SZYBKI MAKARON 5 SMAKÓW Z BRUKSELKĄ I ŁUSKANYMI ZIARNAMI KONOPI

QUICK PASTA WITH CHINESE 5 SPICE, BRUSSELS SPROUTS AND HEMP SEEDS



Łuskane ziarna konopi to coraz bardziej popularny tzw. "superfoods", czyli bardzo odżywczy pokarm, który mimo swojego często niepozornego wyglądu zawiera w sobie wiele wartościowych i cennych składników. Jednymi z najbardziej popularnych tego typu produktów są np.: jagody goji czy acai, spirulina, trawa pszeniczna, surowe ziarna kakaowca, nasiona chia.

Coraz większą popularność zyskują również łuskane ziarna konopi, i nie ma co się temu dziwić, bo są one doskonałym źródłem:

  • nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3,6,9
  • łatwostrawnego białka
  • żelaza 
  • przeciwutleniaczy 
  • gamma-linolenowego kwasu, niedostępnego w większości żywności
  • wapnia
  • potasu 
  • fosforu 

Oprócz w/w walorów mają również przyjemny, orzechowy posmak, trochę podobny do sezamu. Stanowią popularny dodatek do porannej owsianki, smoothies, batoników zbożowych, kanapek czy sałatek. Warto się z nimi zapoznać i włączyć do naszego jadłospisu.

Ja dzisiaj, proponuje Wam bardzo szybką i prostą potrawę, którą bez problemu wykonacie w domu na szybki obiad.
Kluczowym składnikiem jest tu jedna z moich ulubionych mieszanek azjatyckich. Przyprawa 5 smaków, niektórym z Was, zapewne bardzo dobrze znana.

To danie, to tylko kilka składników, ale razem oprócz ciekawego i przyjemnego smaku, dobrze nas odżywią.

Polecam.






SKŁADNIKI (2 duże porcje):

  • 200 g (nieugotowanego) pełnoziarnistego makaronu np. "Farfalline" (małe kokardki)
  • 250 g świeżej brukselki
  • dodatkowe posiekane warzywa, jak np. papryka, por, marchewka czy kiełki "stir fry" (opcjonalnie)
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki łuskanych nasion konopii
  • 1 łyżeczka mieszanki "5 smaków"
  • 1 łyżka nasion słonecznika (opcjonalnie)
  • 1 łyżka pestek dyni (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki dobrego sosu sojowego
  • olej do podsmażania


PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy makaron, ten rodzaj wystarczy gotować tylko 5 minut. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Odstawiamy.

Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, obcinamy ogonek i kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę.

Na małej patelni na małym ogniu prażymy słonecznik i dynię, aż się zarumieni. Odstawiamy.

W średnim garnku lub woku na rozgrzanym oleju smażymy cebulę, dodajemy wyciśnięty czosnek. 

Po kilku minutach wrzucamy brukselkę (i inne warzywa, jeśli używamy), dodajemy mieszankę 5 smaków, wlewamy sos sojowy i dusimy kilka minut.

Gdy brukselka zmięknie, wrzucamy wcześniej ugotowany makaron i uprażone ziarna. W razie potrzeby dodajemy więcej sosu sojowego lub mieszanki 5 smaków. Dokładnie mieszamy i dusimy chwilę, aby delikatnie podgrzać makaron.

Wykładamy na talerze i posypujemy łuskanymi nasionami konopi.

Smacznego ☺




Shelled hemp seeds are becoming more and more popular. they are a "Superfood" that is a very nutritious, which, despite its often inconspicuous appearance includes a number of valuable and precious ingredients. The most popular products of this type are, for example: goji and acai berries and, spirulina powder, wheat grass, raw cacao beans, chia seeds and also shelled hemp

They are an excellent source of:
  • unsaturated fatty acids omega 3,6,9
  • easily digestible protein
  • iron
  • antioxidants
  • gamma-linoleic acid (very rare)
  • calcium
  • potassium
  • phosphorus

In addition to their nutrition values ​​they also have a pleasant, nutty flavor, a little bit like sesame seeds. They are a popular addition to morning oatmeal, smoothies, cereal bars, sandwiches or salads.
They are worth to include them in our menu.

Today I want to share a recipe for a very simple and quick to prepare dinner. Only few ingredients, but together they make a lovely and tasty dish that will satisfy your hunger.



INGREDIENTS (2 large portions):
  • 200 g (dry) wholewheat pasta, for ex. "Farfalline" (small bows)
  • 250 g fresh brussels sprouts
  • other vegetables like: bell pepper, leek, carrot or "stir fry" sprouts (optional)
  • 1 medium onion
  • 1 clove of garlic
  • 2 tbsp shelled hemp
  • 1 tsp chinese five spice
  • 1 tbsp sunflower seeds (optional)
  • 1 tbsp pumpkin seeds (optional)
  • 2-3 tbsp good quality soy sauce
  • oil for frying


PREPARATION:

Cook the pasta, this type only needs 5 minutes. Drain, rinse with cold water and set aside.
Peel the brussels sprouts (remove few outer leaves), cut off the hard end and cut into strips. Dice the onion.
In a small skillet over low heat toast sunflower seeds and pumpkin seeds. Set aside.
In a medium saucepan/wok heat the oil and fry the onion, add pressed garlic and fry for few minutes.
Toss in brussels sprouts, add chinese 5 spice blend with soy sauce and cook for few minutes.
Add your cooked pasta and mix well. If needed, add more soy sauce or chinese 5 spice blend. 
Cook for a moment to gently heat the pasta.
Distribute on plates and sprinkle with shelled hemp seeds.

Enjoy ☺




2 komentarze:

  1. Z nieba mi spadliście z tym przepisem! W lodówce mam worek brukselki, a kilka dni temu kupiłam łuskane ziarna konopii i zastanawiałam się jak ich użyć:) Pozdrawiam!

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION