HOMEMADE VEGAN MAYONNAISE AND TARTAR SAUCE
Sos tatarski pojawiał się w książkach kucharskich od XIX wieku. Nazwa wywodzi się z francuskiego określenia "sauce tartare", nazwanego tak prawdopodobnie od Tatarów. W polskiej kuchni zadomowił się na dobre. Jest on jednym z bardziej popularnych sosów. W wielu domach przyrządzany zawsze w okresie świątecznym, dlatego postanowiłam przedstawić wam bardzo szybki i nieskomplikowany sposób jego wykonania. Jest to przepis podstawowy, który możemy modyfikować według własnego smaku.
Najpierw należy przygotować naszą "bazę" czyli majonez. Do jego wykonania wykorzystałam prosty przepis ze strony Mama alergika gotuje .
MAJONEZ:
- 1 kubek ugotowanej białej fasoli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- sól, pieprz (najlepiej biały)
- woda (do rozrzedzenia, opcjonalnie)
Fasolę umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy ją miksować
Dodajemy sok z cytryny, olej, musztardę oraz szczyptę pieprzu i soli.
Całość miksujemy na gładką masę.
W zależności od rodzaju i mocy blendera, konsystencja może się różnić.
Jeśli wyjdzie zbyt gęsta, możemy rozcieńczyć całość dolewając odrobinę wody.
W większości przypadków nie ma takiej potrzeby.
Po wykonaniu majonezu, czyli naszej bazy, przystępujemy do zrobienia sosu. Opierałam się na tym przepisie.
SOS TATARSKI:
- 300g majonezu (z przepisu powyżej)
- 1 czubata łyżka tartego chrzanu
- 1-2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub Dijon
- 3 grzybki marynowane (prawdziwki, podgrzybki itp, ewentualnie pieczarki)
- 1-2 nieduże ogórki konserwowe
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka kaparów
- sól, pieprz (najlepiej biały),
- szczypta cukru (opcjonalnie)
- 3-4 łyżki jogurtu sojowego
PRZYGOTOWANIE:
Kroimy w drobniutką kosteczkę grzyby, kapary i ogórki.
Szatkujemy drobno koperek.
Przygotowany wcześniej majonez przekładamy do miski i mieszamy delikatnie z pozostałymi składnikami.
W zależności od upodobania do sosu tatarskiego możemy dodać również jogurt sojowy, sprawi on, że sos będzie miał bardziej kremową i kwaskowatą konsystencję.
Sos ten idealnie komponuje się z morskimi burgerami (przepis tu), stanowi również idealny dodatek do kanapek lub sałatek.
Przechowuj go w lodówce, w słoiku, do pięciu dni.
Smacznego!
'' Tartar sauce (tartare in the UK, New Zealand and Australia is a creamy white mayonnaise-based sauce, typically of a rough consistency. (...) The sauce has been found in cookbooks since the 19th century. The name derives from the French "sauce tartare", named after the Tatars from the Eurasian Steppe, who once occupied Ukraine and parts of Russia. A trivia note: Tomáš Tatar, a member of the Tatars family, of the Detroit Red Wings is commonly believed to be directly related to the original inventor of tartar sauce. Beyond this, the etymology is unclear." (source: Wikipedia.org)
First we need to make mayonnaise, I used a simple recipe to make it.
MAYONNAISE:
recipe adapted from here
- 1 cup of cooked white beans
- 1 tbsp fresh lemon juice
- 4 tbsp sunflower oil
- 3 tsp mustard
- salt, pepper
- water (for diluting, optional)
PREPARATION:
Place the beans in a bowl.
Add lemon juice, oil, mustard and a pinch of pepper and salt.
Blend until smooth.
If it's too thick, add some water.
Set aside.
When your "base" is ready you can start making the sauce.
TARTAR SAUCE:
recipe adapted from here
- 300g homemade mayonnaise (recipe above)
- 1-1,5 tbsp grated vegan horseradish paste (from a jar)
- 1-2 tsp english mustard (or Dijon mustard)
- 3 marinated wild mushrooms (or regular mushrooms)
- 1-2 medium gherkins
- 1 tbsp fresh dill (chopped)
- 1 tbsp capers
- 3-4 tbsp soy yogurt
- salt,pepper
- pinch of sugar (optional)
PREPARATION:
Cut finely the mushrooms, gherkins, capers.
Add them to the mayonnaise along with chopped dill.
Add the yogurt and mix everything well (using a spoon).
Transfer to a jar and store in the fridge for up to five days.
ostatnio robiłam z fasoli krem pierniczkowy, ale majonez przyda się do sałatki jarzynowej ;)
ReplyDelete;) cieszę się, p.s. krem pierniczkowy z fasoli brzmi ciekawie, muszę wypróbować. pozdrawiam ;)
DeleteFajny przepis , piękne zdjecia
ReplyDeleteUwielbiam tatarski, nie jadłam go wieki... Jak myślisz, z majonezem na bazie mleka sojowego też da radę?
ReplyDeletepewnie, każdy się nadaje ;)
DeleteHello, can this recipe be done without the oil? Maybe sub soy milk (or any other plant based milk)? Thanks!
ReplyDeleteGenialne jest to sosiwo. Dawno nie miałam okazji spróbować tak dobrego. Brawa dla autora :)
ReplyDeleteile należy namoczyć fasoli?
ReplyDelete1/2 szklanki
Delete