SAVORY MUFFINS WITH PUMPKIN, MISO AND GARAM MASALA
Te wyjątkowe muffiny to coś specjalnego. Są bardzo ciekawe i wyraziste w smaku, możemy jeść je na śniadanie z pastą i warzywami lub na słodko na deser (polane karobem lub innym słodzidłem). Doskonałe również jako szybka i aromatyczna przekąska do pracy lub na zajęcia. Ich smak to przenikające się aromatyczne przyprawy z mieszanki garam masala ze słodką dynią i słonawym miso.
Dość niecodzienne ale za to bardzo ciekawe połączenie. Polecam.
SKŁADNIKI (12 muffinów):
- 250 g domowego purée z dyni (wykonacie je wg tego przepisu)
- 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 2 łyżki jasnej pasty miso
- 60 ml mleka roślinnego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2,5 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
PRZYGOTOWANIE:
Nastaw piekarnik na 180 ° C.
W jednej misce wymieszaj dokładnie mokre składniki (purée z dyni, miso, syrop klonowy, mleko, oliwę).
W drugiej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę).
Połącz zawartość obu misek, wymieszaj dokładnie. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka roślinnego.
Rozprowadź mieszankę do 12 foremek.
Piecz przez 25-30 minut.
Smacznego!
These muffins are very special. Distinctive in flavor, perfect for breakfast with bread spread and vegetables or sweet for dessert (topped with carob or other sweetener). Excellent also as a quick and aromatic snack at work or class.Their taste is interwoven with aromatic spices of garam masala blend with sweet pumpkin and salty miso. Quite unusual but very interesting combination. Worth to try.
Inspired by this recipe.
INGREDIENTS (12 muffins):
- 250 g homemade pumpkin purée (instructions here )
- 250 g wholewheat spelt flour
- 2 tbsp light miso paste
- 60 ml plant milk
- 2 tbsp maple syrup
- 2,5 tbsp extra virgin olive oil
- 1 tsp garam masala
- 1/2 tsp baking powder
- 1/2 tsp baking soda
PREPARATION:
Preheat oven to 180°C
/ 375°F.
Mix together the wet
ingredients: the pumpkin purée, maple syrup, olive oil, miso
and milk until thoroughly blended.
Sift together the
flour, baking powder and baking soda. Mix into the wet ingredients.
If it looks too stiff, add a tiny bit of milk.
Spoon evenly into
muffin tins. Bake for 25-30 minutes.
If you want to make them more sweet, pour some maple syrup or carob molasses on top.
If you prefer a savory version, divide them into few pieces and apply some bread spread on top.
Enjoy!
Dzień dobry,
ReplyDeleteZwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy.
Pozdrawiam serdecznie,
Magdalena
Hej, czy mozna czymś zastąpić miso?
ReplyDeletenie za bardzo niestety, pomiń je a w zamian dodaj 1/2 łyżeczki soli oraz 2 łyżki oliwy/oleju :)
Delete