WEGAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE

                            VEGAN CHOCOLATE-ORANGE CAKE






Przepis na ciasto czekoladowe autorstwa Karoliny Antosiak. Karolina stworzyła sernik z tofu na czekoladowym spodzie, ja wykorzystałam przepis na spód owego sernika aby stworzyć nowe pyszne ciasto czekoladowo-pomarańczowe.

Bo połączenie czekolady i pomarańczy to chyba jedna z najlepszych kombinacji, dla mnie ☺







SKŁADNIKI (mała okrągła blacha o średnicy 17cm):

  • 3/4 szklanki mąki zwykłej
  • 1/4 szklanki mąki razowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka sojowego (lub innego mleka roślinnego)
  • 2/5 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka dżemu pomarańczowego
  • aromat pomarańczowy (opcjonalnie)
  • starta skórka pomarańczowa (opcjonalnie)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • gorzka czekolada na polewę (można również użyć wegańskiej gorzkiej czekolady z kawałkami pomarańczy dla wzmocnienia aromatu)



PRZYGOTOWANIE:


Wsypujemy suche składniki do miski i mieszamy.





W osobnej misce łączymy płynne składniki. 







Następnie zawartość obu misek mieszamy ze sobą. 

Miksujemy wszystko razem dokładnie za pomocą miksera.






Następnie dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową, od 2 do 4 łyżek, wedle uznania. 





Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy ok 40 minut w temperaturze 200`C.






Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta przekrajamy je w połowie (zdjęcie poniżej) i smarujemy dżemem pomarańczowym.






Następnie składamy ciasto z powrotem w jeden kawałek.






Gorzką czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli i rozprowadzamy na cieście, posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.


Smacznego☺









The recipe for chocolate cake by Karolina Antosiak. Karolina created a tofu cheesecake with chocolate bottom, I used the recipe for the bottom of this cheesecake to create a new delicious  chocolate-orange orange.

Cause the chocolate-orange flavour is probably one of the most delicious comibations in my opinion.



INGREDIENTS (small round cake tin, 17cm diameter / 7 inches):

  • 3/4 C all purpose flour
  • 1/4 C wholemeal flour
  • 1/2 C sugar
  • 1,5 tbsp cocoa
  • 1/2 tsp baking soda
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1/2 C soy milk (or other type of plant milk)
  • 2/5 C sunflower oil
  • 1 tbsp orange marmalade or orange jam
  • orange falvouring (optional)
  • orange zest (optional)
  • dark chocolate for coating (you can also use orange flavoured dark chocolate for more intense aroma
  • candied orange zest


PREPARATION:

Place dry ingredients in a bowl and mix.
In a separate bowl combine liquid ingredients.
Then mix the contents of both bowls together.
Mix everything together thoroughly with a mixer.
After that add the candied orange zest, from 2 to 4 tablespoons, as desired.
Pour batter into a cake tin lined with paper and bake for about 40 minutes at 200 `C ( 392` Farenheit)
After baking and cooling the cake cut it in half (see picture above) and spread orange jam.
Then fold it  back in one piece.
Melt the dark chocolate in a hot bath and use for coating the cake, sprinkle with candied orange peel.


Enjoy ☺




10 komentarze:

  1. Mmm, czy może byc cos pyszniejszego:)

    ReplyDelete
  2. Ojej, nie spodziewałam się zupełnie! Jak miło, że mój przepis się do czegoś przydał :)

    Swoją drogą dzisiaj myślałam o czymś prawie identycznym - cieście pomarańczowym, przełożonym tym samym (Carrefourowym? ;D) dżemem a na wierzchu skórka pomarańczowa w czekoladzie, oblana dodatkowo polewą czekoladową (żeby ukryć tę skórkę, taka niespodzianka). Prawie takie mniam jak to ciasto na Twoim zdjęciu :D.

    Pozdrawiam, Karolina

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;) dzięki! na Twój przepis natrafiłam w zeszłorocznym "Vege", sernik jest bardzo dobry, a przepis na ciasto czekoladowe jest prosty i można go dowolnie modyfikować co jest dużą zaletą; dopiero teraz znalazłam go na Twoim blogu, bo wcześniej mi się nie udało, dlatego wklejam tu link dla osób zainteresowanych sernikiem: http://cottien.blogspot.com/2011/07/przepyszny-cielaczek-i-ukochana-zupa.html

      dobry pomysł z oblaniem skórki pomarańczowej i ciekawy zbieg okoliczności ;)

      pozdrawiam

      Delete
  3. Wygląda bardzo apetycznie. Fajne zdjęcia. Gratulacje.

    ReplyDelete
  4. Piękne i na pewno pyszne :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Boże, co ja tu robię:( Ze zdjęcia na zdjęcie coraz bardziej głodna. Świetne przepisy i pyszne zdjęcia. Już zerkam co jutro sobie pysznego zrobię:D

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION