SIMPLE VEGAN CHOCOLATE TRUFFLES MADE WITH DATES AND PRUNES
Mikołajki tuż tuż i w samą porę przypomniał mi się stary przepis, który miałam już dawno opublikować, a który pojawił się jako gościnny wpis u jednej z moich ulubionych polskich blogerek Vi & raw.
Dla Vi, przygotowałam bardzo proste i bardzo smaczne trufle, zrobione tylko z 3 składników. Chyba prościej już się nie da?! ☺
Do tego są słodkie, wilgotne i dokładnie takie jak powinny być udane, domowe słodycze.
Dlatego, jeśli w Waszym mieście, ciężko o dobre, wegańskie słodycze, albo chcecie przygotować bliskiej osobie coś specjalnego. To zróbcie takie wyborne, własnoręcznie wykonane łakocie. Jestem pewna, że sprawią one ogromną radość i umilą Mikołajkowe święto.
A jeśli szukacie jeszcze więcej inspiracji i wyboru, na to co możecie stworzyć, to zajrzyjcie do małego zestawu, który stworzyłam na tę specjalną okazję, o tutaj.
Przepis u Vi & raw znajduje się tutaj.
SKŁADNIKI (ok. 15 sztuk):
- 10 ekologicznych suszonych śliwek (ok. 70 g)
- 10 świeżych daktyli (ok. 70 g)
- 2 łyżki surowego kakao w proszku + dodatkowa porcja do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE:
Usuwamy pestki z daktyli (i śliwek, jeśli trzeba). Wrzucamy owoce do blendera, dodajemy kakao i miksujemy chwilę, aż masa zmieni się w lepką kulę. Następnie rolujemy małe kuleczki, obtaczamy je w kakao i serwujemy.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 tygodni.
Smacznego ☺
This recipe was a guest post, published on one of my favorite polish blogs: Vi & raw.
I created, very simple and very delicious truffles, made with only 3 ingredients. Dates, prunes and raw cacao powder.
They are sweet and moist. They contain a lot of valuable microelements and will fill you up with a lot of energy for a busy day or a tough workout.
INGREDIENTS (for approx. 15 truffles):
- 10 organic prunes (approx. 70 g)
- 10 fresh dates (approx. 70 g)
- 2 tbsp raw cacao powder + additional portion for coating
PREPARATION:
Remove the pits from dates (and from the prunes, if necessary). Put the fruits into a blender, add the cacao powder and mix until a sticky ball is formed. Then roll it into small balls, coat them in cacao powder and serve.
Store the truffles in an airtight container in the fridge for up to 2 weeks.
Enjoy☺
niby 3 składniki, a proszę, jakie pyszności!
ReplyDeletetylko trzy składniki, a tyle smaku i zdrowia w takich trufelkach ;) idealne <3 a zdjęcia cudowne!
ReplyDeletea ja mam problem, mimo trzech składników:( można to zrobić bez blendera? jakieś pomysły, cokolwiek?
ReplyDeleteTakie same niestety bez blendera nie wyjdą, ale możesz pokombinować, np. posiekać suszone owoce, namoczyć we wrzątku, porządnie odcedzić i rozdziabać widelcem lub przetrzeć przez sitko, a potem dodać wicęcej kakao. Coś na kształt tych wtedy powinno wyjść ;)
DeleteNo właśnie o tym moczeniu myślałam, spróbujemy - zobaczymy, dzięki ;)
Deletenie ma sprawy ;) p.s. przyszło mi jeszcze do głowy, że jeśli masz maszynkę do mielenia to możesz takie namoczone owoce przez nią przepuścić, to powinno ułatwić robotę ;)
DeleteA jeśli zamiast surowego kakao chcę dodać normalne to wybrać słodkie czy gorzkie??
ReplyDeleteA jeśli zamiast surowego kakao chcę dodać normalne to wybrać słodkie czy gorzkie??
ReplyDeleteA jakie to słodkie? Bo niesurowe, czyli takie standardowe to raczej gorzkie tak? Bo nie rozumiem do końca o jakie chodzi?
DeleteCzy użyć gorzkiego kakao (czyli np. decomoreno nie słodzone) czy może być słodzone (np. Nesquik) ?
DeleteZe słodzonym wyjdą chyba zbyt słodkie, same daktyle i śliwki są już słodkie i dodatkowy cukier jest zbędny, zostałabym przy tradycyjnym kakao niesłodzonym
DeleteNesquick nie jest wegański. Nestle to jedna z najbardziej wyzyskujących firm świata. Np. do produkcji swojego kakao wykorzystują niewolniczą pracę dzieci z Wybrzeża Kości Słoniowej. Tak, nie dość, ze dzieci, to jeszcze są to niewolnicy. Omijajtą korporację szerokim łukiem. Nestle to min: http://www.nestle.pl/pl/aboutus/marki ale jest tego dużo więcej.
DeleteChyba zrobię takie mojej przyjaciółce. Podglądała mnie, gdy przeglądałam fb, nagle pojawiło się zdjęcie tych trufli i aż wykrzyknęła, abym się na chwilę na nim zatrzymała, po czym zaczęła komplementować "to wygląda przepysznie!" :d
ReplyDeleteCzy można użyć suszonych daktyli zamiast świeżych?
ReplyDeletemożna, trzeba je wtedy namoczyć, porządnie odcisnąć, i poprawić potem konsystencję większą ilością kakao, jeśli będą zbyt mokre, i też dobrze robi jak się je wtedy porządnie schłodzi, bo w lodówce jeszcze twardnieją :)
DeleteOooo pycha.
ReplyDeleteA wyjdzie to z karobem?
ReplyDeletePyszne :) Zrobiłam dzisiaj na spotkanie wigilijne na uczelni, wszyscy byli zachwyceni smakiem, wytrawnością i prostotą przepisu ;) dziękujemy!
ReplyDeleteMój blender strasznie zamulił i prawie się poddałam, ale po dolaniu odrobiny wódki jakoś poszło. Wyszły bardzo smaczne :)
ReplyDeleteW sumie takiego zestawienia jeszcze nie znałam i jest to poniekąd dla mnie nowość. Mi bardzo odpowiada robienie różnych deserów z pomysłów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ gdzie oczywiście główny składnik odgrywa czekolada którą ja uwielbiam. Nie wiem ale chyba jestem w stanie zjeść całą tabliczkę na jeden raz.
ReplyDeleteMo właśnie,bez dodatku troche płynu nic nie wyjdzie jak trzeba. Trzeba zawsze dodac troche płynu bo mikser stanie :-)
ReplyDelete