TOFUCZNICA Z KURKAMI I ZIELONĄ PIETRUSZKĄ

                       TOFU SCRAMBLE WITH CHANTERELLES AND PARSLEY




Czego nie może zabraknąć na śniadanie lub kolację w środku lata? Oczywiście tofucznicy z kurkami. Tym bardziej, jeśli lubimy chodzić po lasach i szukać w nim takich pysznych, jadalnych skarbów. 

Zatem, jeśli planujecie weekendowe grzybobranie i uda Wam się nazbierać trochę kurek, koniecznie przygotujcie sobie to danie. Jest proste i pyszne.

To najlepsza nagroda po długich spacerach w puszczy, lub wyborne śniadanie, które doda nam energii na nowe, leśne wędrówki.


Tofu scramble with chanterelles and parsley


SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 1 kostka BIO tofu naturalnego Polsoja (250g)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 garście kurek
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku



PRZYGOTOWANIE:

Wyjmujemy tofu z paczki, odsączamy, zawijamy w kilka arkuszy papierowego ręcznika, układamy a talerzu i przykrywamy jakimś ciężarkiem (np. słoikiem z wodą). Odstawiamy na czas przygotowania reszty składników.
Kurki oczyszczamy pędzelkiem i wilgotną szmatką. Większe kroimy na pół lub ćwiartki, a małe pozostawiamy w całości.
Obieramy i siekamy cebulę, grzejemy odrobinę oleju na patelni, dodajemy cebulę i smażymy 3 minuty. Następnie dodajemy kurki i smażymy 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie odwijamy tofu z papierowego ręcznika i rozkruszamy dokładnie nad patelnią, dodajemy przyprawy (oprócz pieprzu i zielonej pietruszki), mieszamy i smażymy kilka minut. Na końcu dodajemy pieprz, zieloną pietruszkę i serwujemy.

Smacznego ☺


Tofu scramble with chanterelles and parsley


What you shouldn't miss for breakfast or supper in the middle of summer? Tofu scramble with chanterelles. Especially if you like to walk in the woods and look for delicious, wild, edible specialties.

So, if you are planning to spend the weekend in the woods and will be lucky to find soem of those yellow mushrooms, use them to cook this lovely meal.

It's the best reward after a long walk in the forest, or a delicious breakfast that will give you energy for new, forest hiking.


Tofu scramble with chanterelles and parsley




INGREDIENTS (2 servings):

  • 1 block of natural organic tofu (250g)
  • 1 red onion
  • 2 handfuls of chanterelles
  • 2 tbsp of nutritional yeast flakes
  • 1/4 tsp ground turmeric
  • 1/3 tsp black salt (kala namak)
  • 2 tbsp chopped parsley
  • freshly ground black pepper, to taste




PREPARATION:

Remove the tofu from the package, drain, wrap in several sheets of paper towel, put it on a plate and put some weight on top (for example a jar with water). Set aside.
Clean chanterelles with a brush and a wet cloth. Cut the large ones in half or in to quarters, leave the small whole.
Peel and chop the onion, heat up a little bit of oil in a pan, add the onion and fry for 3 minutes. After that, add chanterelles and fry for 10 minutes, stirring occasionally.
Next unrap the tofu and crumble it directly above the pan, add the spices (except pepper and parsley), stir well and fry for few minutes. At the end, add freshly ground black pepper, chopped parsley and serve.

Enjoy ☺


Tofu scramble with chanterelles and parsley

6 komentarze:

  1. Ja jakoś nie polubiłam się z tofucznicą i tofu wolę przeznaczyć na kotlety ;)

    ReplyDelete
  2. jak mam tofu to nie mam kurek, jak mam kruki to nie mam tofu.. i tak za każdym razem! mam tofu, dokupuję kurki i muszę ją w końcu spróbować, bo już od dawna mam ochotę :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daria, kup tofu i zamroź, a jak będą kurki to rozmroź i usmaż pyszne śniadanie :)

      Delete
  3. Mam nieziemską ochotę na to tofu :)

    ReplyDelete
  4. Czy da się to zrobić bez cebuli? Ja akurat jadam jajka, ale chętnie bym wypróbowała odmianę z tofu zamiast jajek, tylko mam wrażenie, że - ze względu na względną suchość tofu w porównaniu z jajkami - za konsystencję częściowo odpowiada cebula. A ja cebuli nie cierpię i w kuchni nie używam jej w ogóle...

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION