HOMEMADE VEGETABLE STOCK POWDER (SALT-FREE)
Wiele sklepów, oferuje już cały
wachlarz przypraw z całego świata. Na wyciągnięcie ręki znaleźć
można coraz to nowsze i bardziej egzotyczne dodatki do naszych
kulinarnych wyczynów.
Nasionka, ziarenka, suszone liście czy
owoce. Dostępne w całości, zmielone lub zmieszane w aromatycznych
kompozycjach. Do wyboru, do koloru.
Jednak zamiast wyruszyć w drogę do
sklepu po kolejną paczkę ulubionej mieszanki, obierzcie inny
kierunek. Zajrzyjcie do kuchni, zbierzcie wszystkie potrzebne składniki i wykonajcie taką kompozycję samemu.
Dlaczego? Po pierwsze, świeżo
przygotowana, będzie bardziej aromatyczna. Po drugie, możemy sami
zadbać o jakość składników, których użyjemy do jej wykonania.
A po trzecie, pozwoli nam to jeszcze bliżej poznać specyfikę,
działanie i zastosowanie wielu ciekawych przypraw.
Wraz z nowymi smakami odkryjemy nowe
szlaki i doznania kulinarne. Pozwoli nam to także lepiej poznać
kulturę, z której dana mieszanka się wywodzi. To nauka, która
sprawi, że nasze gotowanie będzie jeszcze ciekawsze, bardziej
świadome i ekscytujące.
Toteż, razem z fantastycznym portalem Hello Zdrowie zapraszam Was na małą serię domowych mieszanek przyprawowych.
Pokażemy Wam jak łatwo jest zrobić je własnoręcznie. Zaczynamy od domowego bulionu, który zawsze warto jest mieć w swojej spiżarni. Składa się on z suszonych warzyw i przypraw, które dodają mu aromatu i charakteru. Nie zawiera soli, gdyż uważam, że jej ilość jest kwestią indywidualną i wolę osobiście dosalać potrawę na bieżąco podczas gotowania, albo na końcu na talerzu.
Dokładny przepis czeka na Was tutaj. Zapraszam ☺
Średnio odkrywczy ten przypis. Bardziej by mnie interesował jakim sposobem suszysz warzywa a nie jak wymieszać ze sobą przyprawy (sic!).
ReplyDeleteKamilalalala na tym polega robienie mieszanek, że się ze sobą miesza przyprawy w specjalnie dobranych kompozycjach (sic!) , a suszyć warzywa wystarczy w specjalnej suszarce, jeśli ją posiadasz. Przedstawiona przeze mnie wersja jest dla tych, którzy jak ja, jeszcze jej nie posiadają i muszą korzystać z uprzednio już wysuszonych warzyw.
DeleteZawsze warto zachęcać do domowych produktów:) Ja korzystam z domowej kostki (bulionetka mrożona), czasem też dodaję bulion w proszku.
ReplyDeletedzięki :) ja też czasem mrożę bulion jak mi zostaje, to bardzo wygodne i praktyczne
Deletei cannot believe i have never thought of grinding up bay leaves into powder blends. also, your choices of allspice, black peppercorns, turmeric, nutmeg, cumin are lovely~
ReplyDelete