy, cebulę (można ją wcześniej opalić na ogniu), oraz kilka namoczonych grzybów, dopełniamy 1,5 L wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 1 godziny. Po tym czasie odcedzamy warzywa i przyprawy od wywaru (można je np. zmiksować, doprawić i używać jako pastę na kanapki). Wywar odstawiamy na bok.
5. Następnie grzejemy 2 łyżki oliwy w garnku, wrzucamy do niej posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy namoczone grzyby, smażymy kilka minut, wlewamy wywar i gotujemy 10-20 minut.
6. Gdy zupa lekko przestygnie wlewamy ją do kielicha blendera (wcześniej można zachować część grzybów, jeśli nie ma być to 100% zupa-krem), dodajemy namoczone i odcedzone nerkowce i miksujemy na gładko. Wlewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy tuż przed podaniem.
7. Można podawać z makaronem, grzankami czosnkowymi lub bez niczego. Jest pyszna.
Smacznego ☺
If I had to choose a dish that mostly reminds me of Christmas it would be this wild mushroom soup. With a powerful aroma of wild mushrooms, juniper, rosemary, homemade broth and cream. It's delicious.
INGREDIENTS (2 large or 4 small portions):
If I had to choose a dish that mostly reminds me of Christmas it would be this wild mushroom soup. With a powerful aroma of wild mushrooms, juniper, rosemary, homemade broth and cream. It's delicious.
INGREDIENTS (2 large or 4 small portions):
- 2 handfuls of dried wild mushrooms (porcini and bolete) (40g)
- 500 ml boiling water (for soaking the mushrooms)
- 2 carrots
- 2 parsnips
- 1/4 celeriac
- few sprigs of parsley
- 6 mushrooms (brown or regular)
- 1/2 C cashews
- 2 onions
- 2 bay leaves
- 3 allspice grains
- 2 juniper seeds
- 2 sprigs of fresh rosemary
- 4 sprigs of fresh thyme
- 1,5 L water
PREPARATION:
1. It is best to prepare the stock and soak cashews a day before, the soup will be more aromatic, and the preparation of the dish will take less time. However it is not obligatory.
2. First soak cashews, put them in a glass / jar, add water and set aside, while you prepare the rest.
3. Put dried mushrooms in a bowl, add 500 ml hot water and leave them to soak for 30min-1h, after that time, drain them off but keep the stock!
4. Now you need to prepare the broth. Peel the vegetables and finely chop them, prepare herbs and spices (bay leaves, allspice, juniper, rosemary, thyme), slice the mushrooms. Add the water from soaking the mushrooms to a big pot, add prepared vegetables, herbs, spices, onions (you can burn the onion near the flame, the burnt skin will give more aroma to the stock), add some soaked wild mushrooms as well, along with 1.5 L of water and bring everything to a boil. Cook for approx. 1 hour. After that time, strain the broth, keep it for the soup, and leave the vegetables (don't throw the away, you can for example mix them for a sandwich spread)
5. Next, heat 2 tablespoons of olive oil in the pan, toss the chopped onion and fry for few minutes, next add the soaked mushrooms, fry a few minutes,add the broth and simmer for 10-20 minutes.
6. Cool it down for a moment and then pour it into a blender cup (you can save some whole wild mushrooms if you want some texture in the soup), add the soaked and drained cashews and mix it until smooth. Pour it back into the pan and heat up just before serving.
7. Serve with pasta, garlic croutons or on it's own.
Uwielbiam grzybową, ale takiej wersji nie znałam :)
ReplyDelete