HUMMUS Z DYNIĄ I GARAM MASALA

                 PUMPKIN HUMMUS WITH GARAM MASALA




Mój ulubiony hummus. Dynia sprawia, że jest aksamitny, a mieszanka garam masala doskonale ją uzupełnia. Hummus wychodzi słodkawy, kremowy i bardzo aromatyczny. Polecam


Hummus with pumpkin and garam masala


SKŁADNIKI (na ok.2 szklanki gotowego hummusu):


  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 5 łyżek tahini * (ok. 1/2 szklanki)
  • 1 szklanka puree z dyni *
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki garam masala *
  • 1/2 łyżeczki ziaren kuminu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin lub oleju lnianego tłoczonego na zimno lub więcej tahini
  • 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej

* wszystkie te składniki przygotujecie z łatwością w domu, wystarczy kliknąć w nazwę aby uzyskać instrukcje.


PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj wszystkie składniki, a następnie umieść je w kielichu blendera. Miksuj na gładką pastę. Używaj jako pastę do kanapek, dip do warzyw lub chlebków pita.

Smacznego ☺

Hummus with pumpkin and garam masala


My favorite hummus. Pumpkin makes it velvety, and garam masala perfectly complements it. Hummus comes out sweet, creamy and very aromatic. 


INGREDIENTS (for 2 C of ready made hummus):

  • 1 C cooked chickpeas
  • 5 tbsp tahini (about 1/2 C)
  • 1 C pumpkin puree
  • 1 clove of garlic
  • 2 tsp garam masala
  • 1/2 tsp cumin seeds (optional)
  • 2 tbsp fresh lemon juice
  • 1 tbsp extra virgin olive oil or flaxseed oil or more tahini
  • 1/3 tsp pink himalayan salt


PREPARATION:

Prepare all the ingredients. Transfer them to a blender cup and blend until smooth. Use it as a bread spread, dip for vegetables or pita bread.

Enjoy ☺

Hummus with pumpkin and garam masala

8 komentarze:

  1. hummus jakich mało! ten dyniowy podbił moje podniebienie od razu :) jeszcze nie raz zrobię i chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)

    ReplyDelete
  2. niech no tylko znów upiekę dynię...:)

    ReplyDelete
  3. Wow, ten hummus to mistrzostwo świata! *.*
    Wygląda obłędnie!

    ReplyDelete
  4. uwielbiam hummus, a już zwłaszcza w tej dyniowej wersji! ale mam smaka na niego ;)

    ReplyDelete
  5. Dobry pomysł z tą garam masalą, sama bym na to nie wpadła :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION