VEGAN PUMPKIN BROWNIE
Bardzo smaczny deser. Coś pomiędzy piernikiem a brownie. Aromatyczne, wilgotne ciasto pełne korzennych przypraw. W sam raz na jesień. Polecam!
Inspiracja od Chocolate Covered Katie
SKŁADNIKI (blacha o wym. 31cm x 21cm):
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej (115g)
- 1 szklanka domowego purée z dyni (250g) (użyłam dyni z odmiany "Muscat de Provence")
- 5 łyżek syropu daktylowego/klonowego lub melasy z karobu
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (wymieszana z 2 łyżkami wrzątku)
- 4 łyżki mleka roślinnego
- 4 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego w kąpieli wodnej)
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej (opis poniżej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii (opcjonalnie), lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
- szczypta soli
VEGAN DIY
DOMOWA PRZYPRAWA KORZENNA (PIERNIKOWA):
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu (lub ziela angielskiego)
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 6 łyżeczek mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
Jeśli trzeba mielimy część składników. Mieszamy wszystko dokładnie, przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Mieszanka ta nazywana "Pumpkin pie spice" (przyprawa do ciasta z dyni) jest bardzo popularna w Stanach czy Kanadzie, gdzie tradycyjnie jesienią przygotowuje się ciasta z dyni nią "doprawione". Jest ona bardzo zbliżona do naszej przyprawy do pierników. Zamiast tej kupnej, warto przygotować własną w większej ilości, będzie ona bardziej aromatyczna i przyda nam się doskonale do ciast (w tym piernika), ciasteczek, gorącej czekolady, placków (pancakes) a nawet grzanego wina. Wszędzie tam, gdzie pragniemy wzbogacić potrawę, nadając jej rozgrzewający, aromatyczny, korzenny smak.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Przygotowujemy 2 miski.
W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę). W drugiej misce łączymy mokre składniki (dynię, karob, olej kokosowy-rozpuszczony w kąpieli wodnej, siemię lniane zmieszane z gorącą wodą, mleko oraz wanilię).
Dodajemy zawartość jednej miski do drugiej i dokładnie mieszamy. Wylewamy na formę wyłożoną papierem i pieczemy w 185 ° C przez 20-40 minut (tak aby patyczek wciśnięty w środek wyszedł w miarę suchy).
Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę. Mieszamy cukier puder z odrobiną rozpuszczonego oleju kokosowego, musi wyjść gęsta "pasta", rozprowadzamy na cieście i odstawiamy do stwardnienia (można włożyć ciasto do lodówki aby to przyspieszyć).
Kroimy na 3-4 cm kwadraty i serwujemy.
Smacznego!
Very tasty dessert. Something between gingerbread and brownies. Flavorful, moist cake full of spices. Perfect for fall.
Inspired by Chocolate Covered Katie
CAKE INGREDIENTS (12x8 in cake tin):
- 1 C wholewheat spelt flour (115g)
- 1 C homemade pumpkin purée (250g) (I used "Muscat de Provence" type)
- 5 tbsp maple/date syrup or carob molasses
- 1 tbsp ground flaxseed (mixed with 2 tbsp boiling water)
- 4 tbsp plant milk of your choice
- 4 tbsp coconut oil (dissolved in a water bath, the same way you melt chocolate)
- 2 tsp homemade pumpkin pie spice (recipe & picture below)
- 1 tsp baking powder
- 1/2 tsp baking soda
- 1 tsp pure vanilla extract or 1/2 tsp powdered vanilla (optional)
- pinch of salt
HOMEMADE PUMPKIN PIE SPICE (ingredients):
- 2 tsp ground ginger
- 1 tsp ground cardamom (or allspice)
- 1 tsp ground nutmeg
- 6 tsp ground cinnamon
- 1 tsp ground cloves
If it's necessary grind some components. Combine all ingredients. Store this spice blend in an airtight container (preferably a glass jar). Use it for cakes (for example: gingerbread), cookies, hot chocolate, pancakes or even a mulled wine. Wherever you want to enrich the dish, giving it a warming, aromatic,spicy flavor.
PREPARATION:
Prepare two bowls.
In one bowl, mix the dry ingredients (flour, spices, baking powder and baking soda).
In another bowl, combine the wet ingredients (pumpkin, carob, coconut oil (liquid form), ground flaxseed mixed with hot water, milk and vanilla). Add the contents of one bowl to another and mix thoroughly.
Pour the batter into a cake tin lined with paper and bake at 185 ° C/ 365 ° F for 20-40 minutes.
When the cake is cooled down, prepare the glaze. Mix powdered sugar with a little bit of coconut oil (liquid form) until you get thick "paste". Distribute the glaze on top of the cake and leave to harden (you can put it in the fridge to speed up the process).
Cut into 3-4 cm/ 1-1,5 in squares and serve.
Enjoy!
te korzenne kwadraciki wyglądają obłędnie!
ReplyDeletedzięki! :)
Deletewłaśnie za takie wypieki lubię jesień :)
ReplyDelete;) zgadzam się
DeleteBardzo mi się podoba. :) Szukam właśnie pomysłów na przemycenie dyni. Ciekawa jestem też tej polewy z olejem koko. :)
ReplyDeletedzięki, polecam :)
DeleteRewelacja :) Dynia z przyprawami korzennymi smakuje bosko ;) I plus za mąkę orkiszową :)
ReplyDeletedzięki ;) orkiszowa najlepsza
DeleteUwielbiam dynię na słodko i uwielbiam karob. Przepis marzenie! <3
ReplyDeleteej ale ja zawsze kupuje karob taki sypki, zastępuje mi kakao. Można kupić w płynie?!?!
ReplyDeleteja kupiłam pierwszy raz na próbę, jest rewelacyjny, smak jakby taki karmelowy syrop klonowy, ale bardziej gęsty i ciemny. tu jest link do tego co ja uzyłam: https://www.facebook.com/KarobMelasa
Deleteświetne też do słodzenia kawy, polewania pancakes albo do jedzenia prosto ze słoika. naprawdę pyszne
OMG! <3 muszę to mieć!
DeleteNarobiono mi smaka tymi zdjęciami i korzenno-dyniowymi pysznościami. Pojadłabym, oj pojadła!
ReplyDelete...brakło mi słów... Przepis zapisuję :) A wyglądają cudnie i ten kolorek - kawowy śliczny !
ReplyDeletedzięki, naprawdę warto spróbować :)
Deletezachwyciła mnie ten przepis nie tyle z powodu dyni tylko z powodu mieszanki przypraw korzennych, ktore uwielbiam, tak samo jak korzenne masło, którym sie smaruję,a potem się wszsyscy zachwycają- boże jak ty pachnesz :D
ReplyDeleteCzytając pierwszy akapit, pomyślałm, uduszę dynię, po czym w drugim akapicie czytam to co, co właśnie " wymyśliłam"....
W podsumowaniu, przepis wart wypróbowania !
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
;) prawda, przyprawy korzenne mają moc. pozdrawiam
Deletenie rzucamy słów na wiatr, ciacho zostało wypróbowane.
DeleteSmakowało i pachniało. Przepis jest też już u nas na blogu.
Pojemnik blendera, myty kilka razy w dalszym ciągu pachnie goździkami :)
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
;) miło słyszeć, pozdrawiamy
DeleteIdealne jesienne ciasto :) Musi pachnieć nieziemsko!
ReplyDelete;) pachnie, polecam
Deletea mi nie wyszło :( nie wiem dlaczego
ReplyDelete:/ ale co się dokładnie stało? nie wyrosło? używałaś wszystkich takich samych składników czy jakieś zastępowałaś? ja właśnie wyjęłam swoje z pieca, piekłam już drugi raz i wszystko jest ok. a zabrakło mi sody i zastąpiłam ją proszkiem do pieczenia i upiekło się dobrze.
Deleteno właśnie, nie upiekło się wcale, wśrodku było surowe a piekłam nawet dłużej niż jest podane w przepisie ;/ jeśli chodzi o zamienniki to nie miałam tylko ekstraktu waniliowego i przyprawę wziełąm gotową, a resztę wszystko jak w przepisie, próbowałam nawet drugi raz i też nie wyszło a nie wiem co robię źle :P
Delete:/ hmm, naprawdę nie wiem czemu. a jak bardzo jest surowe? to ciasto po upieczeniu nadal jest wilgotne i dosyc mokre, nie wypieka sie na "sucho". czy po upieczeniu wychodzi Ci jakies wodniste czy jest w miare zwarte?
Deletez zewnątrz, powiedzmy, że skórka jest upieczona, ale w środku jest bardzo mokre,a na drugi dzien jest już całkiem mokre, tak, że czuć dokładnie wszystkie składniki a zwłaszcza puree dyniowe, a może ja się nie znam, może ono ma takie być?
Deletetak jak widac na pierwszym zdjeciu, srodek jest wilgotny, jesli pieklas wystarczajaco dlugo i za duzo nie zmienialas w przepisie to nie wiem co jest nie tak :/ moze nastepnym razem potrzymaj dlugo w piecu. pozdrawiam
Deleteok dzięki!
ReplyDeletewygląda jak zakalec, lubię dobre zakalce. omnomnom *.*
ReplyDeletetak, może się wydawać zakalcem, ale nim nie jest, różni się od ciast, które zazwyczaj się przygotowuje bo dzięki puree z dyni jest bardziej wilgotne i w konsystencji przypomina brownie. a co do zakalców to też je lubię ;)
DeleteNie mam mąki orkiszowej. Czy zamiast mąki orkiszowej moge dodac ryzową lub kokosową?
ReplyDeletelepsza będzie pszenna, z samą ryżową lub kokosową ciasto może nie wyjść
DeleteJaką mąkę bezglutenową można wykorzystać zamiast orkiszowej? Bardzo proszę o podpowiedź?
ReplyDeletejednym rodzajem się nie da zastąpić, powinien być jakiś miks mąk ze skrobią, najlepiej jak kupisz gotowy, bo moje eksperymenty z bezglutenowym pieczeniem na razie nie były udane i nie wiem jak dokładnie zrobić to domowym sposobem
ReplyDeletePrzepis od jakiegoś czasu już był 'do zrobienia' i nastał ten dzień. :D Ciasto pięknie pachnie. Uwielbiam takie przepisy. :)
ReplyDelete:)))) super, cieszę się, i aż sama je sobie chyba zrobię jutro bo mi narobiłaś smaka ;)
Delete