WEGAŃSKA ŚWIĄTECZNA PIECZEŃ Z KASZTANAMI I ŻURAWINĄ (BEZGLUTENOWA)

VEGAN CHRISTMAS ROAST WITH CHESTNUTS AND CRANBERRIES (GLUTEN-FREE)



Wyjątkowa świąteczna pieczeń, bardzo aromatyczna, ziołowa, lekko pikantna.




Ma idealną zwartą strukturę i przygotowana jest w większości ze składników, które mamy w domu.
Dodatkowo - bezglutenowa. Zachwyć wszystkich w Święta lub na niedzielnym obiedzie, tym szczególnym daniem!



Na podstawie tego przepisu


SKŁADNIKI (okrągła blacha o średnicy 17cm):

  • 1 szklanka pieczonych kasztanów jadalnych * 
  • 1/2 szklanki posiekanych nerkowców (100g całych) lub orzeszków piniowych
  • 1/4 szklanki bezglutenowej suszonej żurawiny (ok. 50g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • 2 goździki (zgniecione)
  • 2 marchewki (obrane i starte)
  • 1 średni korzeń pietruszki (obrany i starty)
  • 1 szklanka ugotowanej drobnej, białej fasoli (rozgniecionej)
  • 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu (ok. 100g suchego) (lub komosy ryżowej-quinoa)
  • 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej (lub 2 łyżki mąki z tapioki/manioku)
  • 1/4 szklanki posiekanych świeżych ziół (pietruszki/ tymianku/ rozmarynu) (lub 1/2 łyżki suszonych)
  • po 1/2 łyżeczki zmielonego: ziela angielskiego,gałki muszkatołowej,imbiru,kolendry,kminku,pieprzu cayenne
  • 2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego (lub zwykłego dla wersji z glutenem)
  • sól,pieprz do smaku
  • woda (w razie potrzeby)


* przejrzystą instrukcję na temat przygotowania kasztanów znajdziecie tutaj



PRZYGOTOWANIE:

Nagrzej piekarnik do 180° C.
Na patelