CHOCOLATE-ORANGE VEGAN PROTEIN BROWNIE (NO BAKE)
Bardzo lubię połączenie czekolady i pomarańczy, o czym mogliście się przekonać nie raz. Na blogu prezentowałam już czekoladowe ciasto przekładane pomarańczową konfiturą, czekoladowo-pomarańczowe trufle, a także słodki karobowy krem z pomarańczą zrobiony z awokado.
I gdy tylko dotarł do mnie kakaowo-karobowy mix proteinowy PURYA, od razu nabrałam ochoty na kolejną czekoladowo-pomarańczową pyszność ☺
Tym razem wymyśliłam sobie proste brownie bez pieczenia. Z bardzo krótką listą składników, takie, które chętnie będę przygotowywać na co dzień, i jeść jako energetyczną przekąskę lub deser. Wyszło bardzo, bardzo dobrze, brownie jest słodkie, wilgotne i przepełnione cytrusową nutą, która niezwykle je odświeża i przenosi nas do czekoladowego nieba ;)
Kakaowo-karobowy mix proteinowy PURYA! jest smaczny, wszystkie ich kompozycje na drinki białkowe są tak dobre, że można je pić tylko z wodą, a dodane do milkshake'ów czy deserów, wspaniale je wzbogacają, osładzają i nadają ciekawego aromatu.
Ten, który dziś Wam prezentuję smakuje kakaowo. Przypomina trochę takie gotowe mieszanki do przygotowania gorącej czekolady, ale skład ma od nich o wiele lepszy. Znajdziecie w nim: 56.7% mieszanki białkowej (z konopi, pestek dyni i słonecznika); 10% kakao; skiełkowane siemię lniane; cukier z kwiatu kokosa; sproszkowaną agawę; skiełkowaną komosę ryżową i karob. Wszystkie składniki pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Ale nawet jeśli go nie macie, w przepisie zastąpić można go zwykłym kakao czy karobem. Jeśli jednak lubicie i stosujecie tego typu suplementy, to myślę, że z chęcią wykorzystacie go do przygotowania tego pysznego i prostego deseru. Polecam ☺
SKŁADNIKI (4-6 sztuk, mała forma 12x12 cm):
- 2 szklanki suszonych daktyli bez pestek (200 g)
- 5 łyżek MIESZANKI PROTEINOWEJ O SMAKU KAKAOWO-KAROBOWYM FIRMY PURYA *
- 3/4 szklanki migdałów (100 g)
- 1/4 łyżeczki świeżo startej skórki z ekologicznej pomarańczy
* w zastępstwie można użyć 3-5 łyżek karobu lub kakao, bądź też mix'u obu naraz
PRZYGOTOWANIE:
Migdały wsypujemy do robota i miksujemy na mąkę. Następnie dodajemy daktyle, proteinowy proszek, skórkę pomarańczową i miksujemy aż uformuje się duża, lepka kula (około minuty). Jeśli nasze daktyle są bardzo suche i twarde, można je chwilę namoczyć i odcedzić przed miksowaniem.
Wykładamy masę do niewielkiej formy lub plastikowego pojemnika wyłożonego folią spożywczą, dokładnie rozprowadzamy i dociskamy (masa będzie miękka i lepka, ale w lodówce stwardnieje).
Chłodzimy 1-2 godzin w lodówce lub 1 godzinę w zamrażarce.
Po wyjęciu kroimy w wybrane kształty (kwadraty lub prostokąty, mniejsze lub większe, jak wolimy). Dekorujemy wedle uznania. Przechowujemy w lodówce lub w zamrażarce i spożywamy w ciągu tygodnia.
Smacznego ☺
I really like the combination of chocolate and orange, which you could see many times on the blog so far. There was a chocolate cake layered with orange marmalade, chocolate-orange truffles, and a sweet avocado-carob cream with orange.
And as soon as I got the cacao-carob protein mix from PURYA I immediately felt the urge to make another another chocolate-orange treat ☺
This time, I came up with and idea for a simple brownie without baking. With a very short list of ingredients and something I would prepare every day, and eat as an energy snack or dessert. It came out very, very well. Brownie is sweet, moist and filled with a citrus hint, which is extremely refreshing and takes us to chocolate heaven. ☺
This cacao-carob vegan protein drink ix from PURYA! is tasty, all their compositions for protein drinks are so good that you can drink them with water only, but when added to milkshakes or desserts, they enrich them wonderfully with sweetness and an interesting flavor.
It tastes a little bit like a ready-made hot chocolate mix, but the ingredients here are so much more better. It consists of: 56.7% protein mix (hemp, pumpkin seeds and sunflower seeds protein); 10% cocoa; sprouted flaxseed; coconut blossom sugar; powdered agave; sprouted quinoa and carob. All ingredients are certified and organic.
But even if you don't have it in your pantry, you can replace it with a regular cocoa or carob powder. However, if you like, and you use this type of supplements on a daily basis, then I'm sure you will happily use it to prepare this delicious and simple dessert. ☺
INGREDIENTS (4-6 pieces, small 12x12 cm mold):
- 2 C dried pitted dates (200 g)
- 3/4 C almonds (100 g)
- 1/4 tsp freshly grated organic orange zest
PREPARATION:
Put the almonds in a food processor and
grind into a flour, next add the protein powder, dates and orange
zest and blend until a sticky dough is formed, about 1 minute. If
your dates are extremely dry, you can soak them in water for 15
minutes before mixing with almonds. Just remember to drain them
before putting in a food processor.
Line the cake mold or a plastic food
container with a kitchen foil and fill it with a brownie mix. It may
be very sticky, but don't worry, it will harden in the fridge.
Put the container in the fridge for 1-2
hours or in the freezer for 1 hour.
Cut into desired shape, decorate and
serve. You can cut it into squares, decorate it and serve it as a
brownie for dessert, or cut it into bars without any toppings, wrap
it in foil, take it to work or a gym and eat as a snack.
Store in the fridge or freezer and eat
within a week.
Enjoy ☺
Enjoy ☺
używam innych produktów z tej firmy, np. białka słonecznikowego, czy konopnego i są rewelacyjne! jestem bardzo ciekawa tego produktu i w ogóle świetny pomysł z jego zastosowaniem!
ReplyDeletedzięki, ja też jestem ich wielką fanką :) i właśnie oprócz dodawania do smoothie lubię je wykorzystywać na różnorakie sposoby, zdradzę Ci również, że właśnie przygotowuję kolejne nowe przepisy bo PURYA! wprowadza na rynek 4 nowe produkty ;)
Deletejestem ciekawa i czekam z niecierpliwością :)
Deletebardzo smacznie to wygląda ;)
ReplyDeletePozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
jakie ładne zdjęcia! a brownie wygląda obłędnie :)
ReplyDeleteMozna zastąpić migdały innymi orzechami np ziemnymi? :)
ReplyDeletemożna, ale zmienią one znacznie końcowy smak deseru, migdały albo nerkowce są najbardziej neutralne w smaku i wtedy deser wyjdzie dokładnie taki jak ma być, czyli czekoladowo-pomarańczowy :)
Deletezrobiłam z orzeszkami ziemnymi i kakaem i wyszło przepyszne <333 DZIĘKUJĘ!!
Deletesuper! cieszę się, że smakowało :)
DeleteKompozycja czekolady i pomarańczy to jedno z najbardziej świątecznych połączeń, tak cudowniesmakuje.. niewiele składników, a takie dobre, i jeszcze ta świeża pomarańcza na wierzchu... marzenie :)
ReplyDeleteFaktycznie sporo u ciebie eksperymentów z czekoladą i pomarańczą. Jednak to nic dziwnego, przecież to idealne połączenie <3
ReplyDeleteWszystko fajnie, tylko ten mix Purya, o którym wspominasz, kosztuje w sklepach internetowych około 100 zł za puszkę 550g... OK, jest mowa o zamiennikach, ale przez takie ceny ludzie myślą że weganizm czy zdrowe słodycze są strasznie drogie :P
ReplyDeleteMagdalena.B : Ten przepis jest i dla tych, którzy lubią, kupują i stosują tego typu mieszanki oraz dla tych, którzy ich nie używają i zamiast tego mogą użyć zwykłego zamiennika, który na pewno mają w domu. Cena tej mieszanki nie jest niska, ale jest to produkt najwyższej jakości, wykonany z certyfikowanych produktów i przygotowany specjalistycznymi metodami, a za takie zawsze płaci się wyższą cenę. Weganizm jest tani, ale znajdziesz w nim tańsze i droższe produkty...
DeleteDostałam śliniotoku.
ReplyDeleteczekolada i pomarańcza to również jedno z moich ulubionych duetów ;-)
ReplyDeleteTaka dawka protein to coś na pewno bardzo potrzebnego dla organizmu. Uważam, że nie ma nic lepszego.
ReplyDelete