RED CABBAGE WITH APPLES AND WINTER SPICES, BASED ON A TRADITIONAL SWEDISH RECIPE (Rödkål)
Rödkål to po prostu "czerwona kapusta" w języku szwedzkim. Nazwa ta określa także tradycyjną Świąteczną potrawę/dodatek serwowany na Wigilijnym stole w tamtym kraju, ale popularna jest ona także przez całą zimę, gdy często sięga się po kapustę.
Polecam od razu przygotować większą ilość, a nadwyżki porozdzielać do słoików, zapasteryzować i serwować kiedy najdzie nas na to ochota. Na zeszłorocznej wigilii, danie to wszystkim zasmakowało, dlatego postanowiłam podzielić się z wami recepturą, zainspirowaną przepisem z książki "The Santesson Recipe Collection: Swedish Cooking".
Danie jest słodko-kwaśne, z wyraźnie wyczuwalnymi przyprawami korzennymi, dzięki którym doskonale wpisuje się w klimat Świąt i zimy. Idealne na Świąteczny stół, jako dodatek do obiadu lub kolacji, ale także na co dzień, jako smaczna przekąska.
Danie jest słodko-kwaśne, z wyraźnie wyczuwalnymi przyprawami korzennymi, dzięki którym doskonale wpisuje się w klimat Świąt i zimy. Idealne na Świąteczny stół, jako dodatek do obiadu lub kolacji, ale także na co dzień, jako smaczna przekąska.
SKŁADNIKI (4-6 porcji):
- 1 kg czerwonej kapusty
- 1 biała lub czerwona cebula
- 4 kwaśne jabłka (np. "Szara Reneta")
- 8 goździków
- 5 małych ziarenek ziela angielskiego
- 1-2 łyżki syropu klonowego lub daktylowego
- 1 szklanka tłoczonego soku z czarnej porzeczki lub jabłkowego
- 3 łyżki octu jabłkowego, octu z czerwonego wina albo soku z cytryny
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Potnij kapustę na mniejsze kawałki, odetnij twardą, białą część i pokrój resztę na cienkie paski. Najszybciej i najwygodniej idzie to mandoliną, ale jeśli jej nie masz, to wystarczy też ostry nóż.
Obierz jabłka, wydrąż i pokrój na małe kawałki.
Obierz jabłka, wydrąż i pokrój na małe kawałki.
Pokrój cebulę w paski.
Do dużego garnka wlej olej, podgrzej i wrzuć wszystkie składniki (warzywa,przyprawy,sok oraz ocet)
Duś na małym ogniu, pod przykryciem, przez co najmniej 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj więcej octu, soli i pieprzu, wedle upodobań i serwuj.
Podawaj gorącą.
Smacznego ☺
Rödkål means "red cabbage" in swedish. It's a traditional Swedish Christmas dish. But it's also very popular during the winter season. If you'll make more than you can eat, simply just pasteurize it in jars and keep on hand.
Inspired by the recipe from "The Santesson Recipe Collection: Swedish Cooking"
INGREDIENTS (4-6 portions):
- 1 kg red cabbage
- 1 yellow or red onion
- 4 sour apples
- 8 whole cloves
- 5 small allspice berries
- 1-2 tbsp maple or date syrup
- 1 C black currant juice or apple juice (pressed, unfiltered, pure 100% juice)
- 3 tbsp red wine vinegar or apple cider vinegar or lemon juice
- 2 tbsp vegetable oil
- salt and pepper to taste
PREPARATION:
Slice the cabbage thinly (remove the core first). Use the gloves if you don't want it to color your hands. If you own a mandoline, use it, it will be extra quick and easy, but if you don't have it an exra sharop knife will do just fine.
Peel the apples, remove the cores and chop the rest.
Slice the onion.
In a large saucepan heat the oil and add all the vegetables along with the spices, juice and vinegar.
Cook covered over low heat for 1 hour (minimum), stirring occasionally.
Add more vinegar or lemon juice, salt and pepper - according to your taste.
Serve hot.
Enjoy ☺
0 komentarze:
Post a Comment