DOMOWY BULION W PROSZKU, BEZ SOLI (JAK 'VEGETA' CZY 'JARZYNKA')

                  HOMEMADE VEGETABLE STOCK POWDER (SALT-FREE)



Wiele sklepów, oferuje już cały wachlarz przypraw z całego świata. Na wyciągnięcie ręki znaleźć można coraz to nowsze i bardziej egzotyczne dodatki do naszych kulinarnych wyczynów.
Nasionka, ziarenka, suszone liście czy owoce. Dostępne w całości, zmielone lub zmieszane w aromatycznych kompozycjach. Do wyboru, do koloru.

Jednak zamiast wyruszyć w drogę do sklepu po kolejną paczkę ulubionej mieszanki, obierzcie inny kierunek. Zajrzyjcie do kuchni, zbierzcie wszystkie potrzebne składniki i wykonajcie taką kompozycję samemu.

Dlaczego? Po pierwsze, świeżo przygotowana, będzie bardziej aromatyczna. Po drugie, możemy sami zadbać o jakość składników, których użyjemy do jej wykonania. A po trzecie, pozwoli nam to jeszcze bliżej poznać specyfikę, działanie i zastosowanie wielu ciekawych przypraw.

Wraz z nowymi smakami odkryjemy nowe szlaki i doznania kulinarne. Pozwoli nam to także lepiej poznać kulturę, z której dana mieszanka się wywodzi. To nauka, która sprawi, że nasze gotowanie będzie jeszcze ciekawsze, bardziej świadome i ekscytujące.


Homemade vegetable stock powder


Toteż, razem z fantastycznym portalem Hello Zdrowie zapraszam Was na małą serię domowych mieszanek przyprawowych. 

Pokażemy Wam jak łatwo jest zrobić je własnoręcznie. Zaczynamy od domowego bulionu, który zawsze warto jest mieć w swojej spiżarni. Składa się on z suszonych warzyw i przypraw, które dodają mu aromatu i charakteru. Nie zawiera soli, gdyż uważam, że jej ilość jest kwestią indywidualną i wolę osobiście dosalać potrawę na bieżąco podczas gotowania, albo na końcu na talerzu.

Dokładny przepis czeka na Was tutaj. Zapraszam ☺


Homemade vegetable stock powder


6 komentarze:

  1. Średnio odkrywczy ten przypis. Bardziej by mnie interesował jakim sposobem suszysz warzywa a nie jak wymieszać ze sobą przyprawy (sic!).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kamilalalala na tym polega robienie mieszanek, że się ze sobą miesza przyprawy w specjalnie dobranych kompozycjach (sic!) , a suszyć warzywa wystarczy w specjalnej suszarce, jeśli ją posiadasz. Przedstawiona przeze mnie wersja jest dla tych, którzy jak ja, jeszcze jej nie posiadają i muszą korzystać z uprzednio już wysuszonych warzyw.

      Delete
  2. Zawsze warto zachęcać do domowych produktów:) Ja korzystam z domowej kostki (bulionetka mrożona), czasem też dodaję bulion w proszku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dzięki :) ja też czasem mrożę bulion jak mi zostaje, to bardzo wygodne i praktyczne

      Delete
  3. i cannot believe i have never thought of grinding up bay leaves into powder blends. also, your choices of allspice, black peppercorns, turmeric, nutmeg, cumin are lovely~

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION