THE BEST MULLED CIDER
Jestem wielką fanką cydru. Uwielbiam go za jego lekkość, orzeźwienie i jabłkowy aromat.
Koniecznie mocno schłodzony, latem doskonale gasi pragnienie i nie zamula tak jak piwo, poza tym jest od niego lżejszy. W tym roku zamiast tradycyjnego grzanego wina, które zwyczajowo przygotowuję w okresie Świąt, postanowiłam zrobić coś podobnego z cydrem. To był strzał w dziesiątkę, wyszło mi dokładnie to co chciałam, po kilku próbach otrzymałam lekki, rozgrzewający, mocno jabłkowy i niezwykle aromatyczny napój. Jabłko przeplata się tu z jałowcem i kardamonem, które uwielbiam. Duży akcent wprowadza tutaj również anyż, za którym nigdy nie przepadałam, ale tutaj wspaniale współgra i dodaje słodyczy. Do tego wanilia, cynamon i odrobina rumu, który idealnie akcentuje wszystkie dodatki. Dla mnie, idealny "rozgrzewacz" na zimne zimowe wieczory.
A także ciekawy dodatek na świąteczne biesiadowanie i karnawałowe imprezy.
Koniecznie mocno schłodzony, latem doskonale gasi pragnienie i nie zamula tak jak piwo, poza tym jest od niego lżejszy. W tym roku zamiast tradycyjnego grzanego wina, które zwyczajowo przygotowuję w okresie Świąt, postanowiłam zrobić coś podobnego z cydrem. To był strzał w dziesiątkę, wyszło mi dokładnie to co chciałam, po kilku próbach otrzymałam lekki, rozgrzewający, mocno jabłkowy i niezwykle aromatyczny napój. Jabłko przeplata się tu z jałowcem i kardamonem, które uwielbiam. Duży akcent wprowadza tutaj również anyż, za którym nigdy nie przepadałam, ale tutaj wspaniale współgra i dodaje słodyczy. Do tego wanilia, cynamon i odrobina rumu, który idealnie akcentuje wszystkie dodatki. Dla mnie, idealny "rozgrzewacz" na zimne zimowe wieczory.
A także ciekawy dodatek na świąteczne biesiadowanie i karnawałowe imprezy.
Nasz kraj ma duży potencjał, jeśli chodzi o produkcję cydru. Gdzie się nie obejrzysz, krajobrazy naszpikowane są sadami jabłkowymi.
"Polska ma pewne tradycje w produkcji cydru (dawniej zwano go jabłecznikiem, podobnie jak ciasto). Przepisy na cydr rozpowszechniły się w XIX wieku, gdy wydawano liczne książki kucharskie. W czasach komunizmu produkcję cydru, podobnie jak i win, zrujnowała monopolizacja i produkcja nisko jakościowych alkoholi (zwanych popularnie jabolami).
Ale Polska ma dziś zaplecze surowcowe – własne jabłka, zaplecze techniczne do produkcji cydru i wykwalifikowaną kadrę. W świetle wydarzeń politycznych 2014 roku (embargo rosyjskie na import polskich jabłek), cydr może stać się punktem zwrotnym dla tej branży.
Popularna restauratorka Agnieszka Kręglicka jest zdania, że: "Nasza kuchnia woła o cydr. Tam, gdzie jest zbyt zimno, by udawało się wino, cydr ma szansę wejść na jego miejsce. Odświeża, gasi pragnienie, współgra z jedzeniem, pobudza do rozmowy i nie dezaktywuje konsumenta tak szybko jak mocny alkohol". (źródło:tu)
SKŁADNIKI (1,25 L gotowego grzanego cydru) :
- 1 L cydru *
- 250 ml soku jabłkowego nieklarowanego (niesłodzonego,pasteryzowanego)
- 2 duże laski cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 łyżeczka goździków (w całości)
- 1 jagoda jałowca
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1/2 laski wanilii
- 3 rozgniecione strąki kardamonu
- 4 łyżki rumu
- 2 łyżki soku z cytryny
- plastry jabłka (do podania)
* najlepszy będzie jakiś dobry, lokalny cydr, których w naszym kraju jest całkiem sporo. "Najbardziej znane polskie autorskie cydry to: Jabłecznik trzebnicki (Dolny Śląsk), Cydr z Wielkopolski, Cydr Ignaców (Mazowsze), Cydr Majątek Sławno (Łódzkie), Jabcok Cydr Maurer (Małopolska); Kwaśne Jabłko (Olsztyńskie), Cydr z psiej budy (Mazowsze), Polski Cydr Hyliczki (Mazowsze), Cydr Kalisja (Lubelskie), Jabłecznik Hieronima (Kujawsko – Pomorskie), Cydr Lorek (Małopolska); Cidre Gujus (Małopolska). Można je kupić w lepszych restauracjach, barach winnych (wine bars), wyselekcjonowanych sklepach czy też przez Internet." (tamże)
A z tych bardziej "mainstream-owych" to ja najbardziej lubię "Miłosławski" i "Lubelski", nie smakuje mi "7 sadów" i "Cydr Polski"
PRZYGOTOWANIE:
Cydr i sok jabłkowy wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy (cynamon,goździki,anyż,jałowiec,wanilię-przeciętą wzdłóż, syrop klonowy, sok z cytryny). Zakrywamy garnek, podgrzewamy całość i zanim zacznie się gotować zdejmujemy z gazu, dodajemy rum, zakrywamy garnek i odstawiamy na min 10 minut aby cydr przeszedł wszystkimi dodatkami. Najlepiej jednak jak przygotujemy go dzień wcześniej i schłodzony wstawimy do lodówki na noc, wtedy jeszcze lepiej się "przegryzie". Następnego dnia wystarczy go jedynie podgrzać. Można podawać z plastrami jabłka.
I am a big fan of cider. I love it for its lightness, freshness and apple aroma. Firmly chilled, it's the best in summer. This year, instead of the traditional mulled wine, which I normally prepare during Christmas, I decided to do something similar with cider. It came out wonderful. After several attempts I got light, warming, hot cider which is very aromatic. Apples combine with with juniper and cardamom, which I love. Star anise gives a large accent and sweetness. Moreover vanilla, cinnamon and a bit of rum that perfectly accents all the spices. For me, the ideal "warming" drink on a cold winter evenings.
INGREDIENTS (1,25L ready made mulled cider):
- 1 L good quality cider
- 250 ml apple juice (unfiltered, pasterised)
- 2 large cinnamon sticks
- 2 star anise
- 1 tsp cloves (whole)
- 1 juniper berry
- 3 tbsp maple syrup
- 1/2 vanilla bean
- 3 crushed cardamom pods
- 4 tbsp dark rum
- 2 tbsp lemon juice
- apple slices, for serving (optional)
PREPARATION:
Pour the cider and apple juice into a medium pot, add spices (cinnamon,cloves,star anise,juniper berry,vanilla bean,maple syrup,lemon juice). Cover the pot with lid and gently heat everything up, do not boil it. When it's slightly hot, take the pan off the heat, add rum and cover with lid again. Leave it to enhance the aroma of the spices for 10 minutes minimum. The best is to prepare the cider a day before, pour it back into the bottle when it's cold , refrigerate overnight and warm it up again on the next day. Serve on it's own or with apple slices
Cheers! ☺
A ja mam swój i czeka na święta :) Z działkowych jabłuszek. Może skuszę się na takie podanie, dość kwaśny wyszedł więc odrobina słodyczy będzie tu bardzo na miejscu.
ReplyDelete