VEGAN TARTLETS WITH WILD MUSHROOMS, HERBS AND TOFU (GLUTEN-FREE)
Wspaniałe danie uwieńczające dzień spędzony na grzybobraniu. Wytrawne tartaletki na domowym i niezwykle aromatycznym kruchym cieście, wypełnione kremowym farszem, pełnym grzybów i ziół.
Smakują wyśmienicie na ciepło, jak i na zimno. To kusząca propozycja na rodzinny obiad czy romantyczną kolację we dwoje.
Z podanego przepisu wychodzi 10 średnich tartaletek, ale nie jest to aż tak dużo jak się może wydawać. Ja np. po upieczeniu zjadłam trzy od razu, tak bardzo mi smakowały ;)
Zamiast małych, pojedynczych porcji, można również przygotować jedną dużą tartę, która zapewni nam smaczny obiad na kilka dni.
Dlatego, jeśli lubicie szwędać się po lasach ze wzrokiem wbitym w ściółkę i koszykiem wypełniającym się grzybami to koniecznie spróbujcie tego dania. Jestem pewna, że bardzo Wam zasmakuje i doda jeszcze większej zachęty na kolejne grzybobranie :)
Ciasto ma ciekawy aromat, za sprawą kaszy jaglanej i gryczanej, które bardzo dobrze współgrają z ziołowo-grzybowym nadzieniem. Farsz po upieczeniu pozostaje kremowy i wilgotny. Dla mnie to jedno z najlepszych dań, jakie udało mi się stworzyć tego lata i wchodzi na stałe do mojego popisowego repertuaru wegańskich dań, które zachwycają wszystkich, nie tylko wege-jadków :)
SKŁADNIKI (10 tartaletek o średnicy 8 cm, lub 1 duża 20-25 cm tarta):
- 1 porcja wytrawnego kruchego ciasta z tego przepisu
- 2 kostki BIO tofu ziołowego Polsoja (2 x 250 g) *
- 6 dużych, świeżych, leśnych grzybów: borowiki, podgrzybki itd. **
- 3 łyżki świeżych listków tymianku lub 1,5 łyżki suszonego
- 1/3 łyżki świeżych listków rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka różowej soli himalajskiej
- sok z 1 małej cytryny
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 2 łyżki oleju roślinnego
* zamiennie można też użyć BIO tofu wędzonego lub marynowanego w sosie Tamari
** zamiennie można użyć 500 g pieczarek/kurek lub 50 g suszonych grzybów, suszone grzyby należy namoczyć w ciepłej wodzie przez min. 1 godzinę
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw przygotowuję farsz. Można to zrobić 1 dzień lub kilka godzin wcześniej, skróci nam to czas wykonania tartaletek.
Wyjmujemy tofu z paczki, odsączamy z wody, zawijamy w kilka arkuszy ręcznika papierowego, układamy na talerzu i dociskamy z góry jakimś ciężarem, zostawiamy je tak na czas przygotowania reszty składników.
Obieramy i siekamy cebulę, wyciskamy czosnek. Oczyszczamy i kroimy grzyby. Przygotowujemy zioła i resztę składników.
Grzejemy olej na patelni. Wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut, dodajemy czosnek i smażymy 2 minuty. Następnie wrzucamy pokrojone grzyby, tymianek, rozmaryn i smażymy wszystko 10 minut.
W międzyczasie odwijamy tofu z ręcznika papierowego i kruszymy nad kielichem blendera. Dodajemy sól, płatki drożdżowe, sok z cytryny, kurkumę, pieprz i miksujemy na gładki krem.
Przekładamy go do miski i dodajemy podsmażone grzyby. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania spodów tartaletek.
Nagrzewamy piekarnik na 180 ° C. Zagniatamy wytrawne kruche ciasto wg tego przepisu. Foremki/formę smarujemy olejem i wykładamy je ciastem na grubość kilku milimetrów. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika (nie wyłączamy go) wypełniamy farszem i wstawiamy ponownie do pieca, pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z pieca i serwujemy. Równie dobrze smakują też na zimno. Przechowujemy je w lodówce do 5 dni.
Smacznego ☺
Great dinner to celebrate wild mushrooms harvest. Savory tartlets with a homemade pie crust, filled with creamy filling, full of mushrooms and herbs.
They taste delicious, served hot or cold. They are a great option for a family dinner or a romantic dinner for two.
The recipe is for 10 medium-sized tartlets, but it is not too much, believe me. I liked them so much that I ate 3 at once, right after I baked them.
Instead of small, individual portions, you can also prepare one large tart, which will provide you a tasty dinner for a few days.
Therefore, if you like walking in the woods with eyes focused on to the ground and a basket getting filled with wild mushrooms, you definitely have to try this dish. I'm sure you will love it and it will give you even more motivation for the next harvest.
The dough has an interesting flavor, thanks to millet and buckwheat, which pairs well with herbal-mushroom filling.
Filling is creamy and moist. For me this is one of the best meals I created this summer and becomes a permanent part of my special culinary repertoire of vegan dishes that everyone will love, not just vegetarians and vegans :)
INGREDIENTS (10 medium tartlets, or one large tart: 20-25 cm round pan):
- 1 portion of savory gluten-free pie crust, recipe here
- 500 g tofu (herbal or smoked tofu will be the best)
- 6 large fresh wild mushrooms of any kind: porcini mushrooms, boletes, etc. **
- 3 tbsp fresh thyme leaves or 1.5 tbsp dried thyme
- 1/3 tbsp fresh rosemary leaves or 1/2 tsp dried
- 2 medium onions
- 2 cloves of garlic
- 1 tsp pink himalayan salt
- juice of 1 small lemon
- 2 tbsp nutritional yeast flakes
- 1/3 tsp ground turmeric
- 1/4 tsp ground black pepper
- 2 tbsp vegetable oil
** alternatively, you can use 500 g regular mushrooms / chanterelles or 50 grams of dried wild mushrooms, dried mushrooms should be soaked in warm water for min. 1 hour
PREPARATION:
First, prepare the filling. This can be done a day or few hours earlier.
Remove the tofu from the package, drain it, then wrap in several sheets of paper towel, put on a plate and put some weight on top of it, set aside.
Peel and chop the onion, press the garlic. Clean and slice the mushrooms. Prepare herbs and other ingredients.
Heat the oil in a pan. Add the onion and fry for 5 minutes, then add the garlic and fry for 2 minutes. Next add sliced mushrooms, thyme, rosemary and fry for 10 minutes.
In the meantime unrap the tofu and crumble above a blender cup. Add salt, nutritional yeast flakes, lemon juice, turmeric, pepper and mix in to a smooth cream.
Transfer it in to a bowl and add fried mushrooms. Mix thoroughly and put in the fridge.
Preheat the oven to 180 ° C. Knead the pie crust. Brush the tart/tartaletes pans with a little bit of oil and fill them with the dough, to a thickness of several millimeters. Puncture the crust with a fork and bake for 10 minutes.
After removing from the oven (don't turn it off) fill them with the prepared mushroom filling, then put them back in the oven, and bake for 30 minutes. Remove from the oven and serve. You might also serve them cold. Store them in the fridge for up to 5 days.
Enjoy☺
przepiękne!
ReplyDeleteprezentują się niezwykle smakowicie!
ReplyDeleteCo za przepyszne cudo! Uwielbiam grzyby, szczególnie leśne które mają niezwykły intensywny aromat ;-)
ReplyDeleteuwielbiam tak piękne zdjęcia, a co więcej cudowne przepisy! mam słabość do dań z grzybami, a te tartaletki od razu przyciągnęły mój wzrok i mam nadzieję, że wkrótce skradną moje podniebienie <3
ReplyDeletezazdroszczę takich smakołyków
ReplyDeleteWygląda smacznie :)
ReplyDeletewww.facebook.com/truskawkowa.fiesta
I love looove this recipe, dear Agata. It's simple and creative. I'll make it as soon as a pick few wild mushrooms!
ReplyDeletethank you so much Jasmin :)
Deletepodobają mi się bardzo :)
ReplyDeleteBardzo spodobał mi się przepis, więc wypróbowałam, uwilebiam grzyby! Niestety w ogóle mi to nie smakowało :( Nie wiem czy mamy tak różne gusta czy też coś zrobiłam źle, ale zjedliśmy na siłę... Najgorsze w smaku było ciasto, takie gorzkie... zrobiłam z olejem rzepakowym zamiast kokosowego bo nie miałam bezzapachowego, czy to może być przyczyną? dotychczas olej sprawdzał się świetnie. Czy też może z mąką coś nie tak? choć nie zauważyłam... i w ogóle miałam wrażenie, że było jakby niedopieczone. Prosze o poradę
ReplyDeletehmm, to jestem zaskoczona bo mi bardzo smakują i zwłaszcza właśnie ciasto i nigdy jeszcze ono nie wyszło mi gorzkie... :/ zastanawiam się czemu Tobie takie wyszło... użyłaś takich samych mąk? gryczana była z niepalonej gryki, czy może zrobiłaś z palonej? jeśli chodzi o olej to rzepakowy raczej by aż tak nie wpłynął na smak. a tofu jakiego użyłaś? ziołowego? czy naturalnego? i czy wszystko było mniej więcej jak w przepisie? przyprawy itd? może sypnęło się za dużo kurkumy do ciasta? kurkuma jest gorzkawa w zbyt dużej ilości...
DeleteUżyłam mąki firmy Bezgluten, nie jest napisane czy palona czy nie, ale jak robimy z niej naleśniki gryczane to jest OK. kurkumy możliwe że i więcej dodałam, ale pewnie nie dużo więcej. nie wiem, może spróbuję jeszcze raz samo ciasto upiec. Dziękuję za odpowiedź, bardzo lubię Twojego bloga! :)
DeleteWygladają rewelacyjnie!
ReplyDeleteBardzo fajny przepis. Zrobiłam jedną większą tartę i chociaż nie miałam leśnych grzybów tylko pieczarki, obiadek wyszedł naprawdę smakowity. Wielkie dzięki za doskonały przepis na ciasto. Najlepszy kruchy, zdrowy spód jaki jadłam.
ReplyDeletedziękuję za komentarz i miłe słowa, cieszę się, że posmakowało
Delete