WEGAŃSKI KOKTAJL ŚWIĄTECZNY 'EGGNOG' (RAW)

RAW VEGAN EGGNOG






Wspaniały, wyborny, kremowy, słodki koktajl. A do tego bardzo zdrowy i naturalny. 
Koktajl ten stworzyła jedna z moich ulubionych autorek kulinarnych: Sarah Britton ze strony "My New Roots". Zainspirowała się ona tradycyjnym na zachodzie koktajlem serwowanym na Boże Narodzenie, który nazywa się "Eggnog". Zwyczajowo robi się go z jajek i mleka z dodatkiem korzennych przypraw i często też alkoholu. To coś w stylu naszego "ajerkoniaku". W naszym kraju co prawda nie ma specjalnej tradycji jego podawania w święta, ale Sarah sporządziła zdrowszą, bardziej naturalną a do tego witariańską wersję, tego napoju. Spodobał mi się on od razu, po przeczytaniu składu, a po spróbowaniu od razu mnie zachwycił. Jest tak pyszny, że mam ochotę go pić cały czas, zrobić z niego lody, albo polewać nim desery lub poranną owsiankę ;) Spróbujcie, na pewno Wam zasmakuje. A poza tym, że stanowi ciekawy dodatek na Święta, to z powodzeniem nadaje się na szybkie energetyczne śniadanie czy odżywczy napój po treningu. Jest naładowany minerałami (wapń), białkiem i wieloma innymi cennymi składnikami. W końcu to przecież mleczny szejk w wydaniu świątecznym, z korzennymi nutami.


Raw/vegan "eggnog"


SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 2 zamrożone banany (wcześniej pokrojone na kawałki)
  • 4 suszone figi lub 4 suszone daktyle lub 2 łyżki syropu klonowego
  • 6 łyżek ziaren sezamu (niełuskanego lub łuskanego)
  • 4 łyżki łuskanych ziaren konopii (pomijamy jeśli nie mamy, ale warto je kupić i używać)
  • 2 szklanki mleka roślinnego * lub wody
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 szczypty mielonych goździków
  • 2 szczypty kurkumy
  • 1/2 łyżki soku z cytryny

* najlepsze będzie domowe mleko sezamowe, migdałowe lub z nerkowców, a z kupnych (nie "RAW") to takie

  • dodatek alkoholu wedle uznania, pasuje tutaj rum, likier amaretto, brandy lub whisky


Raw/vegan "eggnog"


PRZYGOTOWANIE:

Ziarna sezamu moczymy przez noc, osobno moczymy także figi lub daktyle (jeśli używamy). Następnego dnia odcedzamy i wrzucamy do blendera, dodajemy resztę składników i miksujemy na gładko. W wysokoobrotowym blenderze typu Vitamix, wszystko pójdzie szybko i koktajl będzie super gładki, w innym zająć może to trochę więcej czasu.

Smacznego ☺


Raw/vegan "eggnog"


Wonderful, delicious, creamy, sweet cocktail. Moreover it's very healthy and natural.


This smoothie was created by one of my favorite culinary authors: Sarah Britton from the "My New Roots". It was inspired by the traditional cocktail "eggnog". Sarah created a healthier, more natural and raw version of this drink. I liked it right away, after reading the ingredients, and after tasting, I was immediately hooked up on the taste.  It's so delicious that I want to drink it all the time, make ice cream out of it, or pour it on a dessert or a morning porridge ;) Try it, I'm sure you you'll love it. Beside serving it for Christmas, you can drink it as a quick breakfast or nutritious energy drink after a workout. It is loaded with minerals (calcium), protein, and many other valuable ingredients.


INGREDIENTS (4 portions):


  • 2 frozen bananas (peeled and cut into pieces before freezing)
  • 4 dried figs
  • 6 tbsp sesame seeds
  • 4 tbsp hulled hemp hearts
  • 2 C plant milk * or water
  • 1 tsp ground cinnamon
  • 2 pinches of freshly grated nutmeg
  • 2 pinches of ground cloves
  • 2 pinches of turmeric
  • 1/2 tbsp lemon juice
  • additional alcohol (optional), it will go well with rum or amaretto liquer


* homemade sesame seed, almond or cashew milk are the best for this drink



PREPARATION:

Soak the sesame seeds overnight, soak figs or dates as well if using(separatelly). On the next day, drain them, transfer to a blender cup, add the rest of the ingredients and blend until smooth.

Enjoy ☺




Raw/vegan "eggnog"

3 komentarze:

  1. Na pewno wypróbuję, już zapisałam przepis:)

    ReplyDelete
  2. nie próbowałam nigdy, zarówno tradycyjnego jak i wegańskiego, ale ta wersja kusi i to bardzo. poza tym, zdjęcia cudowne! :)

    ReplyDelete
  3. taki koktajl mogłabym pić codziennie! :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION