RAW ACORN PUMPKIN CHEESCAKE WITH CINNAMON
Wyjątkowa i efektowna propozycja na Święta i inne specjalne okazje.
Kremowy, słodki i mocno cynamonowy "sernik" witariański, potocznie zwany też "nernikiem" od nerkowców, na bazie których jest przyrządzany. Ta wersja zawiera również orzechy włoskie, z których wykonany jest spód.
Do tego puree z dyni odmiany Acorn, którą można jeść na surowo. Oczywiście wiem, że niełatwo będzie teraz taką znaleźć (ja swoją kupiłam jesienią i przechowałam na specjalną okazję w piwnicy), ale zamiast niej możecie użyć domowego puree z pieczonej dyni, sernik nie będzie już wtedy raw, ale będzie równie smaczny i bardziej pomarańczowy. Dynia Acorn ma żółty i dosyć blady miąższ, jednak charakteryzuje się niezwykłym smakiem przypominającym orzech laskowy, nawet w wyglądzie go też trochę przypomina (zdjęcie poniżej) i dzięki temu wspaniale tutaj współgra z resztą składników. Jeśli tylko natraficie na taką odmianę, koniecznie jej spróbujcie.
Całość wyszła bardzo dobra, kremowa, odpowiednio słodka i aromatyczna od cynamonu, do tego, sernik przybrałam miechunką co nadało mu niezwykłego, eleganckiego charakteru. Idealny świąteczny deser.
Przepis stąd
SKŁADNIKI (okrągła blacha o średnicy 17cm, 8-10 porcji):
SPÓD:
- 2 szklanki orzechów włoskich lub pekan (ok. 200g)
- 1/2 szklanki daktyli bez pestek
- 1 łyżeczka wanilii w proszku (używam takiej)
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/8 łyżeczki różowej soli himalajskiej
MASA "SERNIKOWA":
- 1,5 szklanki nerkowców (ok.180g), namoczonych przez noc
- 1 szklanka puree z dyni Acorn *
- 1/3 szklanki syropu klonowego
- 1/4 szklanki + 2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego w kąpieli wodnej)
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka wanilii w proszku
- 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
"POLEWA" (nie jest raw i można ją pominąć):
- 1 puszka lub mały kartonik mleka kokosowego (250ml) np. taki (schłodzonego przez noc w lodówce)
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
DEKORACJA:
- wedle uznania, np. miechunka, pekany/orzechy włoskie, płatki/wiórki kokosowe
* Jeśli trudno będzie znaleźć tę lub inną odmianę dyni, która nadaje się do jedzenia na surowo, użyjcie domowego puree z pieczonej dyni (instrukcje jego wykonania znajdziecie tu)
PRZYGOTOWANIE:
1. Najpierw przygotowujemy spód. Orzechy mielimy w młynku na mąkę, następnie wsypujemy ją do robota kuchennego/blendera, dodajemy daktyle i przyprawy i miksujemy, aż masa stanie się lepka i przypominać będzie mokry piasek. Przesypujemy całość do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą i dokładnie ugniatamy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy "sernikowej"
2. Teraz przystępujemy do przygotowania środkowej części ciasta. Namoczone wcześniej i przepłukane nerkowce wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy dynię i resztę składników (syrop klonowy, rozpuszczony olej kokosowy, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, wanilię i sól). Miksujemy na gładki krem, który następnie wylewamy na przygotowany wcześniej spód.
3. Blachę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na minimum 1 godzinę.
4. Po tym czasie, przygotowujemy naszą polewę. Otwieramy kartonik ze schłodzonym mlekiem kokosowym i łyżką wybieramy całą gęstą, białą część, która osadziła się na górze w kartoniku. Przekładamy ją do miseczki i dodajemy do niej syrop klonowy z cynamonem. Mieszamy i wylewamy całość na nasze schłodzone ciasto.
5. Ponownie zakrywamy blachę folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc.
6. Ciasto przechowujemy w zamrażarce, wyjmujemy na godzinę przed serwowaniem, aby odtajało i dało się łatwo kroić. Przechowywane w lodówce robi się zbyt miękkie, nie rozpada się, ale bardziej zwarte i lepsze do serwowania będzie takie wyjęte z zamrażarki. Jeśli nie jemy całego od razu, najlepiej jest, przed włożeniem do zamrażarki, a już po wstępnym chłodzeniu, pokroić je i każdą z porcji zawinąć w folię i powkładać ją do zamrażarki.
7. Dekorujemy wedle uznania, ja wybrałam miechunkę.
Unique and impressive dessert for Christmas.
Creamy, sweet, with a strong hint of cinnamon, raw "cheesecake". Made with cashews, walnuts or pecans and pumpkin puree. I used the variety called "Acorn", of course I know that this will not be easy to find it now (I bought mine in fall and saved it for a special occasion in the basement), but instead of this one, you can use homemade pumpkin puree, cheesecake will no longer be raw, but it will be just as tasty and more orange. Acorn squash flesh is pale yellow, but has got a unique flavor, similar to hazelnuts, it even look like a hazelnut (picture above), and thanks to that it wonderfully harmonizes with the rest of the ingredients. If you will find this varietyone day, try it, it's really interesting.
The whole cake, came out very good, creamy, sweet and aromatic. Moreover I decorated it with physalis which gave him extraordinary, elegant character. Perfect holiday dessert.
Based on this recipe
INGREDIENTS (round cake pan, 17cm / 7" diameter; 8-10 porcji):
CRUST:
- 2 C walnuts or pecans (ok. 200g)
- 1/2 C pitted dates
- 1 tsp dried vanilla
- 1/2 tsp ground cinnamon
- 1/8 tsp pink himalayan salt
PUMPKIN "CHEESE" FILLING:
- 1,5 C cashews (ok.180g), soaked overnight
- 1 C Acorn pumpkin puree *
- 1/3 C maple syrup
- 1/4 C + 2 tbsp virgin organic coconut oil (melted in a water bath)
- 1,5 tsp ground cinnamon
- 1/2 tsp ground nutmeg
- 1/4 ground ginger
- 1 tsp dried vanilla
- 1/4 tsp pink himalayan salt
ICING (not raw and you can skip that):
- 1 can or small carton of coconut milk (chilled in the fridge overnight)
- 2 tbsp maple syrup
- 2 tsp ground cinnamon
DECORATION:
- for example: physalis, pecans/walnuts, coconut flakes
* if difficult to find, use a homemade pumpkin puree (instructions on how to make it, are here),
PREPARATION:
First prepare the crust. Grind nuts in the coffee grinder, then transfer them into a food processor / blender, add the dates and spices and mix it until the mixture becomes sticky and will resemble wet sand. Transfer it to the pan, lined with baking paper. Put it in the fridge, while you prepare the rest of the ingredients.
Now prepare the middle part. Put pre-soaked and rinsed cashews into the blender, add the pumpkin puree and the rest of the ingredients (maple syrup, melted coconut oil, cinnamon, nutmeg, ginger, vanilla and salt). Blend to a smooth cream and then distribute it on top of the prepared crust.
Cover the pan with plastic wrap and put in the freezer for at least 1 hour.
After that time, prepare the icing. Open the tin/carton with coconut milk and using a spoon, take out all the thick white part that was created at the top of the tin/carton. Leave the water, use it for smoothies. Put the thick part into a bowl, add to the maple syrup and cinnamon. Mix and pour it all on top of the chilled cake.
Again cover the pan with plastic wrap and put in the freezer for at least 4 hours, preferably overnight.
Store the cake in the freezer, remove an hour before serving to thaw, so you can easily cut it.
Decorate with favorite ingredients.
Enjoy ☺
wprost genialny sernik, uwielbiam dynię, cynamon i takie surowe słodkości- przepysznie! :)
ReplyDeleteWygląda rewelacyjnie!
ReplyDeletePiękny sernik i świetny przepis!
ReplyDeleteImponujący!
ReplyDeleteLudziki mi piszą, że robię piękne zdjęcia i ciasta, ale chyba nie widzieli jeszcze Twoich ;)
ReplyDeletedziękuję Ci za miłe słowa, ale w porównaniu do Ciebie to ja dopiero raczkuję :D
DeleteCo ma na celu spożywanie produktów surowych (raw)?
ReplyDeleteprzyswojenie jak największej ilości enzymów i substancji odżywczych, które bardzo często traci się pod wpływem gotowania/podgrzewania potraw w wysokich temperaturach. jeśli Cię interesuje temat to polecam poczytać o tym tutaj: http://witarianie.pl
DeleteWygląda fantastycznie, bardzo elegancka ta dekoracja :)
ReplyDeleteI love your foodphotography - especially for this cake, they are ethereal :)
ReplyDeletethank you Jasmin:)
DeleteWow that is one beautiful cheesecake! I like the way you decorated it :)
ReplyDelete