WEGAŃSKA PAELLA Z LETNIMI WARZYWAMI, CIECIERZYCĄ I KASZĄ JAGLANĄ

VEGAN PAELLA WITH SUMMER VEGETABLES, CHICKPEAS AND MILLET




Paella to danie stworzone na lato, które trzeba przyrządzić co najmniej kilka razy ;) To takie danie-celebracja. Celebrujące obfitość sezonowych warzyw, a także idealnie nadające się na wspólne wieczorne, letnie biesiadowanie, podczas którego celebrujemy ciepłe dni i piękną pogodę.



Vegan paella with summer vegetables and millet



Oczywiście, to co dzisiaj prezentuję to mocna wariacja na temat tradycyjnej hiszpańskiej paelli, ale jej sposób przygotowania jest bardzo podobny do tej oryginalnej. 

Nazwa "paella" pochodzi od łacińskiego słowa "patella", które określało metalowe naczynie służące Rzymianom do ofiarowywania darów bogom. Danie było początkowo spożywane przez robotników, którzy jadali gotowany ryż podczas przerwy w pracy.


Potrawa ta przypomina trochę risotto, ale jest z nią mniej pracy. Bo tak jak w risotto, bulion do ryżu dodaje się stopniowo, tak tu wlewa się go od razu i zostawia paellę, aby sobie powoli bulgotała.


Bazą tradycyjnie jest mały, średnioziarnisty ryż, który duszony jest w bulionie z dodatkami. Ja dla odmiany zamieniłam go na kaszę jaglaną. Odwróciłam także proporcje, normalnie to ryż z dodatkami a u mnie to dodatki z kaszą, bo połączyłam ją ze wszystkimi warzywami, które akurat przyniosłam z targu, co w rezultacie stworzyło bardzo polską jej odmianę, pełną młodych świeżych warzyw i kolorów ;)




Vegan paella with summer vegetables and millet


Dzięki temu na talerzu ląduje nam kwintesencja lata. Lekkie, ale sycące danie, które jest proste, a zarazem wykwintne. To wspaniała warzywna uczta, w której przeplatają się ciekawe przyprawy, zioła, i miękkie pomidorki koktajlowe, które po ugotowaniu w całości, dosłownie wybuchają nam w ustach słodyczą. Jest pysznie. Polecam.



Vegan paella with summer vegetables and millet


SKŁADNIKI (4-6 porcji, patelnia o średnicy 30 cm):

  • 1/4 małej główki kalafiora
  • 1/2 zielonej papryki
  • 5 dużych rzodkiewek
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści zielonej fasolki szparagowej
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 mała kolba świeżej kukurydzy
  • 1/2 szklanki wyłuskanego świeżego zielonego groszku
  • 1 młoda marchew
  • 1/3 średniej cukinii
  • 1/2 małego, młodego selera
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
  • 1 L bulionu warzywnego
  • szczypta szafranu
  • 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • 1/3 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 listki laurowe
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 2 duże gałązki świeżej bazylii
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • 1 mały pęczek zielonej pietruszki (do posypania na końcu)
  • 2 łyżki oleju roślinnego



PRZYGOTOWANIE:

Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, odcedzamy i odstawiamy. Myjemy wszystkie warzywa. Obieramy cebulę, seler i marchew. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki. Odkrajamy ziarna z kolby kukurydzy. Siekamy wszystko na małe kawałki (oprócz pomidorków, które dodajemy w całości), kalafiora rozdzielamy na drobne różyczki. Przygotowujemy wszystkie pozostałe składniki i przyprawy.

Rozgrzewamy 2 łyżki oleju na dużej patelni (moja ma 30 cm) i wrzucamy cebulę, smażymy ok. 5 minut. Potem dorzucamy wyciśnięty czosnek i smażymy 2 minuty.
Następnie wrzucamy resztę warzyw (oprócz cukinii i zielonej pietruszki) i smażymy ok. 10 minut.

Po tym czasie dorzucamy ciecierzycę, kaszę, zioła, przyprawy i bulion, mieszamy wszystko dokładnie, zmniejszamy ogień i zostawiamy paellę, aby sobie spokojnie bulgotała 15 minut, mieszając w trakcie kilka razy.

Na końcu dorzucamy cukinię i dusimy jeszcze wszystko 5 minut. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem jeśli trzeba, posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i serwujemy. Pozostałości przechowujemy w lodówce do 3 dni. Pozostałości świetnie nadają się do spakowania do lunchobox'a.

Smacznego ☺


Vegan paella with summer vegetables and millet


Paella is a perfect dish for summer, that you should prepare at least few times;) It's just a big celebration of this wonderful season. It's celebrating the abundance of seasonal vegetables, as well as warm, summer days which we often celebrate during small, family/friends gatherings.

Of course, what I present today is a big variation on the traditional spanish paella, but the method of the preparation is very similar to the original.


The name "paella" comes from the latin word "patella", which described a metal dish which Romans used for offering gifts to the gods. The dish was initially consumed by workers who ate cooked rice during a break at work.


