SIMPLE GINGER-MINT LEMONADE, PERFECT FOR HOT SUMER DAYS
Prosta lemoniada, którą najczęściej przygotowuję na upały. Nie dodaję do niej żadnego cukru bo lubię jej lekko kwaskowy i świeży smak, który doskonale gasi pragnienie i ochładza.
Piję ją wiele razy w ciągu dnia, a także rano, od razu po przebudzeniu. Wspaniale pobudza układ trawienny po przespanej nocy, a także w ciągu dnia, po posiłku. Używam jej także czasem, jako bazę do zielonych smoothie, zamiast wody.
Jest lekka, kwaskowata, świeża i niezwykle orzeźwiająca. Polecam
SKŁADNIKI (1L):
- 2 cm świeżego korzenia imbiru
- 10-15 listków świeżej mięty
- sok z 1 cytryny
- 1 L filtrowanej wody
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy dzban lub duży słoik. Ścieramy do niego obrany imbir, wrzucamy umyte listki mięty, wlewamy wyciśnięty sok z cytryny i dodajemy wodę. Zakrywamy i wstawiamy do lodówki na noc. Rano przecedzamy i wstawiamy z powrotem do lodówki. Serwujemy z lodem lub bez. Spożywamy w ciągu 3 dni.
Na zdrowie! ☺
Simple lemonade, which I always prepare for hot days. I don't add any sugar to it because I like it's slightly sour and fresh taste. It's a wonderful way to rehydrate and cool down your body,
I drink it many times during the day, as well as in the morning, immediately after waking up. It stimulates the digestive system after a night's sleep, as well as during the day, after a meal. I also use it sometimes as a base for green smoothies, instead of water.
It is light, tangy, fresh and extremely refreshing.
INGREDIENTS (1L):
- 2 cm fresh ginger root
- 10-15 fresh mint leaves
- 1 lemon (juice only)
- 1 L filtered water
PREPARATION:
Prepare a large jar or jug. Grate peeled ginger, wash mint leaves, squeeze the lemon juice. Put everything in a jar/jug and add water. Cover and refrigerate overnight. On the next day strain the lemonade and serve. Store in the fridge for up to 3 days.
Enjoy! ☺
Często przygotowujemy taką lemoniadę w domu. Idealna na upały :)
ReplyDeleteA piłaś malinową lemoniadę?
ReplyDeletenie, jak kupuje maliny to najczęściej wyjadam je od razu z kobiałki i ciężko jest mi je zachować do czegokolwiek innego ;) a jak robisz swoją, chętnie spróbuję :)
DeleteUwielbiamy! pyszne połączenie :)
ReplyDelete