RAW OAT MILK
Było już mleko sojowe (instrukcje tutaj), przyszedł czas na coś innego. Tym razem owies. Dlaczego?
Mleko z owsa jest bardzo odżywcze, kremowe, tanie i szybkie do zrobienia.
Wiele osób przy jego przyrządzaniu korzysta z płatków owsianych, ja zdecydowałam się użyć do tego czegoś mniej przetworzonego, czyli całych ziaren owsa bezłuskowego.
Chciałam wydobyć pełną esencję zawartą w tych ziarnach.
To właśnie jest fascynujące w robieniu mleka z ziaren czy orzechów, kiedy niewielkim nakładem pracy można wydobyć z nich to wszystko co mają w sobie najlepsze.
Mleko to będzie również bardzo pomocne podczas najbliższych świątecznych wypieków.
Polecam!
Kilka słów na temat owsa:
"Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża, zawiera 2-3 razy więcej tłuszczu w porównaniu do innych zbóż (...) Tłuszcz ten składa się w 40% z kwasu linolowego (zapobiega sklerozie, szczególnie zalecany w diecie osób starszych), oleinowy 35% (polecany do smażenia) oraz kwasu palmitynowego 20%.
Ziarno pozbawione łuski przewyższa wartością odżywczą wszystkie pozostałe gatunki zbóż, gdyż zawiera oprócz dużej ilości tłuszczu około 15% białka (m.in. awenina i awenolina) i 2% włókna surowego. (...)
Zawiera witaminy z grupy B (B1,B2,B6), kwas pantotenowy, witaminę E, kwas fitonowy, sole minerallne, w tym rozpuszczalną w wodzie krzemionkę.
Wyróżnia się ponadto wysoką zawartością wapnia, magnezu, sodu, miedzi i lecytyny." (źródło: Wikipedia)
Dodatkowym atutem jest też niski koszt wykonania.
Jak widać na zdjęciu poniżej, 500g owsa BIO można kupić za 5,70zł; starczy nam to na około 4 litry gotowego mleka;
SKŁADNIKI (na około 800ml gotowego mleka):
- owies bezłuskowy BIO 100g
- woda filtrowana 1L
DODATKI SMAKOWE (opcjonalnie):
- 2 łyżeczki płynnego karobu (melasy z chleba świętojańskiego) (lub syropu klonowego, syropu z agawy, bądź kilka daktyli namoczonych wcześniej i zmiksowanych razem z owsem)
- 1/5 łyżeczki prawdziwej wanilii (w postaci proszku)
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- mała szczypta różowej soli himalajskiej
PRZYGOTOWANIE:
Owies wsypujemy do słoika, zalewamy wodą i moczymy przez noc.
Następnego dnia, odlewamy wodę i przepłukujemy ziarna.
Umieszczamy je w blenderze, dolewamy litr wody i miksujemy kilka minut.
Następnie przelewamy płyn przez gazę lub drobne sitko. Jeżeli zależy nam na wyjątkowo "gładkim" mleku czynność tę powtarzamy 2,3 razy.
Po całkowitym odcedzeniu mleka, pozostanie nam pulpa, którą zachowujemy do wykorzystania np. podczas pieczenia ciastek.
Jeśli nie lubimy smaku surowego mleka owsianego, można nadać mu bardziej słodkiego i aromatycznego posmaku dodając ulubionego słodzidła, wanilii a nawet cynamonu (wskazówki wyżej).
Jest to doskonały odżywczy napój, baza do owocowych i warzywnych koktajli czy gorącej czekolady a także dodatek do pieczenia lub płatków śniadaniowych.
Mleko należy przechowywać zamknięte w szklanej butelce lub słoiku w lodówce, do 5 dni.
Ponieważ nie zawiera ono emulgatorów, może się rozwarstwiać, dlatego przed użyciem najlepiej jest delikatnie je zamieszać.
Smacznego!
I've decided to make raw oat milk. Many people use rolled oats to make it but I wanted to use something unprocessed, to get even more flavors and nutritions.
Oats are an excellent source of protein, unsaturated fats, calcium, magnesium, sodium, lecithin and many vitamins (B1,B2,B6,E). They help to lower bad cholesterol and are full of good fiber.
Homemade oat milk is very easy to make, and also very cheap.
Recipe adapted from Earthsprout, one of my favourite and most admired sites.
INGREDIENTS (for about 800ml of milk):
- 100g whole oat groats
- 1 L filtered water
ADDITIONAL FLAVORINGS (optional):
- 2 tsp carob molases (or other sweetener like: agave syrup, maple syrup, stevia or few soaked and blended pitted dates)
- 1/5 vanilla (powder)
- cinnamon (optional)
- pinch of pink Himalayan salt
INSTRUCTIONS:
Soak the oats overnight and rinse the morning after.
Blend the oats with water for few minutes.
Strain through a sieve or a cheesecloth. For the extra smooth texture, repeat 2,3 times.
Save the oat pulp for later. Use it when baking cookies.
If you don't like the taste of pure oat milk, add additional flavoring (ingredients above).
Enjoy as a drink on it's own, as a base for your smoothies, hot drinks, with your morning cereals or use it for baking.
Store it in a glass container in the fridge for up to five days.
(Because it doesn't contain emulsifiers it will separate, just give it a stir before use)
Enjoy!
Mmmmm! Muszę sobie takie "mleko" przyrządzić koniecznie <3
ReplyDelete;) zachęcam
DeleteAgata!
ReplyDeleteTo jest chyba najładniejszy wizualnie post ever!
W O W !!!!
<3
;) :*
DeletePrzepis dodaję do listy "koniecznie do zrobienia" :)
ReplyDeletePiękne zdjęcia! Pozdrawiam :)
:) dziękuję, pozdrawiam
Deleteprzesliczne zdjecia...nie jest to mleko samo w sobie przypadkiem gorzkie?? ja wole migdalowe :)
ReplyDeleteKasia, nie, wcale nie jest gorzkie, bez dodatków ma delikatny posmak owsiany, jak owsianka. migdalowe tez pyszne :)
DeleteCzy takie mleko można gotować?
ReplyDeletemożna, ale mocno gęstnieje. jeśli chcesz użyć go do ugotowania płatków lub innych rzeczy to nadaje się jak najbardziej, ale gorące do picia będzie raczej za gęste, najlepsze w temp. pokojowej albo zimne dodawane do koktajli lub pieczenia ;)
Delete