SŁODKI KREM/MASŁO Z KASZTANÓW

HOMEMADE SWEET CHESTNUT CREAM/BUTTER





Bardzo fajny, prosty, słodki i ciekawy krem/masło do kanapek, deserów czy też dip do owoców (np. jabłek).
















Kasztany w smaku i konsystencji przypominają słodkie ziemniaki, ale są od nich jeszcze bardziej słodkie. Do kremu dodałam tylko 3 łyżki syropu klonowego i to w zupełności wystarczyło, w zasadzie można go nawet pominąć.


Roasting chestnuts

Krem wychodzi gęsty i sycący, stanowi idealną opcję na wyjątkowe, jesienne i energetyczne śniadanie. Polecam.

Sweet chestnut spread


SKŁADNIKI ( na ok. 2 szklanki gotowego kremu):

  • 3 szklanki pulpy z pieczonych kasztanów *
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 1,5 szklanki wody

* instrukcje na temat przygotowania takiej pulpy, znajdziecie tu

Roasting chestnuts


PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki krem.

Powstały krem tudzież masło, używamy do kanapek i deserów. Przechowujemy w lodówce do 5 dni.

Smacznego ☺


Sweet chestnut spread

Very nice, simple, sweet and interesting cream / butter for sandwiches, desserts or dip for fruist (for eg. apples). Chestnuts in taste and texture remind me of sweet potatoes, but they are even more sweet. I added only 3 tablespoons of maple syrup and it was more than enough, actually, you can even skip it. The cream comes out dense and satiating, an ideal option for a unique, autumn and energetic breakfast.


INGREDIENTS (for about 2 C of ready made butter):

  • 3C of chestnut pulp (from cooked chestnuts, instructions here)
  • 3 Tbsp pure maple syrup
  • seeds from 1/2 vanilla pod
  • 1,5 C of filtered water



PREPARATION:

Put all the ingredients in a blender cup and blend until smooth.

Use it as a bread spread or as ac addition to your desserts. Store in the fridge for up to 5 days.

Enjoy ☺


Sweet chestnut spread

16 komentarze:

  1. kasztany jadalne próbowałam jedynie w formie mąki i muszę to zmienic :)

    ReplyDelete
  2. no cóż... już się w tym kremie zakochałam! nie pozostaje mi nic innego jak dorwać gdzieś kasztany :)

    ReplyDelete
  3. ciekawa jestem smaku, jadłabym tylko takie gotowe francuskie smarowidło kasztanowe, ale to sam cukier, zupełnie mi nie smakowało. za to kasztany kocham całym sercem:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ciężko trochę go opisać, jest delikatny, lekko orzechowy, naprawdę warto spróbować, zwłaszcza, że właśnie nie jest to sam cukier, jak ten kupny ;)

      Delete
  4. eh aż mi smutno jak patrzę na te zdjecia bo nigdy nie jadlam kasztanów :) jak gdzieś je dorwę to będę musiala koniecznie spróbować bo ten krem wygląda mega apetycznie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. warto spróbować, a kasztany pewnie niedługo pojawią się w większości sklepów ;)

      Delete
  5. Najprostsze i moim zdaniem najsmaczniejsze sa pieczone...

    ReplyDelete
    Replies
    1. smak tego kremu nie odbiega bardzo od naturalnego smaku tych pieczonych, jest po prostu małą wariacją "na temat" ;)

      Delete
  6. yyumm I wish we had chestnuts easily available in our country, I"d definitely be making this recipe :)

    ReplyDelete
  7. Zauroczyłam się Twoim blogiem, cudnymi zdjęciami i przepisami :) !
    Pozdrawiam ciepło !

    ReplyDelete
    Replies
    1. dziękuję, miło mi :) również pozdrawiam

      Delete
  8. jak długo można taki krem z kasztanów przechowywać?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w lodówce do 5 dni, dodałam też właśnie to info do przepisu ;)

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION