WEGAŃSKIE KOTLECIKI/BURGERY Z CIECIERZYCY, TOFU I NORI

VEGAN BURGERS WITH CHICKPEAS, TOFU AND NORI





Zamierzeniem autorki tego przepisy było stworzenie swego rodzaju wegańskiej imitacji "placków krabowych", a dla mnie to po prostu przepyszne burgery, które mają wyjątkową konsystencję i smak.






Przepis pochodzi z książki " The best veggie burgers on the planet" autorstwa Joni Marie Newman. Burgery te są soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne. Co wyróżnia je od innych? Ciekawe dodatki jak glony czy starta marchewka, które sprawiają, że mają one niezwykłą konsystencję; interesująca mieszanka przypraw powoduje, że nabierają one niepowtarzalnego smaku; a specjalna panierka, dodaje im wyjątkowej chrupkości.

Polecam!





SKŁADNIKI (15 średniej wielkości burgerów):

  • 20g glonów wakame
  • 470ml gorącej wody
  • 180g wędzonego tofu (1 kostka)
  • 1 kubek ugotowanej ciecierzycy
  • 1 cebula (pokrojona w kostkę)
  • 1 kubek startej marchewki (ok. 100g)
  • 144g mąki pełnoziarnistej ( w oryginalnym przepisie użyto glutenu pszennego, który wykorzystuje się często do wyrobu seitana co ma na celu odpowiednie "sklejenie" składników; jednak zwykła mąka też się sprawdziła)
  • mieszanka przypraw "Old Bay Seasoning" (zastąpiłam ją zbliżoną mieszanką, skład poniżej)
  • 1 łyżeczka różowej soli himalajskiej
  • 1/2 kubka mleka sojowego lub kokosowego (opcjonalnie do obtoczenia placków w bułce tartej)
  • 1 kubek (80g) japońskiej bułki tartej Panko (lub zwykłej bułki tartej)
  • olej do smażenia



"Old Bay Seasoning":

  • 1 łyżeczka ziarenek białej gorczycy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 goździki
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

Gorczycę, liście laurowe, goździki i ziele angielskie można delikatnie przyprażyć na patelni, następnie mielimy je w młynku do kawy, mieszamy z resztą składników i odstawiamy. 



Do podania (opcjonalnie):




PRZYGOTOWANIE:


Zalewamy wodorosty gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut aby zmiękły.

Do dużej miski wrzucamy posiekaną cebulę, startą marchewkę, odsączoną ciecierzycę, pokruszone tofu, mąkę, całą mieszankę przypraw "Old bay seasoning" oraz łyżeczkę soli.

Mieszamy wszystko rękami, podczas mieszania ciecierzycę częściowo zgniatamy. Upewniamy się również, że nie pozostały żadna grudki mąki.

Odcedzamy wodorosty pozostawiając wodę z moczenia do wykorzystania przy wykończeniu naszego "ciasta". Jeśli wodorosty są za duże, można je posiekać przed dodaniem do reszty składników.

Mieszamy wszystko dokładnie i jeśli mieszanka jest za sucha i słabo się klei, dodajemy wody z wodorostów i wyrabiamy dalej.






Gdy "masa" jest już gotowa, miskę zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 20 minut.
Poniżej obrazkowy opis z przygotowania masy na burgery.






Po wyjęciu z lodówki formujemy "placki" i ponownie chłodzimy w lodówce przez 2-3 godziny aby odpowiednio "przeszły" aromatem wodorostów.

Najlepiej jest przygotować masę dzień wcześniej i chłodzić przez noc.

Uformowane kotleciki obtaczamy w bułce tartej (przed obtoczeniem można zanurzyć w mleku aby bułka lepiej się przyczepiła jednak moim zdaniem są one wystarczająco wilgotne i można to pominąć)






Smażymy ok. 3-4 minuty z każdej strony aż nabiorą złotego koloru.

Placki te są bardzo sycące dlatego wystarczy podawać je z sałatką i ulubionym sosem.

Smacznego!





Recipe adapted from "The best veggie burgers on the planet" book by Joni Marie Newman


These "sea" burgers are outstanding. Juicy, tender and very flavorful. What makes these burgers so special ? Interesting ingredients like algae or grated carrots create their remarkable consistency, special blend of spices gives them their unique flavor and particular batter adds the unique crunch.






INGREDIENTS (approximately 15 patties/burgers):

  • 20 g hijiki seaweed (I used wakame seaweed)
  • 470 ml hot water
  • 340 g extra-firm tofu, drained and pressed (I used 180g smoked tofu)
  • 1 can chickpeas, drained and rinsed
  • 1 yellow onion, diced
  • 1 cup (108g) shredded carrots
  • 1 cup (144g) vital wheat gluten flour (I used all-purpose flour)
  • homemade Old Bay Seasoning (I replaced it with similar blend of spices, see below) 
  • 1 tsp pink himalayan salt
  • 1/2 cup (120ml) soy or coconut milk (optional for coating)
  • 1 cup (80g) Panko bread crumbs (optional for coating)
  • oil, for coating


"Old bay seasoning":

  • 1 tsp white mustard seeds
  • 1 tsp paprika
  • 2 bay leaves
  • 1 tsp ground black pepper
  • 1 tsp ground nutmeg
  • 2 cloves
  • 2 grains allspice
  • 1 tsp ground dried ginger

Grind mustard seeds, bay leaves, cloves and allspice grains in a coffee grinder; transfer to a small bowl and mix with the rest of ingredients, set aside.



Sauce (optional):




DIRECTIONS:

Place the seaweed in the hot water and let sit for 10 minutes to reconstitute.

While it's soaking, in a mixing bowl, crumble the tofu, and then add the chickpeas, onion, carrots, flour, old bay seasoning (all of it) and 1 tsp of salt.

Mix together with your hands, making sure that you mash some of the chickpeas while leaving some of them intact. Make sure, also, that the flour gets mixed in well and that there are no lumps.

Strain the seaweed, reserving the liquid. Add it to the mixture (you can chop it a little bit before). If the mixture needs more moisture, add a little of the reserved seaweed water until you get a nice patty-able consistency.

(Pictorial instructions - see "gif" file above)

Refrigerate for at least 20 minutes before forming into 15 patties/burgers. Refrigerate the patties for at least 2 to 3 hours before cooking so that the flavor of the seaweed gets well incorporated. Overnight is even better. (We refrigerated the mixture overnight)

If desired, pour the soymilk into a shallow dish and spread the bread crumbs on a plate. Dip each burger into the soymilk, then dredge in the bread crumbs.

Panfry in oil for 3 to 4 minutes per side, until golden and crispy.

These cakes are very filling so you can simply serve them with a salad and your favorite dressing.

Enjoy!












8 komentarze:

  1. P R Z E P I Ę K N E zdjęcia! Zazdroszczę spojrzenia i umiejętności.

    ReplyDelete
  2. Ciekawe burgery, lubię wykorzystywać najróżniejsze glony w kuchni. Dołączam się do zachwytu, cudne fotografie ^^

    ReplyDelete
  3. Burgery muszą być przepyszne. Uwielbiam glony:) Zdjęcia mega klimatyczne, czuć zapach morza :)

    ReplyDelete
  4. Nie jadłam nigdy takich burgerów ale wyglądają smacznie no i zdjęcia plaży piękne :-)

    ReplyDelete
  5. Najlepsze na świecie!!! :)

    ReplyDelete
  6. czy można zastąpić świeże glony namoczonym nori ?

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION