WEGAŃSKA SZARLOTKA (BEZ PIECZENIA)

VEGAN APPLE PIE (NO BAKE)





Naszła mnie ochota na szarlotkę i postanowiłam stworzyć jej nową, zdrowszą, odmienioną wersję. Miało być prosto i bardzo smacznie. 


Vegan apple pie (no-bake)


Do przygotowania bazy na "ciasto" wykorzystałam mix płatków owsianych i słodkie daktyle, dodałam również karob, który nadał całości słodkiego karmelowego posmaku. Do tego świeże jabłka z cynamonem w środku i ciasto gotowe. 




Banalnie proste a przy tym bardzo smaczne. I jak dla mnie, pieczona szarlotka czy jabłecznik idą na dłuższą odstawkę ;)


Vegan apple pie (no-bake)


Ciasto jest idealnym, lekkim deserem, ale sprawdzi się również jako zdrowa przekąska czy drugie śniadanie. Polecam


Vegan apple pie (no-bake)



A jabłek do ciasta czasem nawet nie trzeba kupować, obficie obrośnięte dzikie jabłonie można znaleźć w wielu zaskakujących miejscach ☺





SKŁADNIKI (forma 18 cm, kwadratowa lub okrągła, 8-9 kawałków):

  • 1 szklanka mąki owsianej *
  • 1 szklanka suszonych daktyli (ok. 15 sztuk)
  • 6 łyżeczek karobu w proszku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 duże jabłka (w sezonie polecam odmianę "Antonówka")
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki ksylitolu (lub brązowego cukru) **
  • odrobina soku z cytryny



* Aby przygotować mąkę owsianą, wystarczy wrzucić płatki owsiane do młynka do kawy i zmiksować. Można wykorzystać mix płatków (płatki owsiane,orkiszowe,żytnie,jęczmienne) lub tylko zwykłe owsiane bądź bezglutenowe. Do uzyskania 1 szklanki mąki potrzebne nam będzie ok. 1,5 szklanki płatków.

** można pominąć, jeśli jabłka są bardzo słodkie





PRZYGOTOWANIE:

Mąkę owsianą, daktyle, karob, olej kokosowy wrzucamy do blendera i miksujemy, dłuższą chwilę, aż masa stanie się odrobinę lepka, a daktyle będą dokładnie zmielone.




Wysypujemy ją na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią spożywczą, (odsypujemy z niej 4-5 łyżek do szklanki, posłużą nam one jako kruszonka). Dokładnie rozprowadzamy nasz spód w formie, mocno go dociskając. Formę wkładamy do lodówki, na czas przygotowania pozostałych składników.


Vegan apple pie (no bake)


Jabłka przygotowujemy za pomocą robota kuchennego z funkcją tarki, niestety zwykłe starcie na tarce się raczej nie sprawdzi, jabłka będą zbyt wilgotne i ciasto może zamienić się w ciapkę.
Jabłka kroimy na mniejsze kawałki, wydrążamy (jabłek nie trzeba obierać), wrzucamy do robota na tarkę.


Vegan apple pie (no bake)


Gdy są już gotowe skrapiamy odrobiną soku z cytryny, dodajemy cynamon i ksylitol (jeśli nasze jabłka są bardzo słodkie, cukier można pominąć).  Następnie jabłka rozkładamy na naszym "spodzie". Równomiernie wszystko dociskamy, posypujemy naszą "kruszonką" i wkładamy formę do lodówki na 1-2 godziny.


Vegan apple pie (no bake)


Po wyjęciu z lodówki kroimy w kwadraty i serwujemy. Ciasto przechowujemy w lodówce.




Smacznego ☺


Vegan apple pie (no-bake)


I had a craving for apple pie and decided to create a new, lighter version. I wanted it to be simple and very tasty. To create the "dough" I used a mix of oats and sweet dates, I also added a little bit of carob, which gave it sweet, caramel flavor. 


Vegan apple pie (no-bake)


And all of that with fresh apples and cinnamon inside, and the cake is ready. Very easy and at the same time very tasty. And as for me, baked apple pie can dissapear for a long time now ;)

This cake makes a perfect light dessert, but it also works well as a healthy snack or breakfast.




INGREDIENTS (7" / 18 cm square or round cake tin; 8-9 portions):


  • 1 C oat flour *
  • 1 C dried pitted dates (about 15 pieces)
  • 6 tsp carob powder
  • 2 tbsp coconut oil
  • 2 large apples
  • 1 tsp cinnamon
  • 2 tsp xylitol (or brown sugar) **
  • splash of lemon juice


* You can use mixed oats (spelt,rye,barley oats), or just regular porridge oats or certified gluten-free oats. To make the flour, just put them in a coffee grinder and grind until it's done. To get 1C of flour you will need approx. 1,5 C of oats.

** if your apples are very sweet, you can omit the sugar



PREPARATION:

Put oat flour, dates, carob, coconut oil in a  the blender and blend until the mixture becomes a little sticky, and the dates are finely ground. 

Pour it into a square dish lined with baking paper or cling film (take out 4-5 tbsp of it, and put it in a glass/bowl, this will be our "crumble"). Thoroughly spread the base in the form and push it firmly). Now put the dish in the fridge, while you prepare the other ingredients. 

Prepare the apples in a food processor with a grater function, regular grating (when using a grater) will not work here, apples will be to wet and the cake will fall apart.
Cut apples into smaller pieces, remove the seeds (no need to peel them), grate them in a foor processor.

When they are done, add few drops of lemon juice, cinnamon and xylitol (if our apples are very sweet, sugar can be omitted) and mix well. Then spread the apples on your chilled "bottom". Press them evenly. Distribute the "crumble" on top. Put the cake back in the fridge and chill for 1-2 hours.

Once removed from the refrigerator, cut it into squares and serve. Store in the fridge.

Enjoy ☺


Vegan apple pie (no-bake)

23 komentarze:

  1. A ja chciałam zapytać,jaki masz robot kuchenny?Chciałam sobie jakiś kupić,ale nie znam się na tym,a zdania są różne ,jedni mówią,że 300w wystarczy,inni,że to badziew i trzeba silniejszy...

    ReplyDelete
    Replies
    1. taki 300w-atowy nie dałby rady zmielić daktyli, na tego typu produktach spaliłam już jeden blender, który miał 600w. Teraz mam Vitamix, którego używam do koktajli, zup-kremów, mleka czy masła roślinnego, wszystkiego tego co wymaga dużej mocy i osiągnięcia idealnej gładkości. A drugi blender który mam to połączenie blendera i robota kuchennego, kupiłam go niedawno i szczerze polecam, nie jest bardzo tani, ale spełnia zadanie kilku urządzeń i warto na niego tyle wydać, ma moc 800w i kosztuje ok. 400zł, link tu: http://www.bosch-home.pl/produkty/drobny-sprzet-kuchenny/blendery-i-miksery/blendery/MSM88190.html?source=browse

      Delete
  2. nie ma innej opcji - muszę spróbować! i zastanawiam się czy czasem już zaraz się za nią nie zabrać :D genialny pomysł! składam pokłon, bo każdy tutaj składnik szczerze uwielbiam :)

    ReplyDelete
  3. Wspaniały przepis, zapisuję do wypróbowania :-)

    ReplyDelete
  4. cudo!! Czy Termomix sobie poradzi z daktylami?

    ReplyDelete
  5. Hmm, czyli nie ma opcji, żeby zetrzeć jabłka na tarce? Ja mam tylko termomix, a tam chyba nie ma takiej opcji :(( a przepis jest super :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. zawsze można spróbować z takimi startymi na tarce, ale nie daje gwarancji, że wyjdzie wszystko tak samo dobrze, robiłam kiedyś coś podobnego z jabłkami startymi na tarce i spód strasznie od nich zmiękł, za dużo soku puściły, dlatego teraz raczej używam do tego robota. Zawsze jednak można spróbować, a nuż wyjdzie ok ;)

      Delete
  6. Najwspanialsza szarlotka jaką kiedykolwiek widziałam <3 Koniecznie muszę ją zrobić, mam nadzieję, że moja "żyrafa" nie polegnie podczas starcia z daktylami.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dziękuję bardzo i mam nadzieję, że żyrafa da radę :)

      Delete
  7. super przepis - a może masz jakiś pomysł czym zastąpić daktyle bo w mojej diecie niestety zakazane:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. dziękuję, a jeśli chodzi o zastępstwo daktyli, to najlepsze będą rodzynki, a jeśli one też odpadają to inne suszone owoce, z tym, że wtedy już smak będzie inny.

      Delete
  8. Czy jakiś ratunkowy składnik jeśli nie mam akurat oleju kokosowego? Czy w ogóle bez niego może się udać? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. niestety bez oleju nie wyjdzie, bo on wszystko skleja ze sobą...

      Delete
  9. o wow, przepis wymiata! sezon na truskawki, a ja wolałbym jabłka :D

    ReplyDelete
  10. Czy mogę zastąpić karob zwykłym kakao?

    ReplyDelete
    Replies
    1. jeśli chcesz aby ciasto bardziej przypominało tradycyjny smak szarlotki, to pomiń karob jak nie masz i dodaj zamiast tego więcej mąki owsianej, ale jeśli nie będzie Ci przeszkadzał posmak kakaowy w cieście, to oczywiście możesz zamienić nim karob w przepisie, karob jest bardziej łagodny i karmelowy w smaku niż kakao i w tym deserze fajnie uzupełnia jabłka, a kakao trochę już zmieni efekt całości

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION