PUMPKIN HUMMUS WITH GARAM MASALA
Mój ulubiony hummus. Dynia sprawia, że jest aksamitny, a mieszanka garam masala doskonale ją uzupełnia. Hummus wychodzi słodkawy, kremowy i bardzo aromatyczny. Polecam
SKŁADNIKI (na ok.2 szklanki gotowego hummusu):
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 5 łyżek tahini * (ok. 1/2 szklanki)
- 1 szklanka puree z dyni *
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki garam masala *
- 1/2 łyżeczki ziaren kuminu (opcjonalnie)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin lub oleju lnianego tłoczonego na zimno lub więcej tahini
- 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej
* wszystkie te składniki przygotujecie z łatwością w domu, wystarczy kliknąć w nazwę aby uzyskać instrukcje.
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj wszystkie składniki, a następnie umieść je w kielichu blendera. Miksuj na gładką pastę. Używaj jako pastę do kanapek, dip do warzyw lub chlebków pita.
Smacznego ☺
My favorite hummus. Pumpkin makes it velvety, and garam masala perfectly complements it. Hummus comes out sweet, creamy and very aromatic.
INGREDIENTS (for 2 C of ready made hummus):
- 1 C cooked chickpeas
- 5 tbsp tahini (about 1/2 C)
- 1 C pumpkin puree
- 1 clove of garlic
- 2 tsp garam masala
- 1/2 tsp cumin seeds (optional)
- 2 tbsp fresh lemon juice
- 1 tbsp extra virgin olive oil or flaxseed oil or more tahini
- 1/3 tsp pink himalayan salt
PREPARATION:
Prepare all the ingredients. Transfer them to a blender cup and blend until smooth. Use it as a bread spread, dip for vegetables or pita bread.
Enjoy ☺
hummus jakich mało! ten dyniowy podbił moje podniebienie od razu :) jeszcze nie raz zrobię i chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)
ReplyDeletepolecam :)
Deleteniech no tylko znów upiekę dynię...:)
ReplyDeleteWow, ten hummus to mistrzostwo świata! *.*
ReplyDeleteWygląda obłędnie!
dziękuję :)
Deleteuwielbiam hummus, a już zwłaszcza w tej dyniowej wersji! ale mam smaka na niego ;)
ReplyDeletenic tylko robić ;)
DeleteDobry pomysł z tą garam masalą, sama bym na to nie wpadła :)
ReplyDelete