VEGAN DIY: DOMOWY BRZOZOWY CUKIER WANILIOWY (KSYLITOL)

HOMEMADE VANILLA XYLITOL



Wiele z was na pewno zna sposób na zrobienie aromatycznego, domowego cukru waniliowego. Jednak zamiast białego czy brązowego, dlaczego by nie użyć jednego z najzdrowszych cukrów czyli cukru brzozowego, zwanego także ksylitolem. 
Ksylitol jest jednym z moich ulubionych środków słodzących, a jego waniliowej wersji używam do owsianki, surowych deserów i do słodzenia domowego mleka roślinnego. Jest banalnie prosty do przygotowania, a bardzo pomocny gdy chcemy za jednym razem coś dosłodzić i dodać dodatkowego aromatu. Poza tym nie zapominajmy o jego pozytywnych właściwościach. Poniżej podaję fragment bardzo ciekawego artykułu na jego temat, warto go przeczytać, dowiecie się z niego o wielu zaletach tego niezwykłego produktu.

KSYLITOL / XYLITOL / CUKIER BRZOZOWY

"Cukier jest związkiem chemicznym łatwym do strawienia, bo jest praktycznie gotowym do użycia podstawowym nośnikiem energii, bez wysiłku ze strony organizmu. Jest przez to niestety bardzo kuszący, dlatego z taką przyjemnością sięgamy po słodycze.

    Regularne spożywanie dużych ilości cukru, w jakiejkolwiek postaci, (białej, brązowej, sacharozy, fruktozy, glukozy, maltozy, laktozy, różnych syropów, słodu, miodu), czyni ogromne spustoszenie w organizmie, nadmiernie go zakwaszając.Powoduje hipoglikemię, które z kolei prowadzą do otyłości i cukrzycy, zarówno u dzieci jak i u dorosłych.
Spożywany w takich ilościach cukier zubaża organizm z soli mineralnych i witamin, podnosi ciśnienie krwi, odpowiada za wzrost trójglicerydów i za zły cholesterol (LDL). Tym samym zwiększa ryzyko zawału serca, przyczynia się do powstawania próchnicy zębów, zapalenia ozębnej i ogólnego zainfekowania organizmu.Dzieci spożywające nadmiar słodyczy mają kłopoty z uczeniem się i koncentracją. Dorośli- kłopoty z pamięcią.
    Cukier jest czynnikiem inicjującym niewydolność układu immunologicznego, co w konsekwencji powoduje takie choroby jak: artretyzm, astma oraz alergie. Zakłóca równowagę hormonalną i wspomaga wzrost komórek nowotworowych.
    Ksylitol jest znany chemii organicznej od roku 1891. W roku 1930 istniał już w formie oczyszczonej. W czasie II wojny światowej, w cierpiącej na niedostatek cukru Finlandii, „odkryto” ponownie ksylitol. Chemikom udało się go ustabilizować i tak stał się praktycznym niskokalorycznym słodzikiem wytwarzanym z miejscowego surowca , którym stała się kora brzozowa.
Chemicznie ksylitol jest pięciowęglowym alkoholem polihydroksylowym, co oznacza, że ma właściwości bakteriobójcze i zapobiega rozwojowi bakterii. Odkryto także, że związek ten w organizmie ulega przemianie zupełnie bez udziału insuliny.W latach 60 ksylitol był stosowany w Niemczech, Szwajcarii, Związku Radzieckim i Japonii jako słodzik zalecany w diecie diabetyków oraz jako źródło energii w kroplówkach podawanych pacjentom z zakłóconą tolerancją glukozy i insulinoopornością. Od tej pory w wielu krajach, w tym Włochy i Chiny, zaczęto wytwarzać ksylitol do użytku domowego z doskonałym skutkiem zdrowotnym. (...)
    Ksylitol wygląda i smakuje jak cukier. Ze względu jednak na jego wpływ zdrowotny jest jego niemal dokładną przeciwnością. Podczas gdy cukier sieje w ustroju spustoszenie, ksylitol goi i naprawia; wzmacnia układ immunologiczny, zapobiega degeneracjom, chronicznym chorobom, a nawet opóźnia procesy starzenia się tkanek i całego ustroju. (...)
    Ksylitol jest obecnie dostępny pod wieloma postaciami; w formie krystalicznej może zastępować cukier do potraw gotowanych i pieczonych, lub jako substancja słodząca do napojów. Stosuje się go również w gumach do żucia, miętówkach i w aerozolach do nosa. (...)
    Spożywanie zwykłego cukru stwarza wysoce kwasowe środowisko w jamie ustnej. Kwasy niszczą szkliwo i osłabiają zęby, czyniąc je podatnymi na infekcje bakteryjne a tym samym na próchnicę poprzez wcześniejszą ich demineralizację. (...)
Kiedy wnętrze jamy ustnej, pod wpływem spożywania cukru, ma odczyn kwaśny, staje się znakomitym miejscem do namnażania się bakterii i innych niekorzystnych drobnoustrojów jamy ustnej.     Ksylitol odwraca te niepożądane efekty spożywania cukru. Sam nie poddaje się fermentacji i pomaga w przywracaniu równowagi kwasowo zasadowej w jamie ustnej.
Odczyn zasadowy, który posiada i wytwarza po rozpuszczeniu w ślinie ksylitol, nie sprzyja rozwojowi szkodliwych bakterii, a szczególnie streptococus mutans i jest skutecznym inhibitorem w rozwoju tego zakażenia. Stosowany po umyciu zębów znakomicie, chroni i goi zęby oraz dziąsła.
Właściwie stosowany zatrzymuje procesy fermentacji i tłumi najbardziej szkodliwe szczepy bakterii jamy ustnej, doprowadzając do trwałych korzystnych przetasowań w ich charakterze. Wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego i jest efektywny w leczeniu małych ubytków próchniczych. Duże ubytki nie zasklepiają się, ale się utwardzają i stają się mniej podatne na dalszy rozwój próchnicy. Ułatwia to znacząco dentyście wyleczenie tego ubytku. (...)
    Konsekwentne stosowanie niewielkich ilości ksylitolu na zęby wzmacnia ochronne czynniki w ślinie. Stymuluje jej napływ i wspomaga utrzymanie zawartych w niej soli mineralnych w użytecznej dla szkliwa formie." (fragment artykułu "KSYLITOL, czyżby nasze słodkie zbawienie?" na podstawie książki Sherill Sellman opracował dla Akademii Długowieczności lekarz Jan Pokrywka, Kłodzko 2007, cały artykuł dostępny jest tutaj)



SKŁADNIKI (1 mały słoik):

  • skrawki lasek wanilii, z których wydłubaliśmy ziarenka
  • 1 szklanka ksylitolu


PRZYGOTOWANIE:

Ksylitol przesypujemy do szczelnie zamykanego słoika (najlepiej zakręcany lub zamykany na klamrę), to ważne bo inaczej aromat będzie nam "uciekał". Potem stopniowo dodajemy do słoika skrawki lasek wanilii, z których wydłubujemy ziarenka podczas przygotowywania ciast i innych deserów. Dokładnie potrząsamy aby wszystko się wymieszało a aromat rozprowadzał równomiernie. Używamy wedle uznania i potrzeby, zostawiając skrawki lasek wanilii w słoiku. Gdy zużyjemy już cały cukier ze słoika, wsypujemy następną porcję do pozostałej wanilii. Proces ten możemy powtarzać przez kilka miesięcy, aż aromat wanilii nie zwietrzeje.


Homemade vanilla sugar (xylitol)

Xylitol is a sugar made of birch bark. It's one of the healthiest sweeteners. It helps with cavities, it's got an alkaline effect on our body and strenghtens the immune system. When you combine it with vanilla pods which you normally throw away after using the seeds then you will get a fantastic vanilla sugar which you can use to sweeten your breakfast porridge, raw desserts or plant milk.


INGREDIENTS (1 small jar):

  • vanilla pods scraps
  • 1 C xylitol


PREPARATION:

Transfer the sugar into a sealed jar, this is important because otherwise the aroma will we "escape". Then gradually add the scraps of vanilla pods, which you use in other desserts. Shake thoroughly to make sure everything got mixed and evenly distributed the flavor. After that use just the sugar, leave the vanilla scraps iside the jar. When all the sugar has been used, add another portion to the remaining vanilla pods. This process can be repeated for several months, until the aroma of vanilla will evaporate.

Homemade vanilla sugar (xylitol)

4 komentarze:

  1. Dobrym pomysł z ksylitolem waniliowym ;)

    ReplyDelete
  2. dobry artykuł, nie zdawałam sobie sprawy, że ksylitol ma aż tyle dobroczynnych właściwości

    ReplyDelete
  3. Powoduje HIPERGLIKEMIĘ, które z kolei prowadzą do otyłości i cukrzycy, zarówno u dzieci jak i u dorosłych.

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION