ZIELONY KOKTAJL TROPIKALNY Z PAPAJĄ, ANANASEM I SPIRULINĄ

TROPICAL GREEN SMOOTHIE WITH PAPAYA, PINEAPPLE AND SPIRULINA




Koktajl dobry na wzmocnienie. Słodki, dodający dużo energii, słońca i mocno odżywczy. W sam raz na chłodne dni.

"Melonowiec właściwy, nazywany potocznie papają, pochodzi z Ameryki Południowej, Środkowej i południowych rejonów Ameryki Północnej. Obecnie uprawia się go także w krajach na południu Europy.
Miąższ papai zawiera ogromne ilości witamin i substancji bioaktywnych korzystnie wpływających na zdrowie. Nie bez powodu papaję w wielu krajach nazywa się „owocem dobrego zdrowia”. zawiera szereg enzymów korzystnie wpływających na nasz układ trawienny. 
Regularne spożywanie papai zwiększa naturalną odporność organizmu – dzięki przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym właściwościom owocu oraz obecności antyoksydantów, nasz organizm może skuteczniej bronić się przed infekcjami.
Papaja polecana jest także jako naturalny suplement diety wspomagający regenerację po długotrwałych chorobach i kuracjach antybiotykami – oczyszcza organizm z toksyn oraz odnawia florę bakteryjną jelit. Owoc jest przydatny także w okresie rekonwalescencji po różnego rodzaju urazach, ponieważ przyśpiesza gojenie się ran, przeciwdziałając zanieczyszczaniu się wrażliwych tkanek." (źródło: tu)


Green smoothie with papaya,peach and pineapple

SKŁADNIKI (2 duże lub 4 małe porcje):

  • 1 duża papaja
  • 2-3 plastry ananasa (świeżego lub mrożonego)
  • 1 brzoskwinia lub 1 gruszka
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka spiruliny
  • 2 szklanki filtrowanej wody

PRZYGOTOWANIE:

Papaję przekrajamy na pół, wydłubujemy pestki, obieramy ze skóry, kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy plastry świeżego ananasa, brzoskwinię lub gruszkę i banana, miksujemy wszystko na gładko. Rozlewamy do szklanek, wsypujemy spirulinę i mieszamy plastikową lub drewnianią łyżeczką.

Na zdrowie! ☺

Green smoothie with papaya,peach and pineapple



INGREDIENTS (2 large or 4 small portions):
  • 1 large papaya
  • 2-3 slices of fresh pineapple
  • 1 pear or 1 peach
  • 1 banana
  • 1 tsp spirulina
  • 2 C filtered water


PREPARATION:

Cut the papaya in half, remove the seeds, peel it and slice it. Put it in a blender cup, add pineapple slices, peach, banana and blend until smooth. Pour into glasses, add spirulina and stir wel, using plastic or wooden spoon.

Cheers! ☺


2 komentarze:

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION