JESIENNA SAŁATKA Z ZIARNAMI SORGO, BRUKSELKĄ, JABŁKIEM, SOCZEWICĄ, ŻURAWINĄ I DRESSINGIEM Z OLEJU Z PESTEK DYNI

VEGAN AUTUMN SALAD WITH SORGHUM GRAINS, LENTILS, BRUSSELS SPROUTS, APPLES, CRANBERRIES AND PURYA! RAW PUMPKIN SEED OIL




Dziś na blogu, wielka micha sałatki dla Wszystkich! ☺ Dawno nie gościła tutaj moja ulubiona, kolorowa potrawa, a poza tym, w ramach współpracy z firmą PURYA!, otrzymałam ich nowy, bardzo ciekawy produkt, jakim jest surowy olej z pestek dyni.


VEGAN AUTUMN SALAD WITH SORGHUM GRAINS, LENTILS, BRUSSELS SPROUTS, CRANBERRIES AND PURYA! RAW PUMPKIN SEED OIL



Nie było więc innego wyjścia i nowa sałatka musiała powstać. Zajrzałam do warzywniaka, wybrałam zestaw jesiennych skarbów i zabrałam się do pracy.


VEGAN AUTUMN SALAD WITH SORGHUM GRAINS, LENTILS, BRUSSELS SPROUTS, CRANBERRIES AND PURYA! RAW PUMPKIN SEED OIL



Ze sklepu przyturlałam brukselkę, świeżą żurawinę i jabłka, a resztę dobrałam z tego co miałam w domu. Po raz kolejny w sałatce wylądowało sorgo, które bardzo lubię używać w tego typu potrawach. Jego ziarna po ugotowaniu są sypkie i jędrne i stworzone wręcz do tego typu warzywnych miksów.

Brukselka, tym razem na surowo, aby fajnie chrupało, świeża żurawina i jabłko, aby było świeżo i soczyście. Soczewica i orzechy dla wzbogacenia wartości odżywczej.






A na wykończenie, wyrazisty dressing na bazie surowego oleju z pestek dyni. Nie próbowałam nigdy wcześniej takiego oleju, a ten bardzo przypadł mi do gustu. Ma bardzo głęboki smak, z wyraźną nutą pestek dyni, lekką goryczką i piękny zielony kolor, czego na zdjęciach niestety nie udało się uchwycić.

Jak już wspominałam, jest on surowy, i oferuje nam całą gamę cennych mikroelementów. 

Olej z pestek dyni jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, w szczególności omega 6. Zawiera wiele cennych witamin (E, B1, B2, B6, A, C i D). To także doskonałe źródło potasu, selenu i cynku.

Wpływa on korzystnie na naszą skórę, włosy i paznokcie. Pomaga przy schorzeniach dróg moczowych, problemów z prostatą i walką z pasożytami.



VEGAN AUTUMN SALAD WITH SORGHUM GRAINS, LENTILS, BRUSSELS SPROUTS, CRANBERRIES AND PURYA! RAW PUMPKIN SEED OIL


To jak? Kto ma ochotę na to świeże, lekkie i bogate jesienne danie? ☺




VEGAN AUTUMN SALAD WITH SORGHUM GRAINS, LENTILS, BRUSSELS SPROUTS, CRANBERRIES AND PURYA! RAW PUMPKIN SEED OIL



SKŁADNIKI (duża micha, 6-8 porcji):


SAŁATKA:

  • 3 szklanki ugotowanych ziaren sorgo (1 szklanka suchych ziaren - 200 g)
  • 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy (1/2 szklanki suchej - 100 g)
  • 300 g świeżej brukselki
  • 1 szklanka świeżej żurawiny lub 1/2 szklanki suszonej
  • 1-2 jabłka
  • 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 4 łyżki podprażonych pestek dyni
  • 2 garście podprażonych orzechów włoskich (najlepiej świeżo łuskanych)
  • 4 łyżki PURYA! BUCKWHEAT SPROUTS (skiełkowanej gryki)

DRESSING:

  • 6 łyżek oleju z pestek dyni PURYA!
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżka syropu słodzącego (np. klonowego lub daktylowego)
  • 1/2 łyżki świeżego tymianku (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu


PRZYGOTOWANIE:

Ziarna sorgo moczymy w wodzie przez noc, następnego dnia odcedzamy, płuczemy, dodajemy świeżej wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 40 minut i odcedzamy.
W międzyczasie płuczemy soczewicę, gotujemy ją około 20 minut i odcedzamy.
Obieramy brukselkę z wierzchnich liści i odcinamy twardy koniec, następnie, kroimy każdą główkę na pół a potem siekamy wszystko na cienkie paski.
Świeżą żurawinę myjemy i połowę kroimy na pół.
Rozłupujemy orzechy włoskie i razem z pestkami dyni, delikatnie prażymy na patelni.
Jabłko kroimy w cienkie paski lub w kostkę i wrzucamy do miski z wodą z dodatkiem soku z cytryny (dzięki temu nie ściemnieje).
Myjemy i siekamy zieloną pietruszkę.
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki dressingu.
Gdy wszystkie składniki sałatki są już przygotowane i ostudzone, wsypujemy je do dużej miski, polewamy dressingiem, dokładnie mieszamy i serwujemy. Sałatkę przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Smacznego ☺



VEGAN AUTUMN SALAD WITH SORGHUM GRAINS, LENTILS, BRUSSELS SPROUTS, CRANBERRIES AND PURYA! RAW PUMPKIN SEED OIL


A big bowl of wonderful, autumn salad for everyone! ☺ I didn't published any salad for a long time, and recently I received a new PURYA! product for testing, which is raw pumpkin seed oil. So, there was no other option, than to make a salad. :) I visited the grocery store, chose a set of beautiful autumn ingredients and started working.

I used fresh brussels sprouts to give it a nice crunch, fresh cranberries and apples to make it crisp and juicy. Lentils and nuts to enrich the nutritional value. And lovely, firm sorghum grains which are perfect for salads.


VEGAN AUTUMN SALAD WITH SORGHUM GRAINS, LENTILS, BRUSSELS SPROUTS, CRANBERRIES AND PURYA! RAW PUMPKIN SEED OIL



And all of that, finished with distinct dressing made with raw pumpkin seed oil. I haven't tried this oil before, and I really like it. It has a very deep flavor with a strong hint of pumpkin seeds, it's slightly bitter and has a beautiful green color, which unfortunately you can't see on the pictures. 

As I already mentioned, it's raw, and rich in many valuable micronutrients.

Pumpkin seed oil is full of unsaturated fatty acids, particularly omega 6. It contains a lot of vitamins (E, B1, B2, B6, A, C and D). It is also an excellent source of potassium, selenium and zinc.

It's beneficial for our skin, hair and nails. It helps with problems of the urinary tract, prostate and the fight against parasites.



VEGAN AUTUMN SALAD WITH SORGHUM GRAINS, LENTILS, BRUSSELS SPROUTS, CRANBERRIES AND PURYA! RAW PUMPKIN SEED OIL


So? Who fancy this fresh, colorful and rich autumn dish? ☺


VEGAN AUTUMN SALAD WITH SORGHUM GRAINS, LENTILS, BRUSSELS SPROUTS, CRANBERRIES AND PURYA! RAW PUMPKIN SEED OIL



INGREDIENTS (large bowl, 6-8 servings):

SALAD:

  • 3 C cooked sorghum grains (1 C uncooked grains: 200 g)
  • 2 C cooked green lentils (1/2 cup dry lentils: 100 g)
  • 300 g fresh brussels sprouts
  • 1 Cfresh cranberries or 1/2 C dried cranberries
  • 1-2 apples
  • 4 tbsp chopped parsley
  • 4 tbsp pumpkin seeds
  • 2 handfuls of walnuts (preferably freshly hulled)
  • 4 tbsp PURYA! BUCKWHEAT SPROUTS 

DRESSING:

  • 6 tbsp PURYA! RAW PUMPKIN SEED OIL *
  • 2 tsp apple cider vinegar
  • 1 tbsp favorite syrup (for eg. maple or date syrup)
  • 1/2 tbsp fresh thyme (optional)
  • 1/4 tsp pink himalayan salt
  • 1/4 tsp ground black pepper



* this is a new product which is not easy available yet, but it will change soon; for now, you can but it here


PREPARATION:

Soak the sorghum grains in water overnight, on the next day drain them, rinse, add fresh water, bring to a boil, cook for 40 minutes, drain and set aside.
Meanwhile, rinse the lentils, transfer to a pot, add fresh water, bring to a boil and cook for about 20 minutes. Then drain and set aside.

Peel the outer leaves from brussels sprouts and cut off the tough end, then cut each one in half and then chop everything into thin strips.
Wash the fresh cranberries and cut the half of them in half.
Open the walnuts, remove them from the shells and toast for few minutes in a hot pan together with pumpkin seeds.
Cut the apple into thin strips or cubes and place in a bowl of water mixed with a little bit of lemon juice (to prevent them from darkening).
Wash and chop the parsley.
Mix all dressing components thoroughly.
When all the salad ingredients are ready and chilled, transfer them into a large bowl, pour the dressing all over, mix thoroughly and serve. Store the salad in the fridge for up to 3 days.


VEGAN AUTUMN SALAD WITH SORGHUM GRAINS, LENTILS, BRUSSELS SPROUTS, CRANBERRIES AND PURYA! RAW PUMPKIN SEED OIL


Enjoy ☺


VEGAN AUTUMN SALAD WITH SORGHUM GRAINS, LENTILS, BRUSSELS SPROUTS, CRANBERRIES AND PURYA! RAW PUMPKIN SEED OIL

5 komentarze:

  1. bogactwo kolorów i smaków! :)

    ReplyDelete
  2. W jednej misce zawarłaś całą masę zdrowych składników! Cudo! :D Ciekawy ten olej :]

    ReplyDelete
  3. Brzmi i wygląda epicko! Jeżeli ktoś twierdzi, że nie lubi sałatek, to trzeba mu podsunąć pod nos takie cudo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dzięki! :) p.s. dokładnie! myślę, że nie jeden sceptyk/sceptyczka by się przekonała :))

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION