WEGAŃSKIE TRUFLE/KARTOFELKI MARCEPANOWE

VEGAN MARZIPAN TRUFFLES WITH CINNAMON






Ten deser nieodłącznie kojarzy mi się ze Świętami, a że bardzo długo go nie jadłam, to postanowiłam w końcu zrobić jego domową, wegańską wersję. Poza tym, że smakują super, co prawda odrobinę inaczej niż te kupne, bo mają mniej sztucznego aromatu, ale są smaczne i nieprzesadnie słodkie. Świetna opcja na mały deser lub energetyczną przekąskę. Dodatkowo, jeśli ładnie je zapakujemy to stanowić będą miły podarek dla bliskich.



Homemade vegan marzipan truffles with cinnamon


SKŁADNIKI ( ok. 40 sztuk):

  • 200g blanszowanych migdałów *
  • 4 łyżki waniliowego ksylitolu ** 
  • 2-3 łyżki likieru Amaretto (opcjonalnie, ale warto, będą wtedy bardziej migdałowe) ***
  • 4 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
  • mielony cynamon do obtoczenia


* jeśli macie dużo czasu i cierpliwości ;) to oczywiście możecie kupić migdały ze skórką,zalać wrzątkiem i obrać


** instrukcję jak przygotować taki cukier znajdziecie tu, jeśli go nie macie pod ręką, użyjcie brązowego cukru z odrobiną ziarenek wanilii, albo zamiast cukru dodajcie dodatkową ilość syropu.

*** w zastępstwie można użyć 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (nie mylić z olejkiem/aromatem)



PRZYGOTOWANIE:

Migdały mielimy na mąkę w młynku do kawy. Ksylitol także mielimy w młynku na puder. Następnie przesypujemy oba składniki do robota/blendera, i dodajemy resztę (likier,syrop) i miksujemy na gładką masę, aż z migdałów wydobędzie się olej, który sklei wszystko razem. Z masy lepimy kuleczki wybranej wielkości, obtaczamy w cynamonie i schładzamy 30 min.  Przechowujemy w lodówce do 5 dni.


Homemade vegan marzipan truffles with cinnamon


* Jeśli ciężko będzie je rolować (masa jest bardziej krucha niż tradycyjny marcepan, ze względu na brak białka jajek), ugniatajcie kartofelki wewnątrz dłoni (zdjęcie powyżej)


Homemade vegan marzipan truffles with cinnamon

Smacznego ☺


Homemade vegan marzipan truffles with cinnamon


This dessert inevitably reminds me of Christmas. Seeing that I didn't have it for a very long time, I decided to finally make a homemade, healthier, vegan version. Besides the fact that they taste great, a little different than those commercially made, because they have less artificial flavor, but they are tasty, not too sweet and more natural. Great option for a small dessert or energy snack. And when you wrap it in a nice christmas paper, they will make a great DIY christmas gift.


INGREDIENTS (for approx. 40 truffles):

  • 200 g peeled almonds
  • 4 tbsp vanilla xylitol *
  • 2-3 tbsp Amaretto liquer **
  • 4 tbsp maple syrup or agave syrup
  • ground cinnamon, for coating

* you can easily prepare it at home, instructions are here, if you don't have it on hand, use brown cane sugar with a little bit of vanilla seeds

** you can substitute with 2 tsp almond extract


PREPARATION:

Grind almonds into flour  in a coffee grinder. Grind sugar as well. Then transfer those two components into the blender/food processor, and add the rest (liqueur, syrup), mix it into a smooth paste, until almonds will produce a little bit of oil. Shape the dough into small balls, toss them in cinnamon and chill for 30 minutes. Store in the fridge for up to 5 days.

Enjoy ☺

Homemade vegan marzipan truffles with cinnamon

4 komentarze:

  1. cudowne kartofelki, chyba muszę zrobić :)

    ReplyDelete
  2. Love these little marzipan truffles! They look so incredibly delicious and moorish too.

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION