VEGAN DIY: WEGAŃSKI SOS TATARSKI I MAJONEZ Z FASOLI

HOMEMADE VEGAN MAYONNAISE AND TARTAR SAUCE




Sos tatarski pojawiał się w książkach kucharskich od XIX wieku. Nazwa wywodzi się z francuskiego określenia "sauce tartare", nazwanego tak prawdopodobnie od Tatarów. W polskiej kuchni zadomowił się na dobre. Jest on jednym z bardziej popularnych sosów. W wielu domach przyrządzany zawsze w okresie świątecznym, dlatego postanowiłam przedstawić wam bardzo szybki i nieskomplikowany sposób jego wykonania. Jest to przepis podstawowy, który możemy modyfikować według własnego smaku.



Najpierw należy przygotować naszą "bazę" czyli majonez. Do jego wykonania wykorzystałam prosty przepis ze strony Mama alergika gotuje .




MAJONEZ:



  • 1 kubek ugotowanej białej fasoli
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego 
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 
  • sól, pieprz (najlepiej biały) 
  • woda (do rozrzedzenia, opcjonalnie)



Fasolę umieszczamy w  naczyniu, w którym będziemy ją miksować
Dodajemy sok z cytryny, olej, musztardę oraz szczyptę pieprzu i soli.
Całość miksujemy na gładką masę.
W zależności od rodzaju i mocy blendera, konsystencja może się różnić.




Jeśli wyjdzie zbyt gęsta, możemy rozcieńczyć całość dolewając odrobinę wody.
W większości przypadków nie ma takiej potrzeby.

Po wykonaniu majonezu, czyli naszej bazy, przystępujemy do zrobienia sosu. Opierałam się na tym przepisie.


SOS TATARSKI:

  •  300g majonezu (z przepisu powyżej) 
  • 1 czubata łyżka tartego chrzanu 
  • 1-2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub Dijon
  • 3 grzybki marynowane (prawdziwki, podgrzybki itp, ewentualnie pieczarki) 
  • 1-2 nieduże ogórki konserwowe 
  • 1 łyżka posiekanego koperku 
  • 1 łyżka kaparów 
  • sól, pieprz (najlepiej biały), 
  • szczypta cukru (opcjonalnie) 
  • 3-4 łyżki jogurtu sojowego 


PRZYGOTOWANIE:

Kroimy w drobniutką kosteczkę grzyby, kapary i ogórki.
Szatkujemy drobno koperek.
Przygotowany wcześniej majonez przekładamy do miski i mieszamy delikatnie z pozostałymi składnikami.
W zależności od upodobania do sosu tatarskiego możemy dodać również jogurt sojowy, sprawi on, że sos będzie miał bardziej kremową i kwaskowatą konsystencję.




Sos ten idealnie komponuje się z morskimi burgerami (przepis tu), stanowi również idealny dodatek do kanapek lub sałatek.
Przechowuj go w lodówce, w słoiku, do pięciu dni.

Smacznego!




'' Tartar sauce (tartare in the UK, New Zealand and Australia is a creamy white mayonnaise-based sauce, typically of a rough consistency. (...) The sauce has been found in cookbooks since the 19th century. The name derives from the French "sauce tartare", named after the Tatars from the Eurasian Steppe, who once occupied Ukraine and parts of Russia. A trivia note: Tomáš Tatar, a member of the Tatars family, of the Detroit Red Wings is commonly believed to be directly related to the original inventor of tartar sauce. Beyond this, the etymology is unclear." (source: Wikipedia.org)


First we need to make mayonnaise, I used a simple recipe to make it.

MAYONNAISE:

recipe adapted from here


  • 1 cup of cooked white beans
  • 1 tbsp fresh lemon juice
  • 4 tbsp sunflower oil
  • 3 tsp mustard
  • salt, pepper
  • water (for diluting, optional)

PREPARATION:

Place the beans in a bowl.
Add lemon juice, oil, mustard and a pinch of pepper and salt.
Blend until smooth.
If it's too thick, add some water.

Set aside.

When your "base" is ready you can start making the sauce.


TARTAR SAUCE:

recipe adapted from here

  •  300g homemade mayonnaise (recipe above)
  • 1-1,5 tbsp grated vegan horseradish paste (from a jar) 
  • 1-2 tsp english mustard (or Dijon mustard)
  • 3 marinated wild mushrooms (or regular mushrooms)
  • 1-2 medium gherkins 
  • 1 tbsp fresh dill (chopped)
  • 1 tbsp capers 
  • 3-4 tbsp soy yogurt 
  • salt,pepper
  • pinch of sugar (optional)


PREPARATION:

Cut finely the mushrooms, gherkins, capers. 
Add them to the mayonnaise along with chopped dill.
Add the yogurt and mix everything well (using a spoon).
Transfer to a jar and store in the fridge for up to five days.
Enjoy on sandwiches, with burgers (try with these burgers) or as a dipping sauce.




Enjoy!

9 komentarze:

  1. ostatnio robiłam z fasoli krem pierniczkowy, ale majonez przyda się do sałatki jarzynowej ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;) cieszę się, p.s. krem pierniczkowy z fasoli brzmi ciekawie, muszę wypróbować. pozdrawiam ;)

      Delete
  2. Fajny przepis , piękne zdjecia

    ReplyDelete
  3. Uwielbiam tatarski, nie jadłam go wieki... Jak myślisz, z majonezem na bazie mleka sojowego też da radę?

    ReplyDelete
  4. Hello, can this recipe be done without the oil? Maybe sub soy milk (or any other plant based milk)? Thanks!

    ReplyDelete
  5. Genialne jest to sosiwo. Dawno nie miałam okazji spróbować tak dobrego. Brawa dla autora :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION