WEGAŃSKI MAKOWIEC Z CZEKOLADĄ I BAKALIAMI (BEZ PIECZENIA I GLUTENU)

VEGAN POPPY SEED CAKE WITH CHOCOLATE, NUTS AND DRIED FRUITS (NO BAKE, GLUTEN-FREE)



Właściwie nie planowałam przygotowywać w tym roku makowca, nigdy nie było to moje ulubione ciasto. Tradycyjna drożdżowa rolada z makiem zawsze była dla mnie za sucha i za mało w niej było maku, którego smak lubię. Jednak Wasze komentarze na fb, o tym, że szukacie przepisu na makowiec, zainspirowały mnie do poeksperymentowania z tymi osobliwymi ziarenkami. I cieszę się, że się za to zabrałam, bo nie dość, że wyszedł mi niesamowity, iście dekadencki makowiec, który do tego jest bardzo łatwy do zrobienia i nie wymaga pieczenia, to przy okazji dowiedziałam się, jak dużym źródłem wapnia i innych cennych minerałów są te małe niepozorne ziarenka. 


Makowiec / Poppy seed cake


Ten makowiec daleko odbiega od oryginału, ale wg mnie jest od niego lepszy. Ciasto jest słodkie, kremowe, czekoladowe. Kokos właściwie jest niewyczuwalny, dominuje mak i czekolada, poprzeplatane chrupiącymi i słodkimi bakaliami. Nigdy nie jadłam takiej wersji tego ciasta, a tak bardzo mi smakuje, że na pewno będę go teraz częściej przygotowywać. 



Makowiec / Poppy seed cake


Zainspirowałam się tym przepisem.


SKŁADNIKI (forma do tarty o średnicy 25cm; 12-15 porcji):

  • 1,3 kg masy makowej z tego przepisu (czyli cała jaka nam z niego wyjdzie)
  • 1 tabliczka gorzkiej bezglutenowej czekolady o zaw. kako 70% (100g)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 puszka mleka kokosowego (schłodzonego w lodówce przez noc)
  • 5 łyżek syropu klonowego


DODATKI:

  • 3 łyżki waniliowego ksylitolu * zmielonego na puder
  • wiórki kokosowe
  • pestki granatu lub starta skórka z pomarańczy


* instrukcje, jak wykonać waniliowy ksylitol znajdziecie tu



PRZYGOTOWANIE:

Makową masę umieszczamy w dużej misce. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i olej kokosowy (razem). Otwieramy puszkę ze schłodzonym mlekiem kokosowym i łyżką wyjmujemy jedynie wierzchnią, gęstą warstwę, aż dojdziemy do wody, której nie używamy tutaj. Można ją przelać do słoika i np. dodać do smoothie. Dodajemy gęstą część mleka do masy makowej. 
Nasza czekolada i olej powinny już być roztopione, dodajemy je do masy, do wszystkiego dolewamy syrop klonowy i dokładnie mieszamy. Sprawdzamy słodkość i w razie potrzeby dodajemy więcej syropu, ale nie za dużo bo na wierzchu ciasta będzie jeszcze ksylitol.
Masę równomiernie wykładamy na delikatnie natłuszczoną formę, dociskamy, wyrównujemy z wierzchu i zakrywamy folią. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Gdy ciasto jest już gotowe, posypujemy je wybranymi dodatkami. Przechowujemy je w lodówce do 5 dni (jeśli masa makowa była dopiero co zrobiona, jeśli nie to krócej). Z powodzeniem możecie je również zamrozić na kilka tygodni, wcześniej najlepiej jest je wtedy pokroić i osobne porcje pozawijać w folię spożywczą, dzięki temu słodki deser będzie na wyciągnięcie ręki. Po wyjęciu z zamrażarki musi jedynie chwilę odtajać w temperaturze pokojowej.

Smacznego ☺



Makowiec / Poppy seed cake


Actually I did not plan to prepare poppy seed cake this year, it was never my favorite cake. Traditional rolled into a yeast dough with poppy seeds, has always been too dry for me, and there was not enough poppy seeds in it. However, your comments on fb, that you are looking for a recipe for poppy seed cake, inspired me to to experiment with these peculiar grains. I am glad that I did it, because the cake came out amazing, truly decadent, and easy to make and does not require baking, also I learned what a great source of calcium and other valuable minerals these small seeds are.

This cake is far from the original, but I think it is better. The cake is sweet, creamy, chocolaty. Coconut is actually not detectable, poppy seeds and chocolate dominate. It's crunchy and sweet. I have never eaten such a version of this cake, but I liked it so much, that I will definitely prepare it more often now.


Inspired by this recipe.


INGREDIENTS (round tart pan, 25cm/10"diameter; 12-15 portions):



  • 1,3 kg sweet poppy seed mix from this recipe
  • 1 bar of vegan gluten-free dark chocolate with 70% with a cocoa content of 70% (100g)
  • 3 tbsp coconut oil
  • 1 can of coconut milk (refrigerated overnight)
  • 5 tbsp maple syrup


TOPPINGS:

  • 3 tbsp vanilla xylitol * ground into a powder
  • desiccated coconut
  • pomegranate seeds or freshly grated orange peel


* instructions on how to make this are here.


PREPARATION:

Place poppy seed mix in a bowl. Melt the chocolate and coconut oil in a water bath (together). Open a can of chilled coconut milk and using a spoon remove only the top, thick layer until you get to the water, which we do not use here. You can pour the water into the jar and add to a smoothie. Add the thick coconut milk layer to poppy seed mix.
Chocolate and coconut oil should be melted already, add them to the mix, add the maple syrup as well and mix thoroughly. Check the sweetness  and, if it's necessary, add more maple syrup, but not too much because at the top of the cake you will sprinke additional sugar.
Distribute the mixture into oiled or lined with baking paper tart pan, cover with foil and refrigerate for few hours, or best overnight. Decorate with favorite toppings and serve. Store the cake in the fridge for up to 5 days, or in the freezer for up to 1 month, but first cut it into portions and wrap them in foil, so you will have a great dessert when you will want one.

Enjoy ☺

Makowiec / Poppy seed cake

4 komentarze:

  1. wyobrażam sobie ten smak i jak rozpływa się w ustach :)

    ReplyDelete
  2. taki makowiec mogłabym jeść cały rok! :)

    ReplyDelete
  3. Delikatnie mówiąc wygląda jak milion dolarów

    ReplyDelete
  4. Wygląda smakowicie! Musi być pyszne! Koniecznie wypróbuje :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION