VEGAN "PICKLED HERRING" MADE WITH TOFU
Kolejna propozycja na świąteczny stół. Ciekawa i urozmaicona wersja tofu, które przyrządzone jest podobnie jak przyrządza się śledzia w occie.
Nieznacznie zmodyfikowany przepis od Pyszne Wege
SKŁADNIKI (1 słoik 500ml):
- 1 kostka naturalnego tofu (180-200g)
- 1,5 szklanki wody
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 1,5 łyżki różowej soli himalajskiej
- 4-6 szalotek, lub 1 zwykła cebula
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- kilka glonów Wakame (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Wodę wlewamy do małego garnuszka, dodajemy ocet, sól, glony (jeśli używamy) i delikatnie podgrzewamy aż sól się rozpuści, odstawiamy do ostygnięcia.
Siekamy cebulę w piórka, kroimy tofu w paski (ok 1cm, trochę grubsze niż na zdjęciu), przygotowujemy przyprawy.
Na dnie słoika układamy 1/3 cebuli, wrzucamy 2 liście laurowe, połowę ziaren pieprzu i ziela i połowę pokrojonego tofu, na tofu nakładamy drugą część cebuli i ostatni liść laurowy, następnie dodajemy resztę tofu, całość zakrywamy resztą cebuli wraz z pozostałym pieprzem i zielem ang.. Wszystko zalewamy ostudzoną marynatą. Zakręcamy szczelnie słoik i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 dni. Konsumujemy w ciągu 3 dni.
Smacznego ☺
Another proposition for the festive table. Interesting version of tofu, which is prepared like salted pickled herring. It tastes very good, very acidic and salty, you can taste the spices as well. Slightly modified recipe from this site.
INGREDIENTS (1 jar: 500ml):
- 1 block of natural tofu (180-200g)
- 1,5 C water
- 4 tbsp apple cider vinegar
- 1,5 łyżki pink himalayan salt
- 4-6 shallots or 1 regular onion
- 3 bay leaves
- 1 tbsp mixed color peppercorns (black,white,red,green)
- 2 allspice grains
- 1 tsp wakame seaweed (optional)
PREPARATION:
Pour water into a small pot, add vinegar, salt, algae (if using) and gently heat up until the salt is dissolved, take off the heat and set aside to cool down. Slice the onion, cut tofu into strips (1cm thick, a little bit more than these at the picture), prepare spices.
At the bottom of the jar put 1/3 onion, then add 2 bay leaves, 1/2 tbsp peppercorns and allspice grains, a half of cut tofu, then on top of that add the second part of the onion and the last bay leaf, then add the rest of the tofu and peppercorns and allspice grains, cover that with all of the rest of the onions. Pour the cooled marinade on top Seal the jar tightly and put in the fridge for at least 2 days. Consume within 3 days.
Enjoy ☺
jak widać można wszystko zamienić! i takiego tofuśledzia w occie to z przyjemnością bym spróbowała :)
ReplyDeleteTeż bym zjadła :)
ReplyDeleteSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
ReplyDeleteMam pytanie, czy można pasteryzować ??
ReplyDelete