VEGAN CHOCOLATE-ORANGE CAKE
Przepis na ciasto czekoladowe autorstwa Karoliny Antosiak. Karolina stworzyła sernik z tofu na czekoladowym spodzie, ja wykorzystałam przepis na spód owego sernika aby stworzyć nowe pyszne ciasto czekoladowo-pomarańczowe.
Bo połączenie czekolady i pomarańczy to chyba jedna z najlepszych kombinacji, dla mnie ☺
SKŁADNIKI (mała okrągła blacha o średnicy 17cm):
- 3/4 szklanki mąki zwykłej
- 1/4 szklanki mąki razowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka sojowego (lub innego mleka roślinnego)
- 2/5 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka dżemu pomarańczowego
- aromat pomarańczowy (opcjonalnie)
- starta skórka pomarańczowa (opcjonalnie)
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- gorzka czekolada na polewę (można również użyć wegańskiej gorzkiej czekolady z kawałkami pomarańczy dla wzmocnienia aromatu)
PRZYGOTOWANIE:
Wsypujemy suche składniki do miski i mieszamy.
W osobnej misce łączymy płynne składniki.
Następnie zawartość obu misek mieszamy ze sobą.
Miksujemy wszystko razem dokładnie za pomocą miksera.
Następnie dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową, od 2 do 4 łyżek, wedle uznania.
Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy ok 40 minut w temperaturze 200`C.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta przekrajamy je w połowie (zdjęcie poniżej) i smarujemy dżemem pomarańczowym.
Następnie składamy ciasto z powrotem w jeden kawałek.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli i rozprowadzamy na cieście, posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego☺
The recipe for chocolate cake by Karolina Antosiak. Karolina created a tofu cheesecake with chocolate bottom, I used the recipe for the bottom of this cheesecake to create a new delicious chocolate-orange orange.
Cause the chocolate-orange flavour is probably one of the most delicious comibations in my opinion.
INGREDIENTS (small round cake tin, 17cm diameter / 7 inches):
- 3/4 C all purpose flour
- 1/4 C wholemeal flour
- 1/2 C sugar
- 1,5 tbsp cocoa
- 1/2 tsp baking soda
- 1/2 tsp baking powder
- 1/2 C soy milk (or other type of plant milk)
- 2/5 C sunflower oil
- 1 tbsp orange marmalade or orange jam
- orange falvouring (optional)
- orange zest (optional)
- dark chocolate for coating (you can also use orange flavoured dark chocolate for more intense aroma
- candied orange zest
PREPARATION:
Place dry ingredients in a bowl and mix.
In a separate bowl combine liquid ingredients.
Then mix the contents of both bowls together.
Mix everything together thoroughly with a mixer.
After that add the candied orange zest, from 2 to 4 tablespoons, as desired.
Pour batter into a cake tin lined with paper and bake for about 40 minutes at 200 `C ( 392` Farenheit)
After baking and cooling the cake cut it in half (see picture above) and spread orange jam.
Then fold it back in one piece.
Melt the dark chocolate in a hot bath and use for coating the cake, sprinkle with candied orange peel.
Enjoy ☺
Mmm, czy może byc cos pyszniejszego:)
ReplyDeleteOjej, nie spodziewałam się zupełnie! Jak miło, że mój przepis się do czegoś przydał :)
ReplyDeleteSwoją drogą dzisiaj myślałam o czymś prawie identycznym - cieście pomarańczowym, przełożonym tym samym (Carrefourowym? ;D) dżemem a na wierzchu skórka pomarańczowa w czekoladzie, oblana dodatkowo polewą czekoladową (żeby ukryć tę skórkę, taka niespodzianka). Prawie takie mniam jak to ciasto na Twoim zdjęciu :D.
Pozdrawiam, Karolina
;) dzięki! na Twój przepis natrafiłam w zeszłorocznym "Vege", sernik jest bardzo dobry, a przepis na ciasto czekoladowe jest prosty i można go dowolnie modyfikować co jest dużą zaletą; dopiero teraz znalazłam go na Twoim blogu, bo wcześniej mi się nie udało, dlatego wklejam tu link dla osób zainteresowanych sernikiem: http://cottien.blogspot.com/2011/07/przepyszny-cielaczek-i-ukochana-zupa.html
Deletedobry pomysł z oblaniem skórki pomarańczowej i ciekawy zbieg okoliczności ;)
pozdrawiam
Wygląda bardzo apetycznie. Fajne zdjęcia. Gratulacje.
ReplyDeletePiękne i na pewno pyszne :)
ReplyDeleteZapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com
Jutro go upiekę! :-)
ReplyDeletewygląda bajecznie!
ReplyDelete;) dzięki!
DeleteBoże, co ja tu robię:( Ze zdjęcia na zdjęcie coraz bardziej głodna. Świetne przepisy i pyszne zdjęcia. Już zerkam co jutro sobie pysznego zrobię:D
ReplyDeletepiękne zdjęcia!
ReplyDelete