RAW VEGAN EGGNOG
Wspaniały, wyborny, kremowy, słodki koktajl. A do tego bardzo zdrowy i naturalny.
Koktajl ten stworzyła jedna z moich ulubionych autorek kulinarnych: Sarah Britton ze strony "My New Roots". Zainspirowała się ona tradycyjnym na zachodzie koktajlem serwowanym na Boże Narodzenie, który nazywa się "Eggnog". Zwyczajowo robi się go z jajek i mleka z dodatkiem korzennych przypraw i często też alkoholu. To coś w stylu naszego "ajerkoniaku". W naszym kraju co prawda nie ma specjalnej tradycji jego podawania w święta, ale Sarah sporządziła zdrowszą, bardziej naturalną a do tego witariańską wersję, tego napoju. Spodobał mi się on od razu, po przeczytaniu składu, a po spróbowaniu od razu mnie zachwycił. Jest tak pyszny, że mam ochotę go pić cały czas, zrobić z niego lody, albo polewać nim desery lub poranną owsiankę ;) Spróbujcie, na pewno Wam zasmakuje. A poza tym, że stanowi ciekawy dodatek na Święta, to z powodzeniem nadaje się na szybkie energetyczne śniadanie czy odżywczy napój po treningu. Jest naładowany minerałami (wapń), białkiem i wieloma innymi cennymi składnikami. W końcu to przecież mleczny szejk w wydaniu świątecznym, z korzennymi nutami.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 2 zamrożone banany (wcześniej pokrojone na kawałki)
- 4 suszone figi lub 4 suszone daktyle lub 2 łyżki syropu klonowego
- 6 łyżek ziaren sezamu (niełuskanego lub łuskanego)
- 4 łyżki łuskanych ziaren konopii (pomijamy jeśli nie mamy, ale warto je kupić i używać)
- 2 szklanki mleka roślinnego * lub wody
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2 szczypty mielonych goździków
- 2 szczypty kurkumy
- 1/2 łyżki soku z cytryny
* najlepsze będzie domowe mleko sezamowe, migdałowe lub z nerkowców, a z kupnych (nie "RAW") to takie
- dodatek alkoholu wedle uznania, pasuje tutaj rum, likier amaretto, brandy lub whisky
PRZYGOTOWANIE:
Ziarna sezamu moczymy przez noc, osobno moczymy także figi lub daktyle (jeśli używamy). Następnego dnia odcedzamy i wrzucamy do blendera, dodajemy resztę składników i miksujemy na gładko. W wysokoobrotowym blenderze typu Vitamix, wszystko pójdzie szybko i koktajl będzie super gładki, w innym zająć może to trochę więcej czasu.
Smacznego ☺
Wonderful, delicious, creamy, sweet cocktail. Moreover it's very healthy and natural.
This smoothie was created by one of my favorite culinary authors: Sarah Britton from the "My New Roots". It was inspired by the traditional cocktail "eggnog". Sarah created a healthier, more natural and raw version of this drink. I liked it right away, after reading the ingredients, and after tasting, I was immediately hooked up on the taste. It's so delicious that I want to drink it all the time, make ice cream out of it, or pour it on a dessert or a morning porridge ;) Try it, I'm sure you you'll love it. Beside serving it for Christmas, you can drink it as a quick breakfast or nutritious energy drink after a workout. It is loaded with minerals (calcium), protein, and many other valuable ingredients.
INGREDIENTS (4 portions):
- 2 frozen bananas (peeled and cut into pieces before freezing)
- 4 dried figs
- 6 tbsp sesame seeds
- 4 tbsp hulled hemp hearts
- 2 C plant milk * or water
- 1 tsp ground cinnamon
- 2 pinches of freshly grated nutmeg
- 2 pinches of ground cloves
- 2 pinches of turmeric
- 1/2 tbsp lemon juice
- additional alcohol (optional), it will go well with rum or amaretto liquer
* homemade sesame seed, almond or cashew milk are the best for this drink
PREPARATION:
Soak the sesame seeds overnight, soak figs or dates as well if using(separatelly). On the next day, drain them, transfer to a blender cup, add the rest of the ingredients and blend until smooth.
Enjoy ☺
Na pewno wypróbuję, już zapisałam przepis:)
ReplyDeletenie próbowałam nigdy, zarówno tradycyjnego jak i wegańskiego, ale ta wersja kusi i to bardzo. poza tym, zdjęcia cudowne! :)
ReplyDeletetaki koktajl mogłabym pić codziennie! :)
ReplyDelete