RED LETNIL PATTIES WITH BULGUR OR COUSCOUS
Mercimek köftesi to bardzo popularne tureckie danie, przygotowuje się je w mig, jest idealne na upalne dni i szybki obiad. Potrawa ta gości na moim stole bardzo często, jest bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. I jest to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań na lato. Jest lekkie, ale zarazem sycące, bardzo smaczne, zjadam je na zimno i lubię od razu ulepić większą ilość "roladek", po które można sięgać kiedy dopada głód.
W oryginalnym tureckim przepisie używa się przecieru pomidorowego oraz "Biber Salcasi" - pasty sporządzonej z pieczonych ostrych i słodkich papryk, ja zastępuję ją dodatkową ilością przecieru pomidorowego.
Ciekawym składnikiem jest również bulgur: "środek spożywczy, sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża, najczęściej pszenicy twardej, często używany w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Jest bardzo pożywny, dzięki czemu z powodzeniem może zastępować kuskus lub ryż" (źródło: Wikipedia). Jest on bardzo wygodny i szybki w przygotowaniu, przyrządza się go podobnie jak kuskus, poprzez zalanie wrzątkiem i namaczanie.
Bulgur można zastąpić kuskusem, a w wersji bezglutenowej masę można zlepić za pomocą kaszy jaglanej.
SKŁADNIKI :
- 1 kubek czerwonej soczewicy
- 2 kubki wody
- 1/2 szklanki bulguru/kuskusu lub 1-1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1-2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sok z połowy cytryny
- mały pęczek zielonej pietruszki
- 1 pęczek grubego lub cienkiego szczypiorku
- sól
- sałata rzymska (do podania, opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE :
Soczewicę wsypujemy do garnka i kilka razy przepłukujemy zimną wodą, następnie wlewamy 2 kubki wody, dodajemy sól i gotujemy do miękkości (ok. 10 minut).
Zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy do niego bulgur lub kuskus, mieszamy go z soczewicą i ponownie zakrywamy aby napęczniał. Po 15-20 minutach odkrywamy garnek aby masa wystygła.
W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę i smażymy na oliwie, dodajemy przecier i smażymy kolejne 2 minuty; dodajemy kminek i smażymy jeszcze minutę, zdejmujemy z ognia.
Do ostudzonej soczewicy z bulgurem dodajemy wysmażoną mieszankę cebuli z koncentratem, posiekaną pietruszkę i szczypiorek, pieprz, ostrą paprykę, sól i sok z cytryny.
Wszystko dokładnie mieszamy (soczewica z bulgurem będzie gęsta i dopiero po chwili mieszania wszystkich składników stanie się bardziej plastyczna).
Na talerzu wykładamy liście sałaty, zwilżamy nieco dłonie i zaczynamy formować mercimki (rolujemy kawałki masy w niewielkie "wałki" lub kulki), układamy na liściach sałaty.
Przed podaniem można je schłodzić w lodówce. Serwujemy z ulubionym sosem lub ketchupem. Polecam sos czosnkowy.
Smacznego!
Mercimek köftesi is a very popular Turkish dish, it's easy to prepare and perfect for hot days and a quick dinner.I make them often, especially in summer. I love to make a double amount and store them in the fridge, to grab them when I'm hungry.
In the original Turkish recipe there is a tomato puree and "Biber Salcasi" - a paste prepared from roasted peppers, hot and sweet, I replaced it by an additional amount of tomato paste.
Another interesting component is bulgur: 'product, made from boiled and then dried cereal grains, most of durum wheat, often used in Turkish and Middle Eastern cuisine's. Very nutritious, so you can successfully replace couscous or rice with it "(source: Wikipedia) . It is very easy and quick to prepare, similar to couscous. You have to mix it with hot water and leave it to soak it.
Instead of bulgur you can use couscous or if looking for a gluten-free option, use cooked millet instead.
INGREDIENTS (20 lentil patties) :
- 1 C red lentils
- 2 C water
- 1/2 C fine bulgur/couscous or 1-1,5 C of cooked millet
- 1 onion
- 1 tbsp tomato paste/puree
- 1 tbsp Biber Salcasi, Turkish red pepper paste (not harissa), or a mix of puréed roasted hot and sweet red peppers (you can replace it with another tbsp of tomato paste)
- 1/2 - 1 tsp ground cumin
- 1-2 tsp ground chili pepper
- 1/2 tsp ground black pepper
- juice from 1/2 lemon
- bunch of chives or scallions
- small bunch of parsley
- salt
- romaine or other small cupped lettuce leaves (for serving, optional)
PREPARATION :
Put lentils in a pot and rinse with cold water, drain. After that add 2 cups of fresh water together with vegetable stock and salt and bring to a boil, cook until tender (10-15 minutes). Remove from the heat and add the bulgur, stir and cover with the lid, allowing it to dispend. After 15-20 minutes remove the lid and allow it to cool down.
Meanwhile sauté diced onion in olive oil, add tomato puree and fry for another 2 minutes, add cumin and fry for another minute, remove from the heat.
Combine lentil mixture with the onion mixture, add chopped parsley and chopped chives, black pepper, chili pepper, lemon juice and salt to taste.
Mix everything thoroughly (lentil mixture is quite thick, it will take a moment to make it more soft).
Line a platter or individual serving plates with lettuce leaves. With dampened hands, form the lentil mixture into oval walnut-size balls, placing them on top of the lettuce. Serve immediately, or cover lightly and refrigerate up to one hour.
Serve with your favourite sauce or ketchup. This garlic sauce pairs great with them.
Enjoy!
Podoba mi sie! Nigdy o takim daniu nie slyszalam, ale koniecznie musze przygotowac.
ReplyDeletejest świetne, polecam, wymaga niewiele pracy a przy tym jest bardzo smaczne. ;)
ReplyDeleteZapowiada się pysznie. Zrobię dziś do pracy ;D
ReplyDelete