RHUBARB LEMONADE WITH APPLE, ORANGE, CLOVES AND CINNAMON
Ale nie naładowany cukrem, ciężki, przesłodzony napój. A lekki, kwaskowaty, korzenny kompot. Nie ma w nim żadnego dodatkowego cukru, dodane owoce i przyprawy dosładzają go wystarczająco.
Kompot wspaniale smakuje mocno schłodzony, podany z lodem i miętą. A z pulpy pozostałej po jego gotowaniu, dodatkowo przygotować można słodkie, gęste smoothie. Polecam
KOMPOT
SKŁADNIKI (800-900 ml):
- 2 duże gałązki rabarbaru
- 1 małe jabłko
- 1 mała cytryna
- 1 mała pomarańcza lub duża mandarynka
- 3 goździki
- 2 laski cynamonu
- 1 litr wody
PRZYGOTOWANIE:
Z rabarbaru odkrajamy zdrewniałe końcówki oraz liście i kroimy w 1 cm paski. Jabłko kroimy w plastry, cytrynę i pomarańczę obieramy (jeśli mamy ekologiczne to skórę zostawiamy dla jeszcze lepszego aromatu), kroimy w plastry. Wrzucamy wszystko do garnka, dodajemy goździki, cynamon i wodę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15-20 minut, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Przelewamy wszystko do dużego słoika i chłodzimy w lodówce. Kompot najlepiej smakuje 1-2 dni po przygotowaniu, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Tuż przed serwowaniem przelewamy go przez sitko. Pulpę używamy do smoothie lub owsianki. Kompot przechowujemy w lodówce do 5 dni.
SMOOTHIE
SKŁADNIKI (2 porcje):
- "pulpa" owocowa pozostała z gotowania kompotu (usuwamy z niej goździki i laski cynamonu)
- 1-2 banany
- 1/4 - 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1-2 szklanki filtrowanej wody
PRZYGOTOWANIE:
Owoce i cynamon miksujemy w blenderze, stopniowo dolewamy wody aby konsystencja była bardziej wodnista i łatwiej było wypić koktajl.
Rhubarb in season. It's sour taste is perfect refreshment on a hot day, so it's really worth to make a lemonade with it.
But not a heavy, sugary drink. But a light, sour, spicy lemonade. It doesn't contain any additional sugar, all the fruits and spices make it sweet enough. Lemonade is the best when chilled, served with ice cubes and mint. And you also get a thick, sweet smoothie made with a fruit pulp from cooking the lemonade.
Store the lemonade in the fridge for up to 5 days.
LEMONADE
INGREDIENTS (800-900ml):
- 2 large stalks of rhubarb
- 1 small apple
- 1 small lemon
- 1 small orange or a large tangerine
- 3 cloves
- 2 cinnamon sticks
- 1 L water
PREPARATION:
Cut of the hard ends from the rhubarb and chop the rest. Peel (or omit that if they're organic) and slice the lemon and orange, slice the apple with the skin on. Put everything in a pot, add cloves, cinnamon and water and bring to a boil. Cook for 15-20 minutes. Leave it to cool down and pour it in a jar. Store the jar in the fridge. It tastes better after 1-2 days. Just before serving, pour it through a sieve and serve.
Use the "fruit pulp" to make a smoothie, or add it to your porridge.
SMOOTHIE
INGREDIENTS (2 tall glasses, picture above)"
- "fruit pulp" left from making your lemonade (remove the cloves and cinnamon)
- 1-2 banana
- 1/4 - 1/2 tsp cinnamon
- 1-2 C filtered water
PREPARATION:
Mix the fruits and cinnamon in a blender then pour the water gradually so the texture will be more watery and easier to enjoy as a drink.
Enjoy ☺
tego rabarbaru muszę spróbować
ReplyDeletee-e-e-everything about this post is screaming clever yummy to me... your choice of spices for this rhubarb citrus apple celebration and using the cooked pulp to make a smoothie. yes, yes, yes please. i saw some beautiful rhubarb at the market this morning. i will 4sure make it a point to go and grab some on my morning dog walk tomorrow because i really, really need to taste this awesome-ness.
ReplyDelete