ŚNIADANIOWY ORKISZ Z GRUSZKĄ, ŻURAWINĄ, ORZECHAMI WŁOSKIMI I KLONOWYM JOGURTEM

SWEET SPELT GRAINS WITH PEARS, CRANBERRIES, WALNUTS AND MAPLE YOGHURT





To mój ostatni hit śniadaniowy, jedząc to pierwszy raz, dosłownie gapiłam się w miskę z zadziwieniem, że te "same zdrowe" składniki" stworzyły coś co smakuje jak najlepsze domowe ciasto... A nie ma tu nawet specjalnie żadnych przypraw. 

Lekko skarmelizowana gruszka w oleju kokosowym, słodko-kwaśna żurawina, aromatyczne podprażone orzechy włoskie i słodki klonowy jogurt otulają smakiem, pospolite dość ziarna orkiszu, tworząc wyjątkowe, ciepłe, aromatyczne, zdrowe i sycące śniadanie. Totalne "comfort food" i idealna opcja na chłodne jesienno-zimowe poranki. Poza tym ciekawa alternatywa dla popularnej owsianki. Ziarna orkiszu z powodzeniem można zamieniać z ziarnami owsa czy pszenicy, wszystko smakuje równie dobrze. Polecam


Sweet spelt grains with pears,cranberries,walnuts and maple yoghurt


W sklepach zaczęła pojawiać się już piękna dorodna żurawina, która oprócz wyjątkowego smaku ma wiele do zaoferowania.

"Żurawina zawdzięcza swoje wyjątkowe właściwości bardzo silnym przeciwutleniaczom, poliantocyjanidom. Te owoce w diecie powinny mieć swoje stałe miejsce. Zawiera dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza (wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy (a konkretnie poliantocyjanidy), które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy.

Owoce żurawiny mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego powinno się je spożywać przy różnych infekcjach jako wspomaganie leczenia oraz jako skuteczną profilaktykę. Flawonoidy z kolei mają właściwości przeciwutleniające, dlatego żurawina stosowana jest w profilaktyce chorób serca, układu krążenia i miażdżycy. Te zdrowe owoce pomagają też utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu HDL („dobry” cholesterol). Owoce żurawiny dobrze oczyszczają organizm z toksyn – są zatem idealnym składnikiem każdej diety" (źródło:tu)


Ziarno orkiszu natomiast, zawiera więcej białka, cynku, miedzi, selenu oraz witamin A, E i D niż inne ziarna pszeniczne. Białko zawiera wszystkie istotne dla człowieka aminokwasy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Dominującym kwasem tłuszczowym jest wartościowy dla zdrowia kwas linolenowy. Gatunek ten jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego. W dojrzałym orkiszu znajdują się znaczne ilości kwasu krzemowego, który roślina wyciąga z mineralnych gleb. Kwas krzemowy jest ważny dla skóry, włosów i paznokci; rozjaśnia umysł, wzmacniając aktywność mózgu i koncentrację. Cynk zawarty w orkiszu jest uznanym terapeutykiem wątroby.


Przepis stąd.


SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 1 szklanka ziaren ekologicznego orkiszu (można też użyć owsa lub pszenicy)
  • 2 gruszki
  • 1 szklanka świeżej żurawiny
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 kubeczek jogurtu sojowego (używam takiego)
  • 1-2 łyżki syropu klonowego BIO
  • 2 łyżki oleju kokosowego BIO
  • garść suszonych jagód goji (do przybrania)



PRZYGOTOWANIE:



Najpierw gotujemy orkisz. Ziarna przepłukujemy w garnku, aż woda będzie przejrzysta. Następnie dodajemy 3 szklanki wody i szczyptę soli, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, zakrywamy garnek i gotujemy 40-50 minut. (ziarna można tez namoczyć przez noc, skróci nam to czas gotowania i orkisz stanie się łatwiej strawny, jednak nie jest to konieczne)

Gdy nasz orkisz jest już miękki, odcedzamy go na sicie i odstawiamy na bok. Aby skrócić sobie czas przygotowania śniadania rano, najlepiej jest ugotować ziarna dzień wcześniej.


Na patelni podprażamy posiekane orzechy włoskie, odstawiamy.

Na tę samą rozgrzaną patelnię wrzucamy olej kokosowy i zagrzewamy. W międzyczasie w małej miseczce mieszamy jogurt i syrop klonowy.


Gruszkę kroimy w cienkie plastry i dodajemy do patelni z rozgrzanym olejem. Gdy lekko zbrązowieje dodajemy 1/2 szklanki żurawiny i chwilę podsmażamy, aż nieco zmięknie.

Następnie wsypujemy ugotowany orkisz, dokładnie mieszamy i podsmażamy 1-2 minuty.
Przekładamy wszystko do misek. Dekorujemy resztą świeżej żurawiny, posypujemy podprażonymi orzechami i jagodami goji. Całość polewamy słodkim klonowym jogurtem.


Smacznego ☺


Sweet spelt grains with pears,cranberries,walnuts and maple yoghurt



This is my last favorite breakfast, eating it for the first time, I was literally staring at a bowl with amazement that these "healthy" ingredients" have created something that tastes like the best homemade cake ... 

Lightly caramelized pear in coconut oil, sweet and sour cranberries, toasted walnuts, aromatic and sweet maple yogurt, "wrapped" a very common grain in a distincts flavor, creating a unique, warm, aromatic, healthy and fulfilling breakfast. Totally "comfort food" and the ideal option for chilly autumn and winter mornings. Besides an interesting alternative to the popular porridge. Spelt grain can be successfully replaced with grains of oats and wheat, everything tastes good. 


Based on this recipe.



INGREDIENTS (2 portions):

  • 1 C organic spelt grains (you can substitute with oat grots or wheat)
  • 2 pears
  • 1 C fresh cranberries
  • 1 handful of walnuts
  • 1 pot of soy yoghurt (125ml) (I use this brand)
  • 1-2 tbsp organic maple syrup
  • 2 tbsp organic coconut oil
  • 1 handful of goji berries (or other dried fruits)



PREPARATION:



First boil the spelt. Put the spelt grains in a pot rinse with cold water, then add 3 cups water and a pinch of salt, bring to a boil, reduce heat, cover up the pot and cook for 40-50 minutes. (you can also soak the grains overnight, it will shorten the time of coking and make it ore digestile, but it's not necessary)

When the grains are soft, drain them off in a sieve and leave on a side. To shorten the time to prepare breakfast in the morning, it is best to cook the grains the day before. 
In a skillet toast chopped walnuts, seta aside.
In the same pan heat the coconut oil. Meanwhile, in a small bowl, mix yogurt and maple syrup. 
Cut pear into thin slices and add to the pan with the hot oil. When lightly browned, add 1/2 cup of cranberries and briefly fry until slightly softened. 
Then add the cooked spelt, mix thoroughly and fry for 1-2 minutes.
Divide into bowls. Decorate with the rest of the fresh cranberries, sprinkle with tosated walnuts and goji berries. Drizzle with maple yogurt and serve.



Enjoy ☺


Sweet spelt grains with pears,cranberries,walnuts and maple yoghurt


9 komentarze:

  1. czy nie trzeba moczyć ziaren przez noc?

    ReplyDelete
    Replies
    1. można, ale nie trzeba...dodam tę informację do posta.

      Delete
  2. Cudo! Dawno nie jadłam takich całych ziaren zbóż. Orkisz chyba najbardziej mi smakował, ale żyto też niczego sobie. W dodatku użyłaś mojego ulubionego jogurtu sojowego <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. dzięki ;) z żytem też muszę spróbować

      Delete
  3. nie jadłam nigdy orkiszu w takim wydaniu, dlatego tym bardziej mam ochotę go kupić i spróbować! wygląda tak apetycznie, że wzrok trudno oderwać :)

    ReplyDelete
  4. Chodź pora jest już bardziej kolacyjna, to za sprawą Twojego przepisu chętnie powtórzyłabym znowu śniadanie!

    ReplyDelete
  5. o matko, jak to cudnie wygląda! a dla mnie - fanatyczki słodkich, ciepłych, zdrowych śniadań - to istne niebo :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION