WEGAŃSKIE KRUCHE CIASTO BEZGLUTENOWE, JAGLANO-GRYCZANE, WERSJA SŁODKA I WYTRAWNA

VEGAN GLUTEN-FREE PIE CRUST, MADE WITH MILLET AND BUCKWHEAT, SWEET AND SAVORY VERSION



Najlepsze kruche ciasto, jakie do tej pory udało mi się przygotować. Jest o wiele ciekawsze w smaku niż to wykonane tradycyjnie, z mąki pszennej, a przy okazji jest bezglutenowe. Do jego wykorzystania użyłam moich ulubionych kasz, jaglanej i gryczanej i to one właśnie odpowiadają za jego wyjątkowy aromat.
Jego struktura też jest doskonała. Ciasto po upieczeniu jest przyjemnie kruche i zwarte.

Oprócz zamiany mąki, odeszłam także od tradycyjnego sposobu przygotowania kruchego ciasta, bo mój sposób lepiej mi się sprawdza w przypadku tych składników. Pomijam etap jego chłodzenia i rozpuszczam olej kokosowy, którego do niego używam. Dzięki temu łatwiej jest mi wymieszać dokładnie wszystkie składniki i rozprowadzić ciasto na dnie formy.

Podaję także 2 wersje, jedną do słodkich a drugą do wytrawnych wypieków, bo równie dobrze smakuje z owocami jak i z grzybami.

I właśnie tę drugą wersję niedługo Wam zaprezentuję. Dlatego zachęcam Was do zapisania sobie przepisu i zapraszam za kilka dni po przepis na wyborne, grzybowe tartaletki.


Vegan gluten-free pie crust (sweet and savory version)



SKŁADNIKI (same spody 10 średnich (8 cm) tartaletek lub 25 cm okrągłej formy):


WERSJA WYTRAWNA:

  • 1 szklanka mąki jaglanej (150 g ) *
  • 1 szklanka mąki gryczanej lub mąki z ciecierzycy (150 g) **
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 100 g bezzapachowego oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • 1/3 - 1/2 szklanki zimnej wody
  • mała szczypta kurkumy (opcjonalnie, dla koloru)


WERSJA SŁODKA:

  • 1 szklanka mąki jaglanej (150 g) *
  • 1 szklanka mąki gryczanej** lub mąki z ciecierzycy(150 g)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 100 g oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki brązowego cukru (fajny smak daje jasny cukier muscovado) lub ksylitolu (cukier najlepiej zmielić na puder) lub 100 ml syropu słodzącego (używając syropu pomijamy lub redukujemy ilość zimnej wody dodanej do ciasta)
  • mała szczypta różowej soli himalajskiej (opcjonalnie)
  • mała szczypta kurkumy (opcjonalnie, dla koloru)
  • 1/3 - 1/2 szklanki zimnej wody


* aby wykonać mąkę jaglaną, należy podprażyć kaszę jaglaną na suchej patelni, aż się lekko zarumieni i nabierze lekko orzechowego aromatu, a następnie, po ostygnięciu zmielić ją w młynku lub dostosowanym do tego blenderze i przesiać przez sito

** aby przygotować mąkę gryczaną, wystarczy zmielić niepaloną kaszę gryczaną, a następnie przesiać ją przez sitko



Vegan gluten-free pie crust (sweet and savory version)



PRZYGOTOWANIE:

Rozpuszczamy olej kokosowy w kąpieli wodnej lub małym rondelku. W międzyczasie w misce mieszamy suche składniki. Następnie wsypujemy je do pojemnika blendera z ostrzem w kształcie litery S. Dolewamy olej kokosowy i 1/3 szklanki wody. Miksujemy, aż powstaną zlepione grudki. W razie potrzeby, jeśli masa jest za sucha dodajemy po 1 dodatkowej łyżce wody i miksujemy, aż masa dobrze się zlepi.


Vegan gluten-free pie crust (sweet and savory version)



Lepimy kulę. Ciasto mocno się kruszy, dlatego zamiast je rozwałkowywać, rozkruszam je nad natłuszczoną formą, a następnie palcami, mocno dociskam i wyrównuję. Ale oczywiście można je rozwałkować na kilka kawałków i wyłożyć nimi formę. Warstwa nie powinna być za gruba, wystarczy kilka milimetrów. Następnie, nakłuwamy je widelcem i pieczemy 15-20 minut w 180 °C w zależności od wielkości formy, potem takie spody można już wypełnić nadzieniem i jeść, lub jeśli nadzienie wymaga zapieczenia, wkładamy całość do pieca (180°C) na ok. 20-30 minut.



Vegan gluten-free pie crust (sweet and savory version)


The best pie crust, I've made so far. It is much more interesting in flavor than the traditional one, made with wheat flour, and it's also gluten-free. I used my favorite groats to make it, millet and buckwheat, and thanks to that the flavor is extraordinary. The consistency is also perfect, it's dense but also crispy after baking.

Except changing the type of the flour, I also changed the traditional way of preparing pie crust, because I found this way more suitable. I'm skipping the step of cooling it and I use melted coconut oil. Thanks to that it is easier for me to mix thoroughly all ingredients and spread the dough into the bottom of the form.

I also present two versions, one for sweet pies and one for savory tart, because it tastes good with fruits and with savory fillings.

In the next blog post I will present a recipe for delicious, savory , wild mushroom tartlets, where I use the savory pie crust.


Vegan gluten-free pie crust (sweet and savory version)



INGREDIENTS (10 medium (8 cm) tartlets or 1 large 25 cm round tart pan, just the crust (bottom)):


SAVORY VERSION:

  • 1 C millet flour (150 g) *
  • 1 C buckwheat flour ** or chickpea flour (150 g)
  • 2 tbsp potato starch
  • 100 g fragrant-free coconut oil
  • 1/2 tsp pink himalayan salt
  • 1/3 - 1/2 C cold water
  • small pinch of turmeric (optional, for colour)


SWEET VERSION:

  • 1 C millet flour (150 g) *
  • 1 C buckwheat flour ** or chickpea flour (150 g)
  • 2 tbsp potato starch
  • 100 g coconut oil
  • 1/3 C brown sugar (light muscovado works great here) or xylitol (ground into powder) or 100 ml favorite syrup (if using syrup, reduce or omit the cold water added to the dough)
  • small pinch of pink himalayan salt (optional)
  • small pinch of turmeric (optional for colour)
  • 1/3 - 1/2 cup cold water



* To prepare millet flour, toast the millet in a dry pan for few minutes, then cool it down, grind and sift through a sieve

** To prepare buckwheat flour, grind raw buckwheat groats and sift it through a sieve



PREPARATION:

Melt coconut oil in a water bath or in a small saucepan. Meanwhile, mix dry ingredients in a bowl. Then transfer them into a food processor with the S blade. Add coconut oil and 1/3 cup of water. Blend until small clumps of dough will form. If necessary, if the mixture is too dry, add 1 tablespoon of water at a time and mix until the mixture will stick together. Form a ball and line the pans with it.
The dough is very crumbly, so instead of rolling it out, I just crumble it above a greased pan, then I press it firmly with my fingers. The layer should not be too thick, just a few millimeters. Then you need to make few holes with a fork and bake it for 15-20 minutes at 180 ° C, depending on the size of the pan. After that, you can fill them with the filling and eat or if the filling needs baking, put everything in the oven (180°C) for about 20-30 minutes.


Vegan gluten-free pie crust (sweet and savory version)

25 komentarze:

  1. Świetnie wygląda to ciasto :)

    ReplyDelete
  2. Bardzo apetyczne to ciasto, a kruche babeczki , takie co się nadziewa później by można z niego piec?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tak :) wychodzą z tego świetne spody do kruchych babeczek, tart, tartaletek itd. można je potem piec dalej z nadzieniem lub wypełnić kremem, bitą śmietaną i owocami już bez ponownego pieczenia

      Delete
    2. A jaki byś fajny krem wegański poleciła?

      Delete
    3. może być np. budyń jaglany : http://www.foodpornveganstyle.blogspot.com/2015/01/bananowy-budyn-jaglany.html

      za jakiś czas zrobię na bloga takie babeczki babeczki, tylko muszę pokombinować jeszcze z przepisami ;)

      Delete
  3. wersję słodką często robię :)

    ReplyDelete
  4. Zastanawia mnie fakt, czy to ciasto również tak jak większość wypieków bezglutenowych kruszy się niesamowicie, czy jednak przy chęci wyłożenia z 'babeczek' lub krojenia placka jednak będzie takie wytrzymałe jak każde glutenowe ciasto? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. to ciasto się nie rozpada, robiłam je już kilka razy w wersji dużej tarty, kruchego ciasta z owocami oraz tartaletek z grzybami, ciasto jest odpowiednio kruche podczas konsumpcji, ale nie rozpada się, tartaletki łatwo odchodziły z foremek i trzymały kształt po upieczeniu jak i kilkudniowym przechowywaniu w lodówce.

      Delete
    2. W takim razie dziekuję za przepis, może tym razem wyjdzie mi coś, co pomimo braku glutenu się nie będzie rozpadać. :) Dziękuję.

      Delete
  5. Cudowny przepis! ;) od dawna szukałam przepisu na kruche, zdrowe ciastka bez masy masła :) Mój Blog

    ReplyDelete
  6. Czy olej kokosowy można zastąpić np. rzepakowym?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ciasto wyjdzie, ale czy tak samo się zachowa po upieczeniu to dokładnie nie wiem... ja zawsze daję kokosowy, ale wypróbuję następnym razem ze zwykłym i dam znać jak poszło

      Delete
    2. już wypróbowane, ze zwykłym olejem wychodzi tak samo dobrze :)
      http://www.foodpornveganstyle.blogspot.com/2015/09/weganski-sernik-z-dyni-oblany.html

      Delete
  7. czy w wersji słodkiej to ciasto również nada się na kruszonkę?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak, jak mi zostaje po wylepieniu formy, to właśnie robię wtedy z reszty kruszonkę ;)

      Delete
  8. Genialny przepis, polecam bardzo. Ja akurat robie ze zwyklym maslem, bo nie znosze smaku masla kokosowego w ciescie, no i nie jem w pelni wegansko. Ale przepis sie sprawdza, wiec bardzo dziekuje! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super, dziękuję za komentarz :) jeśli chodzi o olej kokosowy to można kupić bezzapachowy, ja właśnie w takim cieście używam takiego co nie ma aromatu jeśli akurat mi on nie pasuje, ale oczywiście to kwestia indywidualna i zastąpić go można tym co nam pasuje, p.s. ze zwykłym olejem np. rzepakowym też wychodzi ;)

      Delete
  9. Super przepis. Jestem bezglutenowcem i bezlaktozowcem i wegańskie blogi są dla mnie ratunkiem, gdy mam ochotę na słodycze. :) Raz, dwa, i ciasto gotowe. Użyłam dwóch saszetek stevii zamiast cukru, spody są idealnie słodkie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dzięki :) cieszę się, że się przydaje! p.s. dobry pomysł ze stevią, muszę wypróbować :)

      Delete
  10. Będą jutro z musem jabłkowym. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. czytasz w moich myślach...? ;) też za mną chodzi takie ciacho :) p.s. smacznego ☺

      Delete
    2. W sumie takie mini szarlotki. Chociaż takim krem czekoladowy z kaszy jaglanej z dodatkiem banana? Ahhh. ;)

      Delete
  11. Można użyć mąki pszennej zamiast jaglanej i gryczanej?

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION