PIEROGI ORKISZOWE Z NIEPALONĄ KASZĄ GRYCZANĄ, POREM I TYMIANKIEM

VEGAN SPELT DUMPLINGS WITH BUCKWHEAT GROATS, LEEK AND THYME





Po pierogach z grzybami, zieloną soczewicą i ziołami, postanowiłam przygotować jeszcze jedną wersję tego wyjątkowego świątecznego dania.
Tym razem jako farsz, wykorzystałam proste, lekkie danie, które przyrządziłam jakiś czas temu dla portalu Hello Zdrowie, a mianowicie pora z kaszą gryczaną niepaloną i tymiankiem. Pierogi wyszły pyszne, lekko słodkawe od podduszonego pora, z delikatną orzechową nutą od gryki. Bardzo fajna i znowu trochę "inna" odsłona klasycznego dania, która na pewno zasmakuje niejednemu. Polecam



SKŁADNIKI NA CIASTO (ok 18 pierogów o średnicy 9 cm ): 
  • 1,5 szklanki jasnej, ekologicznej mąki orkiszowej typ 500 (używam takiej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody 
  • 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej 
  • kilka kropel oliwy z oliwek/oleju 


FARSZ:
  • kasza gryczana niepalona z porem i tymiankiem (przepis tutaj), przygotowujemy go wg instrukcji w linku, pomijamy jedynie prażone pestki dyni.


PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy, dolewamy wodę i kilka kropel oliwy bądź oleju. Całość mieszamy dokładnie ręką, a następnie zagniatamy, jeśli ciasto jest zbyt klejące, należy dodać więcej mąki. 
Formujemy je w kulę i w misce okrytej folią odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Teraz przygotowujemy farsz.
Następnie ciasto na pierogi wałkujemy, wykrajamy kółka, na środek każdego kółka nakładamy odrobinę farszu i starannie zaklejamy boki mocno dociskając. 
Ulepione pierogi gotujemy w osolonej wodzie od 5 do 7 minut, aż będą miękkie. 
Wykładamy je na talerze i dekorujemy wedle uznania. Te po ugotowaniu podsmażyłam na posiekanej cebuli. 

p.s. na pewno zostanie Wam trochę farszu, bo z tych proporcji wychodzi więcej niż jest potrzebne do pierogów, ale dzięki temu zapakowany w słoik będzie stanowił świetny lunch w pracy.

Smacznego ☺

Spelt dumplings with buckwheat,leek and thyme

After dumplings with mushrooms, green lentils and herbs, I decided to prepare for another version of this traditional festive dish.

This time as a stuffing, I used a simple, light dish that I cooked some time ago for a website: Hello Zdrowie: fried leek with untoasted buckwheat groats and thyme. Dumplings came out delicious, slightly sweet, thanks to leek, with a delicate hint of nutty flavor from buckwheat. Very nice, and again a little "different" version of the classic dish that will surely taste many of you.


INGREDIENTS FOR THE DOUGH (about 18 dumplings): 
  • 1,5 C organic white spelt flour
  • 1/2 C warm water 
  • 1/2 tsp pink himalayan salt 
  • few drops of olive oil or vegetable oil 


FILLING:
  • buckwheat groats with leek and thyme (recipe here), prepare it according to the instructions, but omit toasted pumpkin seeds

PREPARATION:

Sieve the flour into the bowl, add salt and mix. Gently pour in the water and start kneading the dough. Add few drops of olive oil or vegetable oil and knead the dough thoroughly. If it's too wet add more flour. Sjape the dough into a ball, put it in the bowl, cover it with cling film and refrigerate for about 30 minutes. Meanwhile prepare the dough. After that roll out the dough for dumplings, it should be 3-4 mm thick. Cut in the circles(using a cup or a glass), at the center of each circle put a tbsp of the filling and carefully seal the sides pressing firmly . Boil them in salted water for 5 to 7 minutes, until soft. Lay them on plates and garnish as desired.

Enjoy ☺

Spelt dumplings with buckwheat,leek and thyme

4 komentarze:

  1. świetne! chyba pokuszę się o przepis na to ciasto :) najbliższe 'pierogowanie' przewiduję na weekend :)

    ReplyDelete
  2. Wyglądają pysznie :) Kaszę gryczaną uwielbiam pod każdą postacią :)

    ReplyDelete
  3. Kocham pierogi ! Bez nich święta to nie święta :-) Bardzo podoba mi się Twoja propozycja, jak również Twój blog - pysznie tu i pięknie :-)

    ReplyDelete
  4. Pierogów z kaszą jeszcze nigdy w życiu nie próbowałam. Jako, że kupiłam 3 kilo kaszy niepalonej to chyba czas to nadrobić ;D

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION