TOFU a'la MARYNOWANY ŚLEDŹ W OCCIE

                 VEGAN "PICKLED HERRING" MADE WITH TOFU






Kolejna propozycja na świąteczny stół. Ciekawa i urozmaicona wersja tofu, które przyrządzone jest podobnie jak przyrządza się śledzia w occie. 



Smakuje bardzo dobrze, mocno octowo i odpowiednio słono, czuć wyraźnie przyprawy. Polecam.


Pikled tofu with onions and bay leaves


Nieznacznie zmodyfikowany przepis od Pyszne Wege


SKŁADNIKI (1 słoik 500ml):

  • 1 kostka naturalnego tofu (180-200g)
  • 1,5 szklanki wody
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 1,5 łyżki różowej soli himalajskiej
  • 4-6 szalotek, lub 1 zwykła cebula
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka glonów Wakame (opcjonalnie)


PRZYGOTOWANIE:

Wodę wlewamy do małego garnuszka, dodajemy ocet, sól, glony (jeśli używamy) i delikatnie podgrzewamy aż sól się rozpuści,  odstawiamy do ostygnięcia. 
Siekamy cebulę w piórka, kroimy tofu w paski (ok 1cm, trochę grubsze niż na zdjęciu), przygotowujemy przyprawy.
Na dnie słoika układamy 1/3 cebuli, wrzucamy 2 liście laurowe, połowę ziaren pieprzu i ziela i połowę pokrojonego tofu, na tofu nakładamy drugą część cebuli i ostatni liść laurowy, następnie dodajemy resztę tofu, całość zakrywamy resztą cebuli wraz z pozostałym pieprzem i zielem ang.. Wszystko zalewamy ostudzoną marynatą. Zakręcamy szczelnie słoik i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 dni. Konsumujemy w ciągu 3 dni.


Smacznego ☺



Pikled tofu with onions and bay leaves



Another proposition for the festive table. Interesting version of tofu, which is prepared like salted pickled herring. It tastes very good, very acidic and salty, you can taste the spices as well. Slightly modified recipe from this site.




INGREDIENTS (1 jar: 500ml):

  • 1 block of natural tofu (180-200g)
  • 1,5 C water
  • 4 tbsp apple cider vinegar
  • 1,5 łyżki pink himalayan salt
  • 4-6 shallots or 1 regular onion
  • 3 bay leaves
  • 1 tbsp mixed color peppercorns (black,white,red,green)
  • 2 allspice grains
  • 1 tsp wakame seaweed (optional)


PREPARATION:

Pour water into a small pot, add vinegar, salt, algae (if using) and gently heat up until the salt is dissolved, take off the heat and set aside to cool down. Slice the onion, cut tofu into strips (1cm thick, a little bit more than these at the picture), prepare spices.
At the bottom of the jar put 1/3 onion, then add 2 bay leaves, 1/2 tbsp peppercorns and allspice grains, a half of cut tofu, then on top of that add the second part of the onion and the last bay leaf, then add the rest of the tofu and peppercorns and allspice grains, cover that with all of the rest of the onions. Pour the cooled marinade on top Seal the jar tightly and put in the fridge for at least 2 days. Consume within 3 days.

Enjoy ☺


Pikled tofu with onions and bay leaves

4 komentarze:

  1. jak widać można wszystko zamienić! i takiego tofuśledzia w occie to z przyjemnością bym spróbowała :)

    ReplyDelete
  2. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    ReplyDelete
  3. Mam pytanie, czy można pasteryzować ??

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION