KORZENNE WEGAŃSKIE BROWNIE Z DYNI

VEGAN PUMPKIN BROWNIE






Bardzo smaczny deser. Coś pomiędzy piernikiem a brownie. Aromatyczne, wilgotne ciasto pełne korzennych przypraw. W sam raz na jesień. Polecam!




Inspiracja od Chocolate Covered Katie


SKŁADNIKI (blacha o wym. 31cm x 21cm):

  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej (115g)
  • 1 szklanka domowego purée z dyni (250g) (użyłam dyni z odmiany "Muscat de Provence")
  • 5 łyżek syropu daktylowego/klonowego lub melasy z karobu
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (wymieszana z 2 łyżkami wrzątku)
  • 4 łyżki mleka roślinnego
  • 4 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego w kąpieli wodnej)
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej (opis poniżej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii (opcjonalnie), lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • szczypta soli



VEGAN DIY


DOMOWA PRZYPRAWA KORZENNA (PIERNIKOWA):

  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu (lub ziela angielskiego)
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 6 łyżeczek mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków




Jeśli trzeba mielimy część składników. Mieszamy wszystko dokładnie, przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Mieszanka ta nazywana "Pumpkin pie spice" (przyprawa do ciasta z dyni) jest bardzo popularna w Stanach czy Kanadzie, gdzie tradycyjnie jesienią przygotowuje się ciasta z dyni nią "doprawione". Jest ona bardzo zbliżona do naszej przyprawy do pierników. Zamiast tej kupnej, warto przygotować własną w większej ilości, będzie ona bardziej aromatyczna i przyda nam się doskonale do ciast (w tym piernika), ciasteczek, gorącej czekolady, placków (pancakes) a nawet grzanego wina. Wszędzie tam, gdzie pragniemy wzbogacić potrawę, nadając jej rozgrzewający, aromatyczny, korzenny smak.


PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Przygotowujemy 2 miski.

W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę). W drugiej misce łączymy mokre składniki (dynię, karob, olej kokosowy-rozpuszczony w kąpieli wodnej, siemię lniane zmieszane z gorącą wodą, mleko oraz wanilię).




Dodajemy zawartość jednej miski do drugiej i dokładnie mieszamy. Wylewamy na formę wyłożoną papierem i pieczemy w 185 ° C przez 20-40 minut (tak aby patyczek wciśnięty w środek wyszedł w miarę suchy).

Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę. Mieszamy cukier puder z odrobiną rozpuszczonego oleju kokosowego, musi wyjść gęsta "pasta", rozprowadzamy na cieście i odstawiamy do stwardnienia (można włożyć ciasto do lodówki aby to przyspieszyć).




Kroimy na 3-4 cm kwadraty i serwujemy.





Smacznego!




Very tasty dessert. Something between gingerbread and brownies. Flavorful, moist cake full of spices. Perfect for fall.




CAKE INGREDIENTS (12x8 in cake tin):

  • 1 C wholewheat spelt flour (115g)
  • 1 C homemade pumpkin purée (250g) (I used "Muscat de Provence" type)
  • 5 tbsp maple/date syrup or carob molasses
  • 1 tbsp ground flaxseed (mixed with 2 tbsp boiling water)
  • 4 tbsp plant milk of your choice
  • 4 tbsp coconut oil (dissolved in a water bath, the same way you melt chocolate)
  • 2 tsp homemade pumpkin pie spice (recipe & picture below)
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2 tsp baking soda
  • 1 tsp pure vanilla extract or 1/2 tsp powdered vanilla (optional)
  • pinch of salt



HOMEMADE PUMPKIN PIE SPICE (ingredients):

  • 2 tsp ground ginger
  • 1 tsp ground cardamom (or allspice)
  • 1 tsp ground nutmeg
  • 6 tsp ground cinnamon
  • 1 tsp ground cloves




If it's necessary grind some components. Combine all ingredients. Store this spice blend in an airtight container (preferably a glass jar). Use it for cakes (for example: gingerbread), cookies, hot chocolate, pancakes or even a mulled wine. Wherever you want to enrich the dish, giving it a warming, aromatic,spicy flavor.



PREPARATION:

Prepare two bowls.

In one bowl, mix the dry ingredients (flour, spices, baking powder and baking soda).

In another bowl, combine the wet ingredients (pumpkin, carob, coconut oil (liquid form), ground flaxseed mixed with hot water, milk and vanilla). Add the contents of one bowl to another and mix thoroughly.

Pour the batter into a cake tin lined with paper and bake at 185 ° C/ 365 ° F  for 20-40 minutes.

When the cake is cooled down, prepare the glaze. Mix powdered sugar with a little bit of coconut oil (liquid form) until you get thick "paste". Distribute the glaze on top of the cake and leave to harden (you can put it in the fridge to speed up the process).

Cut into 3-4 cm/ 1-1,5 in squares and serve.

Enjoy!







36 komentarze:

  1. te korzenne kwadraciki wyglądają obłędnie!

    ReplyDelete
  2. właśnie za takie wypieki lubię jesień :)

    ReplyDelete
  3. Bardzo mi się podoba. :) Szukam właśnie pomysłów na przemycenie dyni. Ciekawa jestem też tej polewy z olejem koko. :)

    ReplyDelete
  4. Rewelacja :) Dynia z przyprawami korzennymi smakuje bosko ;) I plus za mąkę orkiszową :)

    ReplyDelete
  5. Uwielbiam dynię na słodko i uwielbiam karob. Przepis marzenie! <3

    ReplyDelete
  6. ej ale ja zawsze kupuje karob taki sypki, zastępuje mi kakao. Można kupić w płynie?!?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja kupiłam pierwszy raz na próbę, jest rewelacyjny, smak jakby taki karmelowy syrop klonowy, ale bardziej gęsty i ciemny. tu jest link do tego co ja uzyłam: https://www.facebook.com/KarobMelasa
      świetne też do słodzenia kawy, polewania pancakes albo do jedzenia prosto ze słoika. naprawdę pyszne

      Delete
    2. OMG! <3 muszę to mieć!

      Delete
  7. Narobiono mi smaka tymi zdjęciami i korzenno-dyniowymi pysznościami. Pojadłabym, oj pojadła!

    ReplyDelete
  8. ...brakło mi słów... Przepis zapisuję :) A wyglądają cudnie i ten kolorek - kawowy śliczny !

    ReplyDelete
  9. zachwyciła mnie ten przepis nie tyle z powodu dyni tylko z powodu mieszanki przypraw korzennych, ktore uwielbiam, tak samo jak korzenne masło, którym sie smaruję,a potem się wszsyscy zachwycają- boże jak ty pachnesz :D
    Czytając pierwszy akapit, pomyślałm, uduszę dynię, po czym w drugim akapicie czytam to co, co właśnie " wymyśliłam"....
    W podsumowaniu, przepis wart wypróbowania !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;) prawda, przyprawy korzenne mają moc. pozdrawiam

      Delete
    2. nie rzucamy słów na wiatr, ciacho zostało wypróbowane.
      Smakowało i pachniało. Przepis jest też już u nas na blogu.
      Pojemnik blendera, myty kilka razy w dalszym ciągu pachnie goździkami :)

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Delete
    3. ;) miło słyszeć, pozdrawiamy

      Delete
  10. Idealne jesienne ciasto :) Musi pachnieć nieziemsko!

    ReplyDelete
  11. a mi nie wyszło :( nie wiem dlaczego

    ReplyDelete
    Replies
    1. :/ ale co się dokładnie stało? nie wyrosło? używałaś wszystkich takich samych składników czy jakieś zastępowałaś? ja właśnie wyjęłam swoje z pieca, piekłam już drugi raz i wszystko jest ok. a zabrakło mi sody i zastąpiłam ją proszkiem do pieczenia i upiekło się dobrze.

      Delete
    2. no właśnie, nie upiekło się wcale, wśrodku było surowe a piekłam nawet dłużej niż jest podane w przepisie ;/ jeśli chodzi o zamienniki to nie miałam tylko ekstraktu waniliowego i przyprawę wziełąm gotową, a resztę wszystko jak w przepisie, próbowałam nawet drugi raz i też nie wyszło a nie wiem co robię źle :P

      Delete
    3. :/ hmm, naprawdę nie wiem czemu. a jak bardzo jest surowe? to ciasto po upieczeniu nadal jest wilgotne i dosyc mokre, nie wypieka sie na "sucho". czy po upieczeniu wychodzi Ci jakies wodniste czy jest w miare zwarte?

      Delete
    4. z zewnątrz, powiedzmy, że skórka jest upieczona, ale w środku jest bardzo mokre,a na drugi dzien jest już całkiem mokre, tak, że czuć dokładnie wszystkie składniki a zwłaszcza puree dyniowe, a może ja się nie znam, może ono ma takie być?

      Delete
    5. tak jak widac na pierwszym zdjeciu, srodek jest wilgotny, jesli pieklas wystarczajaco dlugo i za duzo nie zmienialas w przepisie to nie wiem co jest nie tak :/ moze nastepnym razem potrzymaj dlugo w piecu. pozdrawiam

      Delete
  12. wygląda jak zakalec, lubię dobre zakalce. omnomnom *.*

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak, może się wydawać zakalcem, ale nim nie jest, różni się od ciast, które zazwyczaj się przygotowuje bo dzięki puree z dyni jest bardziej wilgotne i w konsystencji przypomina brownie. a co do zakalców to też je lubię ;)

      Delete
  13. Nie mam mąki orkiszowej. Czy zamiast mąki orkiszowej moge dodac ryzową lub kokosową?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepsza będzie pszenna, z samą ryżową lub kokosową ciasto może nie wyjść

      Delete
  14. Jaką mąkę bezglutenową można wykorzystać zamiast orkiszowej? Bardzo proszę o podpowiedź?

    ReplyDelete
  15. jednym rodzajem się nie da zastąpić, powinien być jakiś miks mąk ze skrobią, najlepiej jak kupisz gotowy, bo moje eksperymenty z bezglutenowym pieczeniem na razie nie były udane i nie wiem jak dokładnie zrobić to domowym sposobem

    ReplyDelete
  16. Przepis od jakiegoś czasu już był 'do zrobienia' i nastał ten dzień. :D Ciasto pięknie pachnie. Uwielbiam takie przepisy. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)))) super, cieszę się, i aż sama je sobie chyba zrobię jutro bo mi narobiłaś smaka ;)

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION