VEGAN CHOCOLATE-ORANGE TRUFFLES
Aksamitne, nieprzesadnie słodkie, mocno kakaowe, z aromatyczną nutą pomarańczy. Pyszne i szybkie do zrobienia. Polecam!
Zainspirowane przepisem na lawendowe trufle opublikowane w magazynie "VegWorld" nr 7
(Luty 2013)
SKŁADNIKI (na ok. 14 trufli):
- 1/2 szklanki mleka kokosowego (najlepiej pełnotłustego)
- 1 tabliczka wegańskiej gorzkiej czekolady (o 70% zawartości masy kakaowej)
- 1 łyżka syropu klonowego (lub syropu z agawy)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub wanilii w proszku (nie mylić z esencją/olejkiem)
- 1 łyżeczka startej, ekologicznej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- mała szczypta soli
- 1-2 łyżki karobu lub kakao (do obtoczenia)
PRZYGOTOWANIE:
Do odmierzonej ilości mleka kokosowego dodajemy
syrop klonowy, wanilię i startą skórkę pomarańczową. Mieszamy.
Czekoladę kruszymy na małe kawałki i
rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej.
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy mleko
kokosowe z dodatkami, dosypujemy kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz
sól. Dokładnie mieszamy.
Masę wstawiamy do zamrażarki aby zgęstniała. Może to potrwać 10-15 minut lub dłużej, w zależności od tego jak tłuste było mleko kokosowe. Najlepiej sprawdzić co 10 minut czy konsystencja jest odpowiednia do formowania trufli.
Gdy masa będzie już gęsta, za pomocą łyżeczki formujemy małe kulki, kładziemy na talerzyku, na którym wysypaliśmy kakao i energicznie obtaczamy w nim masę. Jeśli masa wyjdzie za rzadka można "skapnąć" niewielką jej ilość na talerzyk, szybko obtoczyć ją w kakao i umieścić w papierowej foremce.
Przechowujemy je w zamrażarce, i wyjmujemy 15 minut przed serwowaniem. Przechowywane w lodówce staja się zbyt miękkie i nie trzymają formy.
Smacznego ☺
Velvety, not too sweet, very aromatic, chocolate flavor with a hint of orange. Delicious and quick to prepare.
Inspired by the recipe for lavender truffles, published in "VegWorld" Magazine No. 7 (February 2013)
INGREDIENTS (for about 14 truffles):
• 1/2 C coconut milk (full fat is the best)
• 1 bar of vegan dark chocolate (100g, with 70% cocoa content)
• 1 tbsp maple syrup (or agave syrup)
• 1 tsp vanilla extract
• 1 tsp grated, organic orange zest
• 1 tbsp candied orange peel
• a small pinch of salt
• 1-2 tbsp carob powder or cocoa powder (for coating)
PREPARATION:
Combine the coconut milk, maple syrup, vanilla extract,salt and orange zest.
Break the chocolate into small pieces and melt in a hot bath.
When the chocolate is melted combine it with your coconut milk mixture, add the candied orange peel and stir well.
Put the mixture into the freezer to thickened.
This may take 10-15 minutes or longer, depending on how fat was the coconut milk.
Check every 10 minutes to make sure if the consistency is accurate to form pralines.
When the mixture is quite thick, use a teaspoon to form small balls, put them on a plate filled with carob/cocoa and vigorously coat them with it. If the consistency of the mixture comes too thin you can "drip" a small quantity of it and quickly coat it in cocoa powder and transfer it to a paper mold.
Store in the freezer, and remove 15 minutes before serving.
When stored in the fridge, they become too soft.
Enjoy ☺
Wygladaja obłędnie!!! a gdzie mozna dostac wanilie w proszku?
ReplyDelete;) dzięki. ja kupiłam w eko-sklepie. można też dodać ziarenka wydłubane z laski wanilii. pozdrawiam
DeleteWyglądają bosko, niesamowicie kusząco :)
ReplyDeletedzięki gin :)
Delete