PROSTA LEMONIADA IMBIROWA Z MIĘTĄ, IDEALNA NA UPAŁY

      SIMPLE GINGER-MINT LEMONADE, PERFECT FOR HOT SUMER DAYS





Prosta lemoniada, którą najczęściej przygotowuję na upały. Nie dodaję do niej żadnego cukru bo lubię jej lekko kwaskowy i świeży smak, który doskonale gasi pragnienie i ochładza.



Refreshing lemonade with mint and ginger



Piję ją wiele razy w ciągu dnia, a także rano, od razu po przebudzeniu. Wspaniale pobudza układ trawienny po przespanej nocy, a także w ciągu dnia, po posiłku. Używam jej także czasem, jako bazę do zielonych smoothie, zamiast wody. 

Jest lekka, kwaskowata, świeża i niezwykle orzeźwiająca. Polecam




Refreshing lemonade with mint and ginger




SKŁADNIKI (1L):

  • 2 cm świeżego korzenia imbiru
  • 10-15 listków świeżej mięty
  • sok z 1 cytryny
  • 1 L filtrowanej wody



Refreshing lemonade with mint and ginger




PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy dzban lub duży słoik. Ścieramy do niego obrany imbir, wrzucamy umyte listki mięty, wlewamy wyciśnięty sok z cytryny i dodajemy wodę. Zakrywamy i wstawiamy do lodówki na noc. Rano przecedzamy i wstawiamy z powrotem do lodówki. Serwujemy z lodem lub bez. Spożywamy w ciągu 3 dni.



Refreshing lemonade with mint and ginger


Na zdrowie! ☺


Refreshing lemonade with mint and ginger


Simple lemonade, which I always prepare for hot days. I don't add any sugar to it because I like it's slightly sour and fresh taste. It's a wonderful way to rehydrate and cool down your body,

I drink it many times during the day, as well as in the morning, immediately after waking up. It stimulates the digestive system after a night's sleep, as well as during the day, after a meal. I also use it sometimes as a base for green smoothies, instead of water.


It is light, tangy, fresh and extremely refreshing. 


Refreshing lemonade with mint and ginger



INGREDIENTS (1L):

  • 2 cm fresh ginger root
  • 10-15 fresh mint leaves
  • 1 lemon (juice only)
  • 1 L filtered water


PREPARATION:

Prepare a large jar or jug. Grate peeled ginger, wash mint leaves, squeeze the lemon juice. Put everything in a jar/jug and add water. Cover and refrigerate overnight. On the next day strain the lemonade and serve. Store in the fridge for up to 3 days.

Enjoy! ☺


Refreshing lemonade with mint and ginger

4 komentarze:

  1. Często przygotowujemy taką lemoniadę w domu. Idealna na upały :)

    ReplyDelete
  2. A piłaś malinową lemoniadę?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nie, jak kupuje maliny to najczęściej wyjadam je od razu z kobiałki i ciężko jest mi je zachować do czegokolwiek innego ;) a jak robisz swoją, chętnie spróbuję :)

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION