VEGAN CHILI WITH PUMPKIN AND SWEETCORN
Tegoroczny sezon na dynię rozpoczęłam dość nietypowo, bo przerobiłam ją na chili ;) Wyszło bardzo fajne danie, idealne na rozgrzewkę w chłodniejsze dni, na obiad lub kolację. Do tego wygodne do przygotowania bo jednogarnkowe.
Tegoroczny sezon na dynię rozpoczęłam dość nietypowo, bo przerobiłam ją na chili ;) Wyszło bardzo fajne danie, idealne na rozgrzewkę w chłodniejsze dni, na obiad lub kolację. Do tego wygodne do przygotowania bo jednogarnkowe.
Wystarczy jedynie uporać się z pokrojeniem wszystkich składników, wrzucić wszystko do gara, trochę odczekać i gotowe. Polecam wam zrobić od razu większą ilość i zamrozić kilka porcji na później.
Chili jest sycące, nie jest przesadnie ostre, to już kwestia indywidualna, wykonane wg przepisu wychodzi dosyć łagodne, jeśli wolimy bardziej ostre, wystarczy dodać więcej świeżej ostrej papryczki lub chili w proszku. Świetnie smakuje z pajdą dobrego chleba lub ryżem. Polecam
Na podstawie tego przepisu
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 1,5 kg dyni
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 kolba kukurydzy
- 1 kubek ugotowanej czerwonej fasoli
- 1 korzeń pietruszki
- 1 słoik domowej passaty (lub 1,5 kubka kupnej)
- 1/3 szklanki kaszki kukurydzianej (można pominąć)
- 3 ząbki czosnku
- 2 kubki bulionu warzywnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
-
2 łyżki Tamari (lub zwykłego sosu sojowego)
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
- kawałek świeżej papryczki chili lub innej ostrej papryczki
- szczypta cukru lub odrobina syropu słodzącego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw przygotowujemy wszystkie warzywa. Te, które trzeba, wcześniej myjemy. Dynię obieramy i kroimy w niedużą kostkę, tak samo postępujemy z pietruszką i papryką. Odkrawamy ziarna kukurydzy z kolby, siekamy cebulę, wyciskamy czosnek i przygotowujemy wszystkie potrzebne przyprawy.
W dużym garnku zagrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy ziarna kuminu, delikatnie podprażamy, a następnie dodajemy cebulę i czosnek.
Po chwili wrzucamy dynię, paprykę, pietruszkę i smażymy przez moment. Następnie dodajemy koncentrat, passatę, bulion, kukurydzę, fasolę i kaszkę kukurydzianą. Mieszamy i wsypujemy kolejno: paprykę słodką, chili,cynamon,wędzoną paprykę, cukier i pokrojoną ostrą papryczkę. Zmniejszamy ogień i dusimy przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy ocet balsamiczny, sos sojowy i jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Chili wychodzi dosyć łagodne, jeśli mamy ochotę na bardziej ostre, dodajemy jeszcze odrobinę chili w proszku. Podajemy je z brązowym ryżem lub pajdą chleba. Jeszcze lepiej smakuje na następny dzień, doskonale również nadaje się do zamrożenia.
Smacznego ☺
This year's pumpkin season started rather unusual for me, because I used it for chili ;) In the end I got a great dish, perfect for warming up on chilly days, for lunch or dinner. It's also very convenient to prepare, cause require just one pot. You only need to deal with slicing all the ingredients, toss everything into the pot, wait some time and it's done. I recommend you to do more at once and freeze several portions for later.
Chili is fulfilling, mildly spicy, if you prefer a more spicy, just add more fresh hot peppers or chili powder. This dish goes great with a slice of good bread or rice.
Based on this recipe.
INGREDIENTS (4 portions):
- 1,5 kg pumpkin
- 1 red onion
- 1 red bell pepper
- 1 fresh corn on the cob
- 1 C cooked red kidney beans
- 1 parsley
- 1 jar of homemade passata (or 350ml of store-bought one: 1,5 C)
- 1/3 C cornmeal (optional)
- 3 garlic cloves
- 2 C vegetable stock
- 1 tbsp tomato puree
- 2 tbsp Tamari (or regular soy sauce)
- 1/2 tsp cumin seeds
- 1/3 tsp cinnamon
- 1/2 tsp chili powder
- 1 tsp paprika
- 1 tbsp balsamic vinegar
- 1/3 tsp smoked paprika
- small piece of fresh chili pepper or other hot pepper
- pinch of brown sugar or favorite syrup
- salt,pepper to taste
PREPARATION:
First, prepare all the vegetables. Wash them, peel&dessed the pumpkin and cut into small cubes, do the same with bell pepper and parsley. Cut of the corn kernels, chop the onion, squeeze the garlic and prepare all the spices.
In a large pot heat a little bit of vegetable oil, add cumin seeds, lightly toast them, then add the onion and garlic and fry for a moment.
Then throw in the pumpkin, bell pepper, parsley and fry for 2-3 minutes. Then add the tomato puree, passata, broth, corn kernels, beans and cornmeal. Stir and add spices: paprika, chili, cinnamon, smoked paprika, sugar and chopped chili pepper. Reduce the heat and cook for about an hour, stirring occasionally. At the end of cooking, add the balsamic vinegar, soy sauce and, if necessary, season with salt and pepper. Chili come out quite mild, if you want a more spicy one, add more chili powder. Serve it with brown rice or a slice of bread. Tastes even better the next day, also it's perfectly suitable for freezing.
Enjoy ☺
Oooo, to coś na co mam smaka ;)) Fajne! Pozdrawiam www.drinkeatlive.blogspot.com
ReplyDeletejeszcze nigdy nie jadłam dyni,,,przynajmniej tak mi się wydaję ;p :) smakowicie wygląda,chyba wypróbuję
ReplyDeleteooj, to koniecznie musisz nadrobić ;) to chili jest pyszne, a klikając w zdjęcie dyni wyżej po prawej, znajdziesz kolejne inspiracje na jej wykorzystanie ;)
Deleteza każdym razem jak tu wchodzę znajduję dania, które idealnie wpasowują się w moje smaki! cieszę się ogromnie i zabieram od razu za pichcenie :)
ReplyDeletedziękuję bardzo, i wygląda na to, że mamy podobny smak ;) pozdrawiam
Deleteta miseczka wygląda tak kolorowo i zachęcająco, a że znajduje się w niej dynia to biorę w ciemno ;)
ReplyDelete