THE BEST HOMEMADE TAHINI
Tahini, podstawowy składnik hummusu, baza do dressingów sałatkowych, sosów do pieczonych warzyw, czy makaronu. Składnik deserów lub słodkich past kanapkowych. Ten jakże egzotycznie brzmiący produkt to w rzeczywistości, po prostu masło sezamowe.
Kiedyś, trudno dostępne, teraz zyskuje coraz większą popularność i pojawia się w coraz większej liczbie sklepów. Jednak jeśli nadal mamy trudność z jego nabyciem, lub chcielibyśmy przygotować je sami, w najbardziej naturalnej formie, a do tego tańsze, wystarczy nam blender i około 15 minut pracy. Zapraszam do spróbowania.
SKŁADNIKI (na ok. 1,5 szklanki gotowego tahini):
- 3 szklanki ziaren sezamu (ok. 450g) *
* łuskane mają delikatniejszy smak, niełuskane są troszkę bardziej cierpkie, ale charakteryzują się wyższą zawartością wapnia.
PRZYGOTOWANIE:
Ziarna sezamu prażymy kilka minut na ciepłej patelni, aż nabiorą złotego koloru a w powietrzu unosić się będzie zapach sezamu, prażenie pomaga wydobyć z ziaren bardziej intensywny smak, ale nie jest konieczne. (czynność tę pomijamy, jeśli używamy niełuskanych ziaren i zależy nam na tym, aby tahini było całkowicie surowe/raw),
Ziarna przesypujemy do kielicha blendera. Jeśli używamy Vitamix'a (jak ja) nie trzeba dodawać żadnych innych składników, blender ten ma tak dużą moc, że bez problemu poradzi sobie ze zmieleniem całych ziaren na gładkie masło. Jeśli wasz blender jest trochę słabszy, najlepiej jest pod koniec miksowania dodać 1/3 szklanki neutralnego w smaku oleju, aby całość udała zmiksować się na gładko.
Używając Vitamix'a na początku pomagaj sobie "tamperem", aby skierować wszystkie ziarna na ostrza, a następnie całość zmiksuje się sama. Potrwa to do 2 minut.
W rezultacie otrzymamy gładką, lejącą pastę, w 100% sezamową. Bez dodatkowego tłuszczu.
Niełuskane ziarna wymagają jednak dodatku oliwy/oleju, dodanych pod koniec miksowania, bez tego, sezam nie chce się zmiksować na gładko.
Tahini przechowujemy w lodówce, swoją świeżość zachowa do miesiąca. Przechowywane w lodówce, delikatnie stwardnieje i może się tez delikatnie rozwarstwić (na górze osadzi się olej z sezamu), jednak wystarczy je wtedy jedynie energicznie zamieszać, aby wróciło do swojej pierwotnej formy.
Tahini, a basic component of hummus, a base for salad dressings, sauces for roasted vegetables or pasta. A great addition to desserts or sweet sandwich spreads. This exotic name, describes sesame butter. Once, difficult to get, it's now gaining popularity and there is a growing number of stores, where you can buy it. However, if you still have difficulty with purchasing it, or would like to prepare it in the most natural and cheaper form, you just need a blender and 15 minutes to get a jar of this precious product. Try it now, and you will use in new upcoming recipes.
INGREDIENTS (for about 1,5 C tahini):
- 3 C of sesame seeds (approx. 450g) *
* hulled sesame seeds are more mild in taste, unhulled are more bitter but contain more calcium
PREPARATION:
Toast the sesame seeds in a hot pan for a few minutes, it helps to bring out the more intense flavor, but it is not necessary.
(skip this step if you use unhulled seeds and want to make raw tahini).
Then transfer the seeds into the blender cup. If you use Vitamix'a (like me) you do not need to add any other ingredients, the blender has so much power that easily cope with the grinding of whole grains to a smooth butter. If your blender is a little weaker, it is best to add 1/3 cup neutral flavored oil at the end of mixing, to get a smooth texture.
Using Vitamix'a, use the tamper at the begining, to direct all grain on the blade, and then remove the tamper and wait fot the rest to blend. It will take about 2 minutes.
This will result in a smooth, flowable paste 100% sesame. Without the extra fat. Although when making raw tahini with unhulled sesame seeds you need to add some olive oil or oil at the end of the blending process to help sesame seeds mix evenly.
Store the tahini in the refrigerator, it will keep fresh for up to a month. Stored in the refrigerator, gently hardens and can also gently separate (sesame oil will settle on top), but it is natural and you only need to stir it vigorously to bring it back to it's original form.
Look here for recipes with tahini.
Dzięki za przepis. :) Ostatnio jednak zdarzyły mi się ziarna sezamu, które były gorzkie. Czy znaczy to, że są zjełczałe? Czy można to rozpoznać przy zakupie?
ReplyDeletebonamartinka
możliwe, a były łuskane? bo niełuskane mogą też mieć posmak goryczki
DeleteMuszę koniecznie zrobić, bo to kupne i mi kompletnie nie smakuje. Dzięki za pomysł :)
ReplyDeletebardzo proszę ;)
Deletewyszło idealne tahini, takie jak uwielbiam! już wiem, ze zabiorę się za domową wersję :)
ReplyDeleteświetny przepis!
ReplyDeletedzięki! :)
Deletenie jadlam kupnego, ale wydaje mi się, że wolę domowe..
ReplyDeleteDzięki za przepis, biorę się za niego na pewno.. mmm :)
domowe jest tańsze i w tej wersji bez dodatkowego tłuszczu, dlatego też wolę domowe i cieszę się, że przepis się przyda ;) pozdrawiam
Delete