HOW TO MAKE PUMPKIN PUREE
Dziś zapraszam Was na mały przewodnik, na temat wykonywania domowego purée z dyni. Nie jest to nic trudnego, a jeśli jeszcze nie próbowaliście go przyrządzać i używać w kuchni to warto to zmienić. Taki przecier ma szereg ciekawych zastosowań w kuchni, od smarowideł do kanapek, przez mleczne szejki, zupy, wypieki, dania główne i słodkie desery.
Niebawem pojawią się nowe przepisy z zastosowaniem takiego domowego purée. Ze starszych przepisów, które ukazały się do tej pory, i które o nie "wołają" są np. przepyszne KORZENNE DYNIOWE KWADRACIKI oraz bardzo ciekawe i niecodzienne, wytrawne MUFFINY Z DYNIĄ, MISO I GARAM MASALA
SKŁADNIKI (7 szklanek gotowego purée):
- 1 duża dynia ważąca ok. 5 kg (ważona w całości, ze skórą i całym miąższem)
PRZYGOTOWANIE:
1. Nastawiamy piekarnik na 200° C.
2. Dynię przekrajamy na pół, usuwamy środkowy włóknisty miąższ z pestkami.
3. Następnie, wydrążone połówki kroimy na grube plastry. Pokrojone kawałki dyni układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy ok. 50 minut. Całą dynię piekłam na dwie tury.
5. Po upieczeniu, kawałki dyni odstawiamy do ostygnięcia. Gdy są już lekko schłodzone, obieramy je ze skóry.
6. Miąższ wrzucamy do blendera, miksujemy na gładko, a następnie porcjujemy.
7. Teraz nasze purée jest już gotowe, możemy je zapasteryzować* w słoikach, lub zamrozić** w plastikowych pojemnikach.
* Pasteryzacja: duży garnek wykładamy gazą (na dnie) i ustawiamy na niej mocno zakręcone słoiki z purée. Zalewamy wodą (do 3/4 wysokości słoików) i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i układamy na drewnianej desce, aby ostygły. Następnego dnia przenosimy je do chłodnej spiżarni lub piwnicy.
** Mrożenie: Poporcjuj purée w dowolnych ilościach, ja podzieliłam je na 1C (1 Cup-1 Szklanka) oraz 2C, ometkuj z informacją o ilości i dacie pieczenia, aby łatwiej było Ci je znaleźć w zamrażarce. Można do tego również użyć małych woreczków strunowych, które też należy opisać.
Mrożone czy zapasteryzowane (w prawidłowy sposób) purée może być przechowywane kilka miesięcy.
Today I presnt you to a small guide on how to make pumpkin puree at home. It is easy, and if you have not tried to cook it and use it in the kitchen it's worth to try it. This puree has a number of interesting uses in the kitchen, from bread spreads, milk shakes, soups, pastries, main courses and sweet desserts.
Soon I will post new recipes that calls for this purée. And now you can have a look at older entries like: Delicious spicy pumpkin squares and a very interesting and unusual, savory muffins with pumpkin, miso and Garam Masala.
INGREDIENTS (for about 7 C of ready made purée):
- 1 large pumpkin, weighing 5 kg
PREPARATION:
1. Set the oven to 200 ° C.
2. Cut the pumpkin in half, remove the middle fibrous pulp with seeds.
3. Then, cut those pieces into thick slices.
Arrange sliced pumpkin pieces on a baking tray lined with baking paper.
4. Bake for approx. 50 minutes. I baked the whole pumpkin in two rounds.
5. After baking, leave the pieces to cool down. When they are slightly cooled, peel the skin off.
6. Throw the flesh into the blender, mix it until smooth and divide int portions.
7. Now ypur puree is ready, you can preserve* it in jars, or freeze** it in plastic containers.
* Pasteurization: line a large pot with kitchen towel, and put tightly sealed jars on top of the towel. Pour water (for up to 3/4 the amount of jars) and bring to a boil. Cook for approx. 20 minutes. After that time, remove the jars from the pot and put them on a wooden board to cool down. On the next day, move them to a cool pantry or basement.
** Freezing: divide the puree into plastic containers, you can portion it as 1C, 2C, 3C or in a different way. Label the container with the aount and date of cooking, so you can easily find it later. You can also use small freezer bags for this.
Frozen or preserved purée can be stored for few months.
Właśnie obdarowano mnie pięknym olbrzymem, więc Twa propozycja spada mi z nieba:)
ReplyDelete:) cieszę się
Delete