This dish is a bit like risotto, but requires even less work. In risotto, broth is added gradually to the rice, here it's poured into it right away and then left for gentle simmering.


The base was traditionally made with small, short-grain rice, which is cooked in a broth with additional ingredients. I swapped it for a change with millet groats. I also swapped the proportions, traditionally it's rice with some additional components. In my dish these additional components play the main part and the millet it's a secondary ingredient. I combined it with all the vegetables that I just brought from the market. Which created a beautiful and colorful dish.



As a result, we get a plate with an essence of summer. Light but filling dish that is simple yet exquisite. It's an amazing vegetable feast with many interesting spices, herbs and soft cherry tomatoes which actually burst in your mouth with sweetness.  



INGREDIENTS (4-6 servings, 30 cm round pan):

  • 1/4 small head of cauliflower
  • 1/2 green bell pepper
  • 5 large radishes
  • 1/2 small leek
  • 1 onion
  • 2 garlic cloves
  • 2 handfuls of french green beans
  • 1 C cooked chickpeas
  • 1 small, fresh corn on the cob
  • 1/2 C hulled fresh green peas
  • 1 young carrot
  • 1/3 medium zucchini
  • 1/2 small, young celeriac
  • 10-15 cherry tomatoes
  • 1/2 C millet (uncooked)
  • 4 C vegetable stock (1L)
  • pinch of saffron
  • 1/2 tsp pink himalayan salt
  • 1/3 tsp black ground pepper
  • 1/4 tsp ground turmeric
  • 1 tsp smoked paprika
  • 1/2 tsp sweet paprika
  • 2 bay leaves
  • 4 sprigs of fresh thyme
  • 2 large sprigs of fresh basil
  • 2 sprigs fresh oregano
  • 1 small bunch of parsley (for garnish )
  • 2 tbsp vegetable oil




PREPARATION:

Rinse the millet with boiling water, drain off and set aside. Wash all vegetables. Peel the onion, celeriac and carrot. Cut radishes into quarters. Cut of the sweetcorn grains from the cob. Chop vegatables into small pieces (except cherry tomatoes), divide the cauliflower into small florets. Cut off the tops from french green beans, discard and chop the rest into small pieces. Prepare the rest of the ingredients and spices.

Heat 2 tablespoons oil in a large frying pan (mine is 30 cm wide) and add the chopped onion, fry for approx. 5 minutes. Next add pressed garlic and fry for 2 minutes.
Then add the rest of the vegetables (except zucchini and parsley) and fry for approx. 10 minutes.

After that add chickpeas, millet grits, herbs, spices and broth, stir well, reduce the heat and leave it to simmer for 15 minutes, stirring occasionally.

Next add chpped zucchini and cook for 5 more minutes. Remove from the heat, add more salt and pepper if necessary, sprinkle with chopped parsley and serve. Store the leftovers in the fridge for up to 3 days. It's ideal to pack the leftovers in to your lunchbox.

Enjoy☺


Vegan paella with summer vegetables and millet

11 komentarze:

  1. trafiłaś w punkt, kocham takie dania i koniecznie zabiorę się za domową paelle! :) wygląda tak apetycznie, że aż wzrok trudno oderwać - muszę zaserwować to rodzinie :)

    ReplyDelete
  2. Chętni zjadłabym taki obiad ;)

    ReplyDelete
  3. ależ u Ciebie apetycznie!

    ReplyDelete
  4. Mniam, przepięknie wygląda :)

    ReplyDelete
  5. u mnie po zalaniu bulionem i dodaniu papryki wędzonej już tak nie wyglądało apetycznie :/ Po pierwsze kolor zrobił się "brudny", po drugie duszenie tych małych kawałków warzyw ponad 15 min i to po wstępnym obsmażeniu spowodował, że rozgotowały się...Zdecydowanie zmniejszyłabym czas duszenia oraz ilość bulionu przynajmniej o polowe. Jeśli komuś zależy na ładnym kolorze potrawy to zastanowiłabym się nad dodawaniem wędzonej papryki.

    ReplyDelete
  6. Nie lubię jak przepis wymienia składniki a potem w opisie nie mówi dokładnie o wszystkich. Wspomniane jest, żeby obrać wszystkie warzywa, pokroić np. rzodkiewkę na ćwiartki pokroić a potem posiekać wszystko na drobne kawałki. To po co kroiłem na ćwiartki jak mam je na drobne kawałki?

    Pomidorki koktajlowe też na drobne kawałki czy całe? Bo na zdjęciu są całe a w opisie pisze żeby posiekać na drobne "wszystko".

    Niby bzdura mała dla kogoś, ale to nie są ani oczywiste rzeczy ani "bzdurne". Ogromna różnica jest we wrażeniu, smaku i ogólnie "smakowitości" potrawy w zależności co jak jest obrobione. Choćby posiekane blenderem pieczarki wrzucone do sosu a pokrojone na ćwiartki pieczarki wrzucone do sosu - wrażenie będzie zupełnie inne.

    Pół przepisu jest drugie pół trzeba się domyśleć.

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION