TOFU SCRAMBLE WITH CHANTERELLES AND PARSLEY
Czego nie może zabraknąć na śniadanie lub kolację w środku lata? Oczywiście tofucznicy z kurkami. Tym bardziej, jeśli lubimy chodzić po lasach i szukać w nim takich pysznych, jadalnych skarbów.
Zatem, jeśli planujecie weekendowe grzybobranie i uda Wam się nazbierać trochę kurek, koniecznie przygotujcie sobie to danie. Jest proste i pyszne.
To najlepsza nagroda po długich spacerach w puszczy, lub wyborne śniadanie, które doda nam energii na nowe, leśne wędrówki.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 1 kostka BIO tofu naturalnego Polsoja (250g)
- 1 czerwona cebula
- 2 garście kurek
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Wyjmujemy tofu z paczki, odsączamy, zawijamy w kilka arkuszy papierowego ręcznika, układamy a talerzu i przykrywamy jakimś ciężarkiem (np. słoikiem z wodą). Odstawiamy na czas przygotowania reszty składników.
Kurki oczyszczamy pędzelkiem i wilgotną szmatką. Większe kroimy na pół lub ćwiartki, a małe pozostawiamy w całości.
Obieramy i siekamy cebulę, grzejemy odrobinę oleju na patelni, dodajemy cebulę i smażymy 3 minuty. Następnie dodajemy kurki i smażymy 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie odwijamy tofu z papierowego ręcznika i rozkruszamy dokładnie nad patelnią, dodajemy przyprawy (oprócz pieprzu i zielonej pietruszki), mieszamy i smażymy kilka minut. Na końcu dodajemy pieprz, zieloną pietruszkę i serwujemy.
Smacznego ☺
What you shouldn't miss for breakfast or supper in the middle of summer? Tofu scramble with chanterelles. Especially if you like to walk in the woods and look for delicious, wild, edible specialties.
So, if you are planning to spend the weekend in the woods and will be lucky to find soem of those yellow mushrooms, use them to cook this lovely meal.
It's the best reward after a long walk in the forest, or a delicious breakfast that will give you energy for new, forest hiking.
INGREDIENTS (2 servings):
- 1 block of natural organic tofu (250g)
- 1 red onion
- 2 handfuls of chanterelles
- 2 tbsp of nutritional yeast flakes
- 1/4 tsp ground turmeric
- 1/3 tsp black salt (kala namak)
- 2 tbsp chopped parsley
- freshly ground black pepper, to taste
PREPARATION:
Remove the tofu from the package, drain, wrap in several sheets of paper towel, put it on a plate and put some weight on top (for example a jar with water). Set aside.
Clean chanterelles with a brush and a wet cloth. Cut the large ones in half or in to quarters, leave the small whole.
Peel and chop the onion, heat up a little bit of oil in a pan, add the onion and fry for 3 minutes. After that, add chanterelles and fry for 10 minutes, stirring occasionally.
Next unrap the tofu and crumble it directly above the pan, add the spices (except pepper and parsley), stir well and fry for few minutes. At the end, add freshly ground black pepper, chopped parsley and serve.
Enjoy ☺
Ja jakoś nie polubiłam się z tofucznicą i tofu wolę przeznaczyć na kotlety ;)
ReplyDeletejak mam tofu to nie mam kurek, jak mam kruki to nie mam tofu.. i tak za każdym razem! mam tofu, dokupuję kurki i muszę ją w końcu spróbować, bo już od dawna mam ochotę :)
ReplyDeleteDaria, kup tofu i zamroź, a jak będą kurki to rozmroź i usmaż pyszne śniadanie :)
DeleteMam nieziemską ochotę na to tofu :)
ReplyDeleteescort niğde
ReplyDeleteescort sakarya
escort sivas
escort yalova
Czy da się to zrobić bez cebuli? Ja akurat jadam jajka, ale chętnie bym wypróbowała odmianę z tofu zamiast jajek, tylko mam wrażenie, że - ze względu na względną suchość tofu w porównaniu z jajkami - za konsystencję częściowo odpowiada cebula. A ja cebuli nie cierpię i w kuchni nie używam jej w ogóle...
ReplyDelete