VEGAN GINGER & COCONUT CURRY
Miło mi jest, zaprezentować Wam dzisiaj coś bardzo specjalnego. "Wege Smaki" to wegetariański box subskrypcyjny, który niedawno pojawił się na naszym rynku. Ale nie jest to typowy box, w którym otrzymacie interesujące, lokalne produkty dobrej jakości. To coś o wiele więcej.
Twórcy "Wege smaków" wyszli naprzeciw wszystkim tym, dla których wege gotowanie to coś nowego, lub coś co czasem sprawia kłopot, a także tym, dla których jest to codzienność.
Ideą box'u jest zainspirowanie nas do kreatywnego gotowania. W przesyłce otrzymacie produkty, wraz z przepisem, który pozwoli Wam stworzyć z nich pyszny i ciekawy obiad, na który z chęcią zaprosicie rodzinę i przyjaciół. I w zasadzie można powiedzieć, że jest to box wegański, z pewnymi tylko elementami wegetariańskimi, które mogą pojawić się w przepisach, takich jak: ghee lub masło. Poza tym wszystkie produkty, które dostajecie w paczce są i będą wegańskie.
Box jest jest ułatwieniem dla osób ,które chcą przejść na dietę bezmięsną, nie mają pomysłów, nie mają czasu na szukanie przepisów, szukanie produktów, które często są niedostępne w normalnych sklepach. Będzie on również pomocny nie tylko dla nas, osób mniej lub bardziej obytych z wege gotowaniem, ale świetnie sprawdzi się również jako pomoc dla naszych rodziców, bliskich, którym czasem tego typu kuchnia sprawia kłopot lub ich zwyczajnie onieśmiela.
Wszystko to sprawia, że stanowi on świetną opcję na prezent, który pomoże, zainspiruje i nauczy; no i oczywiście nagrodzi pysznym posiłkiem. Box jest też bardzo miłą niespodzianką, bo tak naprawdę nie wiemy do końca co w nim będzie i czym nas zaskoczy.
Box, który Wam prezentuję jest pierwszym, jaki się pojawił. Z założenia miał być prosty i przystępny. Znalazło się w nim wiele ciekawych przypraw z kuchni indyjskiej, dobrej jakości ciecierzyca, mleczko kokosowe, a także co było dla mnie nie lada zaskoczeniem, świeże warzywa ;)
Do tego profesjonalnie wykonana broszurka z przepisem na curry imbirowo-kokosowe i placki chapati. Przepis, dzięki uprzejmości "Wege Smaków" udostępniam wam poniżej.
Zachęcam was gorąco do bliższego poznania "Wege Smaków", tworzą je ludzie z pasją. Pasją do wege kuchni, pasją do ciekawych produktów i pasją do inspirowania innych.
Do zamówienia kolejnego box'u zostały już tylko 4 dni. Spróbujcie i dajcie się miło zaskoczyć :)
Wszystkie pozostałe informacje na temat zamówień znajdziecie na stronie Wege Smaki.
Znajdziecie ich również na Facebooku: tutaj.
Polecam!
CURRY IMBIROWO-KOKOSOWE
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 1/2 paczki ciecierzycy (namoczonej dzień wcześniej) (200 g)
- kilka łyżek oleju ryżowego (własne zapasy) lub innego do smażenia (użyłam oleju kokosowego)
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
- 5 rozgniecionych strąków kardamonu
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 drobno pokrojone cebule
- 1-2 łyżeczki zmielonej kolendry
- 1 łyżeczka garam masala
- 2 pokrojone ząbki czosnku
- ok. 3 cm korzenia imbiru (startego)
- 6-8 pieczarek
- 2 puszki pomidorów
- 1/2 puszki mleka kokosowego
PRZYGOTOWANIE:
1. Do osolonego wrzątku wrzucamy ciecierzycę i gotujemy do miękkości. Odstawiamy.
2. Na patelnię, na rozgrzany olej, wrzucamy kmin rzymski, kardamon, kurkumę i smażymy kilka minut, cały czas mieszając. Usuwamy strączki kardamonu.
3. Dodajemy cebulę, smażymy ok. 5 minut. Dodajemy kolendrę oraz garam masalę, mieszamy i smażymy kilka minut.
4. Wrzucamy czosnek, imbir, smażymy 2 minuty, dodajemy pieczarki, a po kilku minutach pomidory. Solimy lub dodajemy 3 łyżki sosu sojowego ( z własnych zapasów).
5. Dorzucamy ugotowaną ciecierzycę, gotujemy kilka minut, następnie dodajemy mleczko kokosowe i posypujemy zieloną pietruszką lub kolendrą.
6. Podajemy z plackami czapati lub ryżem basmati.
Curry jest pyszne, sycące, a do tego podczas jego gotowania w domu unoszą się niesamowite aromaty, za to właśnie uwielbiam kuchnię indyjską.
Smacznego ☺
GINGER-COCONUT CURRY
INGREDIENTS (4 portions):
- 1/2 bag of chickpeas (soaked in water a day before)
- 2-3 tbsp rice or coconut oil
- 2 tsp cumin seeds
- 5 cardamom pods, crashed
- 2 tsp turmeric
- 2 small chopped onions
- 1-2 tsp ground coriander
- 1 tsp garam masala
- 2 cloves of garlic, chopped
- 3 cm piece of fresh ginger, grated
- 6-8 button mushrooms
- 2 tins of tomatoes
- 1/2 tin of coconut milk
PREPARATION:
1. Cook chickpeas in salted water, until it's soft (about 1 hour). Drain and set aside.
2. In a frying pan, heat oil, add cumin, cardamom pods, turmeric and fry for a few minutes, stirring constantly. Remove the cardamom pods.
3. Add the onion and fry for approx. 5 minutes. Add the garam masala and coriander, stir and fry for a few minutes.
4. Add the garlic, ginger and fry for 2 minutes, add mushrooms and tomatoes and fry for a few minutes. Add salt or add 3 tablespoons of soy sauce.
5. Add cooked chickpeas, cook for a few minutes, then add coconut milk, stir and serve.
6. Sprinkle with parsley or coriander and serve with chapati or basmati rice.
Curry is delicious, fulfilling, and during the cooking your home will be full of amazing aroma, that's why I love indian cuisine.
Enjoy ☺
to curry jest fantastyczne! zachwycam się bo uwielbiam te smaki, także jak najszybciej zabiorę się za pichcenie, jak tylko znajdę czas :) a zdjęcia super!
ReplyDeletepolecam :) i dziękuję
Deletew paczce były produkty do przygotowania tylko na ten jeden obiad?
ReplyDeleteprzepis i składniki były na jedna potrawę, ale dla kilku osób, no i sporo zostaje na następny raz
Delete1/2 paczki ciecierzycy - jak to wychodzi wagowo?
ReplyDelete200g
Delete