DOMOWE WEGAŃSKIE BATONY ENERGETYCZNO - PROTEINOWE Z ŁUBINEM

                    HOMEMADE VEGAN PROTEIN ENERGY BARS WITH LUPINE




Znacie łubin? Może niektórzy z Was od razu powiedzą, że nie, ale ja Wam powiem, że na pewno widzieliście go już nie raz. Albo w ogrodzie, albo na łące. Ta roślina ma bardzo charakterystyczne stożkowate kwiaty i cała obrośnięta jest zwisającymi z niej fasolkami (zdjęcie poniżej). Te które spotkamy w takich miejscach to zapewne gatunki ozdobne, niejadalne. Ale istnieją też odmiany uprawne, które służą rolnikom za paszę dla zwierząt, i powoli wracają one też na nasze kulinarne salony.


(screen ze strony producenta)

Łubin to roślina uprawiana od ponad 2000 lat. Popularna wśród Egipcjan i Inków. W Europie północnej popularność zdobył w XVIII wieku i uprawy jego służyły do użyźniania gleby. Z czasem łubin wąskolistny trafił także na nasze stoły.

Jest to roślina strączkowa, należąca do rodziny bobowatych. Łubin charakteryzuje się wysoką zawartością białka, przez co porównywany jest do soi. Jednak jest bardziej lekkostrawny, posiada najniższy indeks glikemiczny spośród wszystkich strączków, przez co jest bardziej odpowiedni dla cukrzyków. Jest bogaty w antyoksydanty, obniża poziom złego cholesterolu, ma dobry wpływ na układ krążenia, posiada dużo błonnika, nie zawiera glutenu, a dodatkowo jest bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego.

Kupić go można w niewielu sklepach jak na razie. Zazwyczaj w postaci suchych ziaren, z którymi postępujemy podobnie jak z ziarnami soi, fasoli czy ciecierzycy, lub w postaci mąki, której użyć można do wypieków czy innych mącznych dań.

Niedawno jednak, sklep Free Delikatesy Ekologiczne wyszedł naprzeciw narastającemu zainteresowaniu tymi wyjątkowymi ziarenkami i włączył do swojego asortymentu nowy i bardzo ciekawy produkt z łubinu właśnie. Od razu mnie on zaciekawił i natchnął do wykorzystania do nowego przepisu.



Vegan protein energy bars with lupine


Nie są to ziarna ani mąka, ale białkowy suplement przygotowany ze skiełkowanych ziaren łubinu. Czyli najlepsza jego forma, pod względem odżywczym. Skiełkowane ziarna zostają wysuszone i zmielone na proszek, który jest idealnym suplementem białkowym dla wegan.


Vegan protein energy bars with lupine


Proszek jest żółty, nie ma zapachu, w smaku przypomina mi skrzyżowanie grochu i fasoli. Jak można wyczytać z opakowania, stosuje się jedną łyżkę do smoothie, shake'a, jogurtu, muesli czy sałatki. Taka dawka, oprócz białka dostarczy nam sporą ilość witaminy E, B1,B6, kwasu pantotenowego, manganu, potasu oraz magnezu. 

Na początek przygotowałam z nim milkshake'a, który składał się z bananów i namoczonego sezamu, wyszedł smaczny, a łubin był tylko nieznacznie wyczuwalny. Nie odnotowałam także żadnych żołądkowych perturbacji ;)

W zielonym smoothie jego smak jest niewyczuwalny. Koktajl wychodzi tak samo smaczny, a dzięki łubinowi zawiera jeszcze więcej białka.

Taki proszek będzie też świetnym dodatkiem do past kanapkowych na bazie fasoli, smaki ładnie nam się wtedy połączą a pasta będzie dzięki temu jeszcze bardziej odżywcza. Na pewno coś takiego niedługo stworzę.

Tymczasem dzisiaj zapraszam Was na przepis, który stworzyłam specjalnie dla Free Delikatesy EkologiczneSą to batony energetyczne, które akurat teraz w sezonie są świetną opcją na wyjazdy, wycieczki, długie spacery i podczas zwiększonej aktywności fizycznej.



Vegan protein energy bars with lupine


Batony skomponowałam tak, aby  zawierały dużą dawkę białka, witamin, minerałów, dobrych tłuszczy i energii. Pomógł mi w tym cron-o-metr, który przejrzyście pokazuje nam jak wiele cennych składników dostarczy nam ta smaczna przekąska.





Tabelka pokazuje nam całkowitą wartość kalorii i poszczególnych pierwiastków dla sumy wszystkich składników, których użyłam. Wyszło z tego 10 średniej wielkości batoników, także jeden batonik to 1/10 tego co pokazuje tabelka. Wyczytamy z niej zatem, że jeden batonik ma ok. 180 kalorii, 5 gram białka, 130-250 g węglowodanów i ok. 6 gram tłuszczu, przy czym tłuszcze te to w głównej mierze najbardziej nam potrzebne kwasy omega 3 i omega 6.

Łubinowego proszku nie czuć w batonikach ;) Są słodkie i przyjemnie cynamonowe. Idealnie sprawdzą się na wyjazd, podczas wędrówek po górach czy lasach, po treningu i w natłoku pracy, kiedy nie starcza nam czasu na przygotowanie porządnego posiłku. Polecam


Vegan protein energy bars with lupine


SKŁADNIKI (10 sztuk, kwadratowa forma 18x18 cm):




PRZYGOTOWANIE:

Do pojemnika blendera wsypujemy migdały, nerkowce, nasiona chia, płatki owsiane i sezam. Miksujemy na proszek.


Vegan protein energy bars with lupine


Następnie dodajemy proszek białkowy, daktyle, banany, przyprawy i miksujemy kilka minut, aż masa zacznie się dobrze lepić. Najlepiej zrobić to kilka razy z przerwami.


Vegan protein energy bars with lupine


Gdy masa przypomina już mokry piasek i lepi się w dłoni, przesypujemy ją do formy wyłożonej papierem i bardzo mocno dociskamy, najpierw ręką, a potem plastikową szpatułką. 

(jeśli masa, pomimo długiego miksowania, za nic nie chce się lepić - zależy to od jakości użytych przez nas składników, dodajmy syrop, nie dodawajmy natomiast wody, gdyż nie będzie wtedy można uformować ścisłych batonów)

Wstawiamy naczynie do lodówki na kilka godzin. Po dokładnym schłodzeniu, wyjmujemy masę z formy, kroimy w prostokąty i każdy zawijamy w papier do pieczenia lub folię.


Vegan protein energy bars with lupine


Przechowujemy szczelnie zamknięte w lodówce do 2 tygodni lub w zamrażarce do 2 miesięcy.

Smacznego ☺


Vegan protein energy bars with lupine


Are you familiar with lupine? Maybe you think you're not, but I'm sure you definitely have seen it in a garden or in the woods. (see second picture at the top). The one you may have seen is probably the one which is not edible, wild. But there are many edible varietes.

Lupine is a plant cultivated for over 2,000 years. Popular among Egyptians and the Incas. Widely cultivated in America and Australia. In northern Europe it gained popularity in the 18th century, it was planted to fertilize the soil. Later it appeared in the kitchen as well.

Lupine is a legume, similar to beans. It has a high protein content, which is why it's compared to soybeans. However, it is more digestible, has the lowest glycemic index of all the legumes, and is more suitable for diabetics. It is rich in antioxidants, reduces levels of bad cholesterol, has a good effect on the cardiovascular system, has a lot of fiber, does not contain gluten, and in addition, it is a very good source of folic acid.

You can buy it in a few stores so far. Typically, in the form of dry grains, which you cook like soybeans, beans or peas, or in the form of flour, which may be used in baking.

Thanks to Free Delikatesy Ekologiczne, I had the pleasure to test it. A raw, organic, protein powder, made with sprouted lupine grains.


The powder is yellow, it has no smell, and it tastes similar to yellow split peas and beans. As you can read on the package, you add one tablespoon to a smoothie, milkshake, yoghurt, muesli or salads. This ammount, in addition to protein will provide a large amount of vitamin E, B1, B6, pantothenic acid, manganese, potassium and magnesium.

First I made a milkshake with it, it consisted of soaked sesame seeds and banans, it was tasty and I could barely taste the lupine in it.

I also added it to a green smoothie and couldn't even taste it in it. Smoothie was delicious and thanks to lupine had a higher protein content,

In my opinion this powder will be also a great addition to bread spreads made with beans, the flavors will combine well and the spread will be even more nutritious. I'm sure I will try it soon.

But my first thought about creating a special recipe with this amazing product was to make some protein energy bars. Which are a great thing now in summer. They are easily portable, perfect for trips, tours, long walks and during increased physical activity.

I wanted to make something which will give us a lot of energy, protein and many minerals and vitamins. Something we can eat when we can't cook or don't have the access to a big variety of fresh products.

I used cron-o-metr to help me compose them (see picture above for details on the nutrition info).

Each bar has approx. 180 calories, 5 grams of protein, 130-250 g carbohydrates, and 6 grams of fat, which is mostly the good fat like omega 3 and omega 6.


You won't taste the lupine in the energy bars, they are sweet, with a strong cinnamon flavor. They are ideal for the trip, while hiking in the mountains or in the woods, after a workout or when we are in a place that we can't cook or don't have time for that.




INGREDIENTS (10 pieces, 18x18 cm square dish ):

  • 150 g dried, organic, pitted dates
  • 75 g organic, dried bananas
  • 1/3 C cashews (50g)
  • 1/3 C almonds (50g)
  • 1 tbsp chia seeds
  • 1/2 C porridge oats (50 g)
  • 2 tbsp unhulled sesame seeds
  • 5 tbsp "Pur Ya" lupine protein powder  (1/4 cup)
  • 1/4 tsp dried vanilla
  • 1/2 tsp ground cinnamon
  • 1/4 tsp ground cardamom
  • a pinch of pink Himalayan salt
  • 2-3 tbsp organic date syrup (optional, when it's not sticky enough)



PREPARATION:

Put almonds, cashews, chia seeds, oats and sesame seeds in a food processor and ground into flour. 

Then add the protein powder, dates, bananas, spices and blend for few minutes, until the mixture will be sticky. If you're blender is not strong enough, do it several times with some breaks between. (if it's not sticky enough, add syrup)

When the mixture resembles wet sand and sticks together in hand, put it into a dish/cake pan lined with baking paper and firmly press to the bottom, first using your hands, then with a plastic spatula.

Put the dish in the fridge for few hours. When properly cooled, remove the mixture from the dish, and cut it into rectangles. Wrap each bar in a baking paper or kichen foil.

Store in a sealed container in the fridge for 2 weeks or in the freezer for up to 2 months.


Enjoy ☺


Vegan protein energy bars with lupine

9 komentarze:

  1. To batony obfitujace w moje ulubione bakalie!

    ReplyDelete
  2. Those look like some delicious protein bars! And so many healthy ingredients, too! :)

    ReplyDelete
  3. świetne batony! najlepiej smakują domowe z dużą ilością bakalii :) co prawda, takiego białka nigdy nie próbowałam ani nie używałam, ale chętnie zjadłabym takiego batonika! :D

    ReplyDelete
  4. Ten proszek łubinowy to mąka z kiełkowanego łubinu? Tak rozumiem z opisu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak, skiełkowane ziarna łubinu zostają wysuszone w dehydratorze i zmielone na mąkę

      Delete
  5. Świetnie wyglądają te batoniki :)

    ReplyDelete
  6. Czy surowe ziarna chia nie odwadniają organizmu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. na pewno nie w takiej ilości, musiałabyś chyba zjeść z 0,5 kg, żeby Cię trochę odwodniły, przez swoje właściwości wiążące wodę i pęcznienie ;) a jeśli zjesz ich dużą ilość, to wtedy pij więcej wody, i na pewno Cię nie odwodnią :)

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION