WEGAŃSKA KORMA, CZYLI KREMOWE CURRY Z WARZYWAMI SEZONOWYMI

VEGAN KORMA, CREAMY CURRY WITH SEASONAL VEGETABLES.




Dziś zapraszam Was na moje ulubione curry. Słodkawe, kremowe i rozgrzewające. Korma jest to rodzaj curry, które ma swoje korzenie w Indiach i Pakistanie. "Korma" znaczy "dusić" i określa potrawę, gdzie mięso lub warzywa są duszone w bulionie z dodatkiem jogurtu lub masła orzechowego bądź czegoś bardzo kremowego. Ja wykorzystałam mleko kokosowe, które jest bardzo kremowe i tworzy wspaniały gęsty sos. Smak tej potrawy jest wyjątkowy także dzięki przyprawom, najczęściej używana jest kolendra, kardamon, kumin i moja ulubiona mieszanka: garam masala. 

Aby przygotować to danie, wystarczy zajrzeć do warzywniaka, chwycić kilka warzyw, które akurat są łatwo dostępne i danie mamy gotowe. Ja najbardziej lubię używać do niego kukurydzy, marchewki, cukinii bądź dyni. Ale świetnie sprawdzi się także kalafior, seler, pietruszka, fasolka szparagowa czy zielony groszek.



Vegan Korma, creamy curry with seasonal vegetables

Na zdjęciu od lewej, zaczynając od czerwonego chili, kolendra, kumin, kurkuma, garam masala, a w środku kardamon. Wspaniała kompozycja, którą dodatkowo uzupełnia świeży imbir.



Przepis powstał na bazie tego przepisu.


SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 1 kolba kukurydzy (lub 1 szklanka mrożonej)
  • 2 marchewki
  • 1 średnia żółta cukinia (lub 1/4 średniej dyni)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (kuminu)
  • 5 rozgniecionych strąków kardamonu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku lub kawałek świeżej papryczki
  • 1-2 kubki bulionu warzywnego
  • 1 kubek mleka kokosowego (polecam takie)
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • świeża kolendra, prażone płatki migdałów lub nasiona czarnuszki (do podania)


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy warzywa. W małym garnku gotujemy ryż. Najpierw przepłukujemy go pod bieżącą wodą, a potem gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, 10-15 minut i odcedzamy.
Następnie na rozgrzany olej kokosowy na patelni, wrzucamy kumin, kardamon, kurkumę i smażymy kilka minut, cały czas mieszając. Po chwili usuwamy strączki kardamonu. Dodajemy cebulę, smażymy ok. 5 minut.
Dodajemy mieloną kolendrę oraz garam masalę, mieszamy i smażymy kilka minut.
Wrzucamy czosnek i imbir, smażymy 2 minuty, dodajemy marchew i dynię (jeśli używamy), podsmażamy chwilę i dodajemy 1 szklankę bulionu, dusimy 15-20 minut, dodajemy ziarna kukurydzy i cukinię, gotujemy 5 minut, w międzyczasie dolewając bulion, jeśli trzeba (ale powinno być go jak najmniej, aby nasz sos był odpowiednio gęsty). Po tym czasie wlewamy mleko kokosowe (jeśli trzeba to odrobinę więcej niż 1 kubek), podgrzewamy i serwujemy z ryżem basmati. Posypujemy wybranymi dodatkami.

Smacznego ☺


Vegan Korma, creamy curry with seasonal vegetables

Today I present you my favorite curry. Sweet, creamy and warming. Korma is a type of curry, which has its roots in India and Pakistan. "Korma" means "braise" and describe a dish where meat or vegetables are simmered in a broth with the addition of yogurt or nut/seed butter or something very creamy. I'm using coconut milk, which is very creamy and creates a wonderful thick sauce. The taste of this dish is unique also because of spices: coriander, cardamom, cumin, and my favorite mix: garam masala. 


To prepare this dish, you just just have to go to the the grocery store, grab a few vegetables that are available and your dish is ready. I like to use sweetcorn, carrots, zucchini or pumpkin. But you can also use cauliflower, celery, parsley, green beans or green peas.


Based on this recipe.


INGREDIENTS (4 portions):

  • 1 fresh corn on the cob (or 1 C frozen sweetcorn)
  • 2 carrots
  • 1 medium yellow zucchini (or 1/4 medium pumpkin)
  • 1 onion
  • 1 garlic clove
  • 3cm piece of fresh ginger
  • 2 tbsp organic coconut oil 
  • 2 tsp cumin seeds
  • 5 crashed cardamom pods
  • 2 tsp turmeric
  • 1-2 tsp ground coriander
  • 1 tsp garam masala
  • 1/3 tsp chili powder or a small piece of fresh chili pepper
  • 1-2 C vegetable stock
  • 1 C coconut milk
  • 1 C basmati rice (for serving)
  • fresh coriander, toasted almond flakes or nigella sativa (also known as black cumin seeds)


PREPARATION:

Prepare the vegetables. In a small saucepan cook the rice. First, rinse it with cold water, then boil in salted water until tender, 10-15 minutes and drain off.
Then heat coconut oil in a pan, add cumin seeds , cardamom pods, turmeric and fry for a few minutes, stirring constantly. After a while, remove cardamom pods. Add the onion and fry for approx. 5 minutes. 
Add the ground coriander and garam masala, stir and fry for a few minutes. 
Throw in the garlic and ginger and fry for 2 minutes, add the carrots and pumpkin (if using), fry for a moment, then add 1 cup of broth, cook for 15-20 minutes, add the corn kernels and zucchini, cook for 5 minutes, adding broth if necessary (use a little amount as possible, so your sauce will stay thick). Next add the coconut milk, heat it up and serve with basmati rice. Sprinkle with selected addittions.


Vegan Korma, creamy curry with seasonal vegetables

17 komentarze:

  1. curry świetne! bardzo lubię tą potrawę i chętnie próbuję przeróżnych wersji :)
    P.S. Dziś inspirując się szarlotką bez pieczenia zrobiłam swoją tartę na śniadanie (jest na blogu), dziękuję ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. miło mi, dziękuję :) a Twoja tarta wygląda bardzo smacznie :)

      Delete
  2. jadłam kiedyś w hinduskiej knajpie kormę z masłem z nerkowców, była cudowna :) muszę ją wreszcie zrobić sama

    ReplyDelete
    Replies
    1. taak, masło z nerkowców idealnie się tu sprawdza ;)

      Delete
  3. to jest danie idealnie dla mnie! wygląda obłędnie :)

    ReplyDelete
  4. Bardzo chętnie spróbuję Twojej wersji curry, wygląda bardzo apetycznie.
    Mam też prośbę - czy mogłabyś się "przymierzyć" do wykonania berberyjskiego tagine (tajine?), które podobno z natury jest wegetariańskie, warzywne? To może być dla blogerki ciekawe wyzwanie, a ja przy okazji może zyskam sprawdzony przepis:-)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. dzięki :) super pomysł, nigdy go nie robiłam, ale mniej więcej wiem na czym polega, pamiętam je też z zeszłorocznego Masterchefa ;) nie mam w tej chwili tego specjalnego naczynia, ale spróbuję ;)

      Delete
  5. zestaw przypraw idealny, ulubiony :)

    ReplyDelete
  6. Ale pysznie to wygląda, tylko ciekawe jak smakuje? :)

    ReplyDelete
  7. kubek mleka czyli 250ml?

    ReplyDelete
  8. tak :) ale może być też więcej, tak by sos był dość gęsty po prostu

    ReplyDelete
  9. bardzo ciekawy pomysł
    myślę, że spróbuję przygotować coś podobnego, bo połączenie smakowe trafia w moje gusta
    pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://frankiesflavours.blog.pl/

    ReplyDelete
  10. Z uwagi na składniki, które akurat miałam w domu, zrobiłam raczej wariację na temat, ale i tak wyszło dobre. Dzięki!

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION