WEGAŃSKIE PIERNICZKI SOWY

            VEGAN GINGERBREAD COOKIES (OWLS)


Klasyczne świąteczne ciastka, w nieklasycznym wydaniu.
Pełnoziarniste, orkiszowe, z melasą z buraka i domową mieszanką korzenną.
Wszyscy degustatorzy zgodnie stwierdzili, że smakują jak szwedzkie ciasteczka korzenne "Pepparkakor".
Ponadto, banalnie proste do zrobienia, wystarczy połączyć składniki, odczekać trochę by masa się schłodziła i piec jedynie 7 minut.
Polecam!




Inspiracja stąd. (oryginalny przepis dotyczy pierników w wersji bezglutenowej, szczegóły w linku).





SKŁADNIKI (około 120 pierników w kształcie sowy, foremka o wysokości 7cm):


  • 125g margaryny roślinnej Alsan, lub oleju kokosowego (musi być w miarę miękki)
  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 szklanki melasy (użyłam melasy z buraka: takiej), można również użyć karobu (melasy z chleba świętojańskiego), jednak trochę zmieni on smak pierników.
  • 2-3 łyżeczki domowej przyprawy korzennej (przepis tu)
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (wymieszanego z 2 łyżkami wrzątku)
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli



PRZYGOTOWANIE:

Margarynę (najlepiej taką w temperaturze pokojowej, należy wyjąć ją z lodówki kilka godzin przed pieczeniem) rozmiękczamy mikserem (końcówki spiralne) / Olej kokosowy rozgrzewamy, nie rozpuszczamy a wstawiamy w ciepłe miejsce aby zmiękł.

Mąkę mieszamy z resztą suchych składników i połowę dodajemy do margaryny. Miksujemy.

Dodajemy mokre składniki i ponownie miksujemy. 

Wsypujemy pozostałą część mąki i wszystko ponownie dokładnie miksujemy.







Na końcu dokładnie wyrabiamy ciasto rękami, aby stworzyło gładką i jednolitą bryłę.

Dzielimy naszą kulę ciasta na 4 części, każdą owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny (aż odpowiednio stwardnieje i będzie nadawała się do rozwałkowania i wykrajania ciastek; nie polecam wkładać ciasta do zamrażarki, w celu szybszego schłodzenia)

Gdy nasza masa jest już gotowa, nagrzewamy piekarnik do 190 ° C; wyjmujemy jedną część ciasta z lodówki i rozwałkowujemy je na blacie oprószonym mąką, na grubość około 3mm.





Wycinamy wybrane kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem, pozostawiając małe odstępy pomiędzy piernikami. (z podanej ilości składników wyjdzie nam około 4 pełnych blach pierników w tym kształcie).

Czynność powtarzamy z trzema pozostałymi częściami ciasta.




Foremka "sowa", której użyłam, a także kilka innych fajnych wzorów dostępnych jest w Scandi Loft

Pierniki pieczemy ok. 7 minut. Po wyjęciu pozostawiamy do ostygnięcia.

Dekorujemy wedle uznania i upodobań.



LUKIER:

  • cukier puder (można zmielić brązowy cukier w młynku do kawy)
  • odrobina soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • odrobina wody (dodawać stopniowo, aby nie wyszedł za rzadki)


(środek oczu zrobiłam roztopioną gorzką czekoladą)


p.s. początki bywają trudne :P




ale po kilku próbach w końcu zaczyna wychodzić :)

Smacznego!




Classic Christmas gingerbread cookies, in the non-classical way.
Wholewheat, made with margarine with reduced fat content, beet molasses and homemade blend of spices.
All tasters agreed that taste like swedish gingerbread cookies called:  "Pepparkakor".
Also, very easy to make, just combine the ingredients, wait a little bit to cool them down and bake for only 7 minutes.
Give them a try!


Inspired by this recipe. (Original recipe is for gluten-free gingerbread cookies, visit the site for the details)



INGREDIENTS (for about 120 cookies, owl shapes; 2,7 in tall):

  • 0,5 C vegan butter/margarine or coconut oil
  • 2,5 C wholewheat spelt flour
  • 0,5 C brown cane sugar
  • 0,5 C molasses (I used beet molasses)
  • 2-3 tsp homemade "pumpkin pie spice" (recipe here
  • 1 tbsp ground flaxseed (mixed with 2 tbsp boiling water)
  • 1 tsp baking soda
  • pinch of salt


PREPARATION:

Mix your margarine ( preferably at room temperature, place it outside the fridge for several hours before baking ) with a mixer to soften it. If using coconut oil, let it get soft, put it in a warm place.

Combine the flour with the rest of the dry ingredients and add half of the mixture to the margarine . Mix well .

Add the wet ingredients and mix again .

Add the rest of the remaining flour, and mix everything thoroughly again . (picture above)

At the end knead the dough by hand, to mix it precisely.

Divide the dough into four parts, wrap in foil and cool it in the fridge for about 3 hours (until hard enough to handle, don't put it in the freezer).

When the dough is sufficiently chilled, preheat the oven to 375 ° F, remove one part of the dough from the fridge and roll it out on floured surface, for about 1/8 in thick.

Cut out your favorite shapes and place on a baking tray lined with baking paper (with small spaces between each other).

The mold I'm using is from Scandi Loft .

Bake the cookies for about 7 minutes. Let them cool down.

Decorate and enjoy!


ICING:

  • powdered sugar
  • a little bit of lemon juice
  • pinch of cinnamon
  • a little bit of water (to dissolve the sugar)





13 komentarze:

  1. A pytanie z innej beczki - skąd taki piękny szary golfik? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) to z zeszłego roku z outletu Terranova

      Delete
  2. Ojej, ojej, jakie piękne! <3 A skąd foremka? Bardzo chcę taką!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) to od Scandiloft :) www.scandiloft.pl

      link do foremki: http://www.scandiloft.pl/sklep/index.php/kuchnia/akcesoria-do-pieczenia/foremka-wykrawaczka-sowa.html

      pozdrawiam

      Delete
    2. Dziękuję po stokroć :)

      Delete
  3. W końcu odnalazłam przepis na wegańskie pierniczki:) Dzięki!:) a Twoje sowy wyglądają meeeeegaaa:)

    ReplyDelete
  4. Hej, czy myślisz, że w zastępstwie za margarynę sprawdzi się tu olej? Czy może będzie to już za dużo płynu? Pzdr <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. sprawdza się olej kokosowy, ale ze zwykłym jeszcze nie robiłam

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION