VEGAN MARZIPAN TRUFFLES WITH CINNAMON
Ten deser nieodłącznie kojarzy mi się ze Świętami, a że bardzo długo go nie jadłam, to postanowiłam w końcu zrobić jego domową, wegańską wersję. Poza tym, że smakują super, co prawda odrobinę inaczej niż te kupne, bo mają mniej sztucznego aromatu, ale są smaczne i nieprzesadnie słodkie. Świetna opcja na mały deser lub energetyczną przekąskę. Dodatkowo, jeśli ładnie je zapakujemy to stanowić będą miły podarek dla bliskich.
SKŁADNIKI ( ok. 40 sztuk):
- 200g blanszowanych migdałów *
- 4 łyżki waniliowego ksylitolu **
- 2-3 łyżki likieru Amaretto (opcjonalnie, ale warto, będą wtedy bardziej migdałowe) ***
- 4 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
- mielony cynamon do obtoczenia
* jeśli macie dużo czasu i cierpliwości ;) to oczywiście możecie kupić migdały ze skórką,zalać wrzątkiem i obrać
** instrukcję jak przygotować taki cukier znajdziecie tu, jeśli go nie macie pod ręką, użyjcie brązowego cukru z odrobiną ziarenek wanilii, albo zamiast cukru dodajcie dodatkową ilość syropu.
*** w zastępstwie można użyć 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (nie mylić z olejkiem/aromatem)
PRZYGOTOWANIE:
Migdały mielimy na mąkę w młynku do kawy. Ksylitol także mielimy w młynku na puder. Następnie przesypujemy oba składniki do robota/blendera, i dodajemy resztę (likier,syrop) i miksujemy na gładką masę, aż z migdałów wydobędzie się olej, który sklei wszystko razem. Z masy lepimy kuleczki wybranej wielkości, obtaczamy w cynamonie i schładzamy 30 min. Przechowujemy w lodówce do 5 dni.
* Jeśli ciężko będzie je rolować (masa jest bardziej krucha niż tradycyjny marcepan, ze względu na brak białka jajek), ugniatajcie kartofelki wewnątrz dłoni (zdjęcie powyżej)
Smacznego ☺
This dessert inevitably reminds me of Christmas. Seeing that I didn't have it for a very long time, I decided to finally make a homemade, healthier, vegan version. Besides the fact that they taste great, a little different than those commercially made, because they have less artificial flavor, but they are tasty, not too sweet and more natural. Great option for a small dessert or energy snack. And when you wrap it in a nice christmas paper, they will make a great DIY christmas gift.
INGREDIENTS (for approx. 40 truffles):
- 200 g peeled almonds
- 4 tbsp vanilla xylitol *
- 2-3 tbsp Amaretto liquer **
- 4 tbsp maple syrup or agave syrup
- ground cinnamon, for coating
* you can easily prepare it at home, instructions are here, if you don't have it on hand, use brown cane sugar with a little bit of vanilla seeds
** you can substitute with 2 tsp almond extract
PREPARATION:
Grind almonds into flour in a coffee grinder. Grind sugar as well. Then transfer those two components into the blender/food processor, and add the rest (liqueur, syrup), mix it into a smooth paste, until almonds will produce a little bit of oil. Shape the dough into small balls, toss them in cinnamon and chill for 30 minutes. Store in the fridge for up to 5 days.
Enjoy ☺
cudowne kartofelki, chyba muszę zrobić :)
ReplyDeleteŚwietny pomysł!
ReplyDeleteLove these little marzipan truffles! They look so incredibly delicious and moorish too.
ReplyDeletethank you very much Thalia :)
Delete