NAJPROSTSZE WEGAŃSKIE MUFFINY Z TRUSKAWKAMI (ORKISZOWO-JAGLANE,SŁODZONE SYROPEM ZAMIAST CUKRU)

SIMPLE VEGAN MUFFINS WITH STRAWBERRIES (MADE WITH SPELT AND MILLET FLOUR & SWEETENED WITH SYRUP INSTEAD OF GRANULATED SUGAR





Banalne i szybkie do zrobienia muffinki, sowicie nadziane truskawkami. 
Ten prosty, sezonowy wypiek, jest idealny do spałaszowania przy porannej lub popołudniowej kawie, w domu czy w pracy, albo w łóżku w weekend, jako słodkie, leniwe śniadanie. Można je też zapakować na piknik, lub zaserwować niespodziewanym gościom. Przygotowanie ich zajmuje ok. 35 minut, co obejmuje już 25 minutowy czas pieczenia ;)


Simple vegan strawberry muffins


Ich piękny, karmelowy kolor, to zasługa melasy z karobu, którą je posłodziłam; poza ciekawą barwą, nadaje im też ona fantastycznego aromatu. Uwielbiam dodawać ją do wypieków, nie dość, że ich smak staje się wtedy bogatszy, to całe mieszkanie wypełnia się przyjemnie nęcącym zapachem. Oczywiście sprawdzi się też tutaj, każdy inny syrop słodzący np. daktylowy, klonowy, ryżowy, ale do tych babeczek, polecam najbardziej karobową melasę, świetnie pasuje do truskawek.


Simple vegan strawberry muffins


Muffinki to deser błyskawiczny, wystarczy jedna miska, chwila mieszania i nadziane foremki lądują w piecu. Najczęściej robi się je z mąki pszennej, z cukrem, mlekiem i tłuszczem. Ja, oprócz zamiany cukru na syrop, tym razem, podmieniłam połowę mąki orkiszowej, z której zazwyczaj piekę tego typu ciasta, na mąkę jaglaną, dzięki której wypiek jest jeszcze ciekawszy i bardziej wartościowy.


Simple vegan strawberry muffins



Babeczki są puchate, pulchne, mięciutkie, słodkie i przyjemnie wilgotne. Idealnie smakują takie świeżo upieczone w towarzystwie filiżanki dobrej kawy, którą w tym okresie, i do tego wypieku polecam szczególnie w wersji lawendowej


Simple vegan strawberry muffins



SKŁADNIKI (6 sztuk):

  • 60 g mąki orkiszowej *
  • 60 g mąki jaglanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 90 ml ulubionego syropu słodzącego (np. melasy z karobu, syropu daktylowego, klonowego itd.)
  • 90 ml wody lub bardzo rzadkiego mleka roślinnego
  • 30 ml rozpuszczonego oleju kokosowego lub zwykłego
  • szczypta suszonej wanilii lub ziarenka z połowy laski wanilii
  • 6 dużych truskawek (100 g)
  • ksylitol zmielony na puder (do posypania, opcjonalnie)



* Najlepiej użyć mąki orkiszowej w przedziale typów 500-1000, całkowicie pełnoziarnista (typ 1800-2000) może być za ciężka, jako, że użyta jest też dość "ciężka" mąka jaglana i truskawki, ja używam mąki orkiszowej typ 1050 (takiej), ale może być też zwykła jasna, drobno-mielona, lub zmieszana pół na pół jasna i pełnoziarnista.



PRZYGOTOWANIE:

Truskawki myjemy, suszymy i kroimy na małe kawałeczki.
Przesiewamy suche składniki do dużej miski i mieszamy.
W szklance łączymy dokładnie te mokre (olej,syrop i wodę lub mleko).
Dolewamy mokre do suchych i mieszamy energicznie trzepaczką.
Nastawiamy piekarnik na 180 ° C.
Rozlewamy masę do foremek, na wierzchu posypujemy truskawkami i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut, sprawdzamy patyczkiem, gdy wychodzi czysty i suchy, wyjmujemy ciasto i chwilę studzimy przed podaniem.


Smacznego ☺


Simple vegan strawberry muffins


Very trivial and quick to make, generously stuffed with strawberries. This simple, seasonal cakes, are ideal to a morning or afternoon coffee, at home or at work, or even in bed, if you fancy a sweet, lazy breakfast at the weekend. They are also perfect, to take for a picnic, or to serve in the company of unexpected guests. It takes about 35 minutes to make them, and this time already includes a 25 minute of the baking time ;)


Simple vegan strawberry muffins


Their beautiful color comes from carob molasses, which I used to sweeten them, it also enriched their flavor. I love to add this molasses to cakes, it gives them a wonderful aroma and also fills the house with pleasant scents during baking. Of course, you can use every other liquid sweetener (date syrup, maple syrup, rice syrup etc.), but if you have some carob molasses on hand, use it for those muffins, it pairs beautifuly with strawberries.


Simple vegan strawberry muffins


Muffins are a perfect option for a quick dessert, you just need one bowl, few minutes to pop the filled cake molds to the oven and wait a moment. Usually, they are made with white wheat flour, sugar, milk and fat. I'm replacing refined sugar with syrup, and this time, swapped half of the spelt flour, which I usually use to bake this type of cakes, with millet flour, which makes them even more interesting and nourishing.


Simple vegan strawberry muffins

They are fluffy, plump, soft, sweet and pleasantly moist. They taste the best, when eaten few minutes after baking, with a nice cup of coffee, like my new lavender cold-brew coffee for example ☺


Simple vegan strawberry muffins



INGREDIENTS (6 muffins):

  • 60 g spelt flour *
  • 60 g millet flour
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp baking soda
  • 90 ml favorite liquid sweetener (for eg. carob molasses, date syrup, maple syrup etc.).
  • 90 ml water or very thin vegan milk
  • 30 ml dissolved, liquid coconut oil or regular vegetable oil
  • pinch of dried vanilla or seeds from 1/2 vanilla pod
  • 6 large strawberries (100 g)
  • ground xylitol (for dusting, optional)



* You can use finely ground, white spelt flour or combine white spelt flour with wholewheat spelt flour to get 60 g



PREPARATION:

Wash and dry the strawberries and cut them into small pieces.
Sift dry ingredients into a large bowl and stir well.
Combine the wet ingredients in a cup and add them to the bowl.
stir vigorously with a whisk.
Set the oven to 180 ° C.
Pour the mixture into muffin molds, sprinkle with strawberries and put in the preheated oven.
Bake for 25 minutes, then check with the stick, when it comes out clean and dry, remove the muffins and cool briefly before serving.


Enjoy ☺


Simple vegan strawberry muffins

13 komentarze:

  1. I nie mam syropu wiec moze brazowy cukier bedzie ok?

    ReplyDelete
  2. Mąka jak najbardziej może być inna, ale zamieniając syrop na cukier trzeba dopasować inaczej proporcje mokrych składników do suchych, tak, żeby konsystencja była podobna i wyszły tak samo dobrze

    ReplyDelete
  3. A która będzie najlepsza zamiast orkiszowej dla bezglutenowców? :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. najlepiej jakaś mieszanka, ale nie gwarantuję, że muffinki wyjdą tak samo dobrze, może wyjść zakalec, bo przepis jest stricte na takie mąki jak w przepisie

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION