QUICK PASTA WITH CHINESE 5 SPICE, BRUSSELS SPROUTS AND HEMP SEEDS
Łuskane ziarna konopi to coraz bardziej popularny tzw. "superfoods", czyli bardzo odżywczy pokarm, który mimo swojego często niepozornego wyglądu zawiera w sobie wiele wartościowych i cennych składników. Jednymi z najbardziej popularnych tego typu produktów są np.: jagody goji czy acai, spirulina, trawa pszeniczna, surowe ziarna kakaowca, nasiona chia.
Coraz większą popularność zyskują również łuskane ziarna konopi, i nie ma co się temu dziwić, bo są one doskonałym źródłem:
- nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3,6,9
- łatwostrawnego białka
- żelaza
- przeciwutleniaczy
- gamma-linolenowego kwasu, niedostępnego w większości żywności
- wapnia
- potasu
- fosforu
Oprócz w/w walorów mają również przyjemny, orzechowy posmak, trochę podobny do sezamu. Stanowią popularny dodatek do porannej owsianki, smoothies, batoników zbożowych, kanapek czy sałatek. Warto się z nimi zapoznać i włączyć do naszego jadłospisu.
Ja dzisiaj, proponuje Wam bardzo szybką i prostą potrawę, którą bez problemu wykonacie w domu na szybki obiad.
Kluczowym składnikiem jest tu jedna z moich ulubionych mieszanek azjatyckich. Przyprawa 5 smaków, niektórym z Was, zapewne bardzo dobrze znana.
To danie, to tylko kilka składników, ale razem oprócz ciekawego i przyjemnego smaku, dobrze nas odżywią.
Polecam.
SKŁADNIKI (2 duże porcje):
- 200 g (nieugotowanego) pełnoziarnistego makaronu np. "Farfalline" (małe kokardki)
- 250 g świeżej brukselki
- dodatkowe posiekane warzywa, jak np. papryka, por, marchewka czy kiełki "stir fry" (opcjonalnie)
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki łuskanych nasion konopii
- 1 łyżeczka mieszanki "5 smaków"
- 1 łyżka nasion słonecznika (opcjonalnie)
- 1 łyżka pestek dyni (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki dobrego sosu sojowego
- olej do podsmażania
PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy makaron, ten rodzaj wystarczy gotować tylko 5 minut. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Odstawiamy.
Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, obcinamy ogonek i kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę.
Na małej patelni na małym ogniu prażymy słonecznik i dynię, aż się zarumieni. Odstawiamy.
W średnim garnku lub woku na rozgrzanym oleju smażymy cebulę, dodajemy wyciśnięty czosnek.
Po kilku minutach wrzucamy brukselkę (i inne warzywa, jeśli używamy), dodajemy mieszankę 5 smaków, wlewamy sos sojowy i dusimy kilka minut.
Gdy brukselka zmięknie, wrzucamy wcześniej ugotowany makaron i uprażone ziarna. W razie potrzeby dodajemy więcej sosu sojowego lub mieszanki 5 smaków. Dokładnie mieszamy i dusimy chwilę, aby delikatnie podgrzać makaron.
Wykładamy na talerze i posypujemy łuskanymi nasionami konopi.
Smacznego ☺
Shelled hemp seeds are becoming more and more popular. they are a "Superfood" that is a very nutritious, which, despite its often inconspicuous appearance includes a number of valuable and precious ingredients. The most popular products of this type are, for example: goji and acai berries and, spirulina powder, wheat grass, raw cacao beans, chia seeds and also shelled hemp
They are an excellent source of:
- unsaturated fatty acids omega 3,6,9
- easily digestible protein
- iron
- antioxidants
- gamma-linoleic acid (very rare)
- calcium
- potassium
- phosphorus
In addition to their nutrition values they also have a pleasant, nutty flavor, a little bit like sesame seeds. They are a popular addition to morning oatmeal, smoothies, cereal bars, sandwiches or salads.
They are worth to include them in our menu.
Today I want to share a recipe for a very simple and quick to prepare dinner. Only few ingredients, but together they make a lovely and tasty dish that will satisfy your hunger.
Today I want to share a recipe for a very simple and quick to prepare dinner. Only few ingredients, but together they make a lovely and tasty dish that will satisfy your hunger.
INGREDIENTS (2 large portions):
- 200 g (dry) wholewheat pasta, for ex. "Farfalline" (small bows)
- 250 g fresh brussels sprouts
- other vegetables like: bell pepper, leek, carrot or "stir fry" sprouts (optional)
- 1 medium onion
- 1 clove of garlic
- 2 tbsp shelled hemp
- 1 tsp chinese five spice
- 1 tbsp sunflower seeds (optional)
- 1 tbsp pumpkin seeds (optional)
- 2-3 tbsp good quality soy sauce
- oil for frying
PREPARATION:
Cook the pasta, this type only needs 5 minutes. Drain, rinse with cold water and set aside.
Peel the brussels sprouts (remove few outer leaves), cut off the hard end and cut into strips. Dice the onion.
In a small skillet over low heat toast sunflower seeds and pumpkin seeds. Set aside.
In a medium saucepan/wok heat the oil and fry the onion, add pressed garlic and fry for few minutes.
Toss in brussels sprouts, add chinese 5 spice blend with soy sauce and cook for few minutes.
Add your cooked pasta and mix well. If needed, add more soy sauce or chinese 5 spice blend.
Cook for a moment to gently heat the pasta.
Distribute on plates and sprinkle with shelled hemp seeds.
Z nieba mi spadliście z tym przepisem! W lodówce mam worek brukselki, a kilka dni temu kupiłam łuskane ziarna konopii i zastanawiałam się jak ich użyć:) Pozdrawiam!
ReplyDeletesuper! :) pozdrawiamy
Delete