PROSTE WEGAŃSKIE BROWNIE PROTEINOWE O SMAKU CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWYM (BEZ PIECZENIA)

                CHOCOLATE-ORANGE VEGAN PROTEIN BROWNIE (NO BAKE)





Bardzo lubię połączenie czekolady i pomarańczy, o czym mogliście się przekonać nie raz. Na blogu prezentowałam już czekoladowe ciasto przekładane pomarańczową konfiturą, czekoladowo-pomarańczowe trufle, a także słodki karobowy krem z pomarańczą zrobiony z awokado

I gdy tylko dotarł do mnie kakaowo-karobowy mix proteinowy PURYA, od razu nabrałam ochoty na kolejną czekoladowo-pomarańczową pyszność ☺

Tym razem wymyśliłam sobie proste brownie bez pieczenia. Z bardzo krótką listą składników, takie, które chętnie będę przygotowywać na co dzień, i jeść jako energetyczną przekąskę lub deser. Wyszło bardzo, bardzo dobrze, brownie jest słodkie, wilgotne i przepełnione cytrusową nutą, która niezwykle je odświeża i przenosi nas do czekoladowego nieba ;)


Chocolate-orange brownie with PURYA protein


Kakaowo-karobowy mix proteinowy PURYA! jest smaczny, wszystkie ich kompozycje na drinki białkowe są tak dobre, że można je pić tylko z wodą, a dodane do milkshake'ów czy deserów, wspaniale je wzbogacają, osładzają i nadają ciekawego aromatu.

Ten, który dziś Wam prezentuję smakuje kakaowo. Przypomina trochę takie gotowe mieszanki do przygotowania gorącej czekolady, ale skład ma od nich o wiele lepszy. Znajdziecie w nim: 56.7% mieszanki białkowej (z konopi, pestek dyni i słonecznika); 10% kakao; skiełkowane siemię lniane; cukier z kwiatu kokosa; sproszkowaną agawę; skiełkowaną komosę ryżową i  karob. Wszystkie składniki pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych.

Ale nawet jeśli go nie macie, w przepisie zastąpić można go zwykłym kakao czy karobem. Jeśli jednak lubicie i stosujecie tego typu suplementy, to myślę, że z chęcią wykorzystacie go do przygotowania tego pysznego i prostego deseru. Polecam ☺


Chocolate-orange brownie with PURYA protein



SKŁADNIKI (4-6 sztuk, mała forma 12x12 cm):



* w zastępstwie można użyć 3-5 łyżek karobu lub kakao, bądź też mix'u obu naraz



PRZYGOTOWANIE:

Migdały wsypujemy do robota i miksujemy na mąkę. Następnie dodajemy daktyle, proteinowy proszek, skórkę pomarańczową i miksujemy aż uformuje się duża, lepka kula (około minuty). Jeśli nasze daktyle są bardzo suche i twarde, można je chwilę namoczyć i odcedzić przed miksowaniem.

Wykładamy masę do niewielkiej formy lub plastikowego pojemnika wyłożonego folią spożywczą, dokładnie rozprowadzamy i dociskamy (masa będzie miękka i lepka, ale w lodówce stwardnieje). 

Chłodzimy 1-2 godzin w lodówce lub 1 godzinę w zamrażarce.

Po wyjęciu kroimy w wybrane kształty (kwadraty lub prostokąty, mniejsze lub większe, jak wolimy). Dekorujemy wedle uznania. Przechowujemy w lodówce lub w zamrażarce i spożywamy w ciągu tygodnia.

Smacznego ☺



Chocolate-orange brownie with PURYA protein



I really like the combination of chocolate and orange, which you could see many times on the blog so far. There was a chocolate cake layered with orange marmalade, chocolate-orange truffles, and a sweet avocado-carob cream with orange.

And as soon as I got the cacao-carob protein mix from PURYA I immediately felt the urge to make another another chocolate-orange treat ☺

This time, I came up with and idea for a simple brownie without baking. With a very short list of ingredients and something I would prepare every day, and eat as an energy snack or dessert. It came out very, very well. Brownie is sweet, moist and filled with a citrus hint, which is extremely refreshing and takes us to chocolate heaven. ☺






This cacao-carob vegan protein drink ix from PURYA! is tasty, all their compositions for protein drinks are so good that you can drink them with water only, but when added to milkshakes or desserts, they enrich them wonderfully with sweetness and an interesting flavor.

It tastes a little bit like a ready-made hot chocolate mix, but the ingredients here are so much more better. It consists of: 56.7% protein mix (hemp, pumpkin seeds and sunflower seeds protein); 10% cocoa; sprouted flaxseed; coconut blossom sugar; powdered agave; sprouted quinoa and carob. All ingredients are certified and organic.



But even if you don't have it in your pantry, you can replace it with a regular cocoa or carob powder. However, if you like, and you use this type of supplements on a daily basis, then I'm sure you will happily use it to prepare this delicious and simple dessert. ☺




Chocolate-orange brownie with PURYA protein



INGREDIENTS (4-6 pieces, small 12x12 cm mold):



PREPARATION:

Put the almonds in a food processor and grind into a flour, next add the protein powder, dates and orange zest and blend until a sticky dough is formed, about 1 minute. If your dates are extremely dry, you can soak them in water for 15 minutes before mixing with almonds. Just remember to drain them before putting in a food processor.

Line the cake mold or a plastic food container with a kitchen foil and fill it with a brownie mix. It may be very sticky, but don't worry, it will harden in the fridge.

Put the container in the fridge for 1-2 hours or in the freezer for 1 hour.

Cut into desired shape, decorate and serve. You can cut it into squares, decorate it and serve it as a brownie for dessert, or cut it into bars without any toppings, wrap it in foil, take it to work or a gym and eat as a snack.


Store in the fridge or freezer and eat within a week.

Enjoy ☺



Chocolate-orange brownie with PURYA protein

16 komentarze:

  1. używam innych produktów z tej firmy, np. białka słonecznikowego, czy konopnego i są rewelacyjne! jestem bardzo ciekawa tego produktu i w ogóle świetny pomysł z jego zastosowaniem!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dzięki, ja też jestem ich wielką fanką :) i właśnie oprócz dodawania do smoothie lubię je wykorzystywać na różnorakie sposoby, zdradzę Ci również, że właśnie przygotowuję kolejne nowe przepisy bo PURYA! wprowadza na rynek 4 nowe produkty ;)

      Delete
    2. jestem ciekawa i czekam z niecierpliwością :)

      Delete
  2. bardzo smacznie to wygląda ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    ReplyDelete
  3. jakie ładne zdjęcia! a brownie wygląda obłędnie :)

    ReplyDelete
  4. Mozna zastąpić migdały innymi orzechami np ziemnymi? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. można, ale zmienią one znacznie końcowy smak deseru, migdały albo nerkowce są najbardziej neutralne w smaku i wtedy deser wyjdzie dokładnie taki jak ma być, czyli czekoladowo-pomarańczowy :)

      Delete
    2. zrobiłam z orzeszkami ziemnymi i kakaem i wyszło przepyszne <333 DZIĘKUJĘ!!

      Delete
    3. super! cieszę się, że smakowało :)

      Delete
  5. Kompozycja czekolady i pomarańczy to jedno z najbardziej świątecznych połączeń, tak cudowniesmakuje.. niewiele składników, a takie dobre, i jeszcze ta świeża pomarańcza na wierzchu... marzenie :)

    ReplyDelete
  6. Faktycznie sporo u ciebie eksperymentów z czekoladą i pomarańczą. Jednak to nic dziwnego, przecież to idealne połączenie <3

    ReplyDelete
  7. Wszystko fajnie, tylko ten mix Purya, o którym wspominasz, kosztuje w sklepach internetowych około 100 zł za puszkę 550g... OK, jest mowa o zamiennikach, ale przez takie ceny ludzie myślą że weganizm czy zdrowe słodycze są strasznie drogie :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Magdalena.B : Ten przepis jest i dla tych, którzy lubią, kupują i stosują tego typu mieszanki oraz dla tych, którzy ich nie używają i zamiast tego mogą użyć zwykłego zamiennika, który na pewno mają w domu. Cena tej mieszanki nie jest niska, ale jest to produkt najwyższej jakości, wykonany z certyfikowanych produktów i przygotowany specjalistycznymi metodami, a za takie zawsze płaci się wyższą cenę. Weganizm jest tani, ale znajdziesz w nim tańsze i droższe produkty...

      Delete
  8. czekolada i pomarańcza to również jedno z moich ulubionych duetów ;-)

    ReplyDelete
  9. Taka dawka protein to coś na pewno bardzo potrzebnego dla organizmu. Uważam, że nie ma nic lepszego.

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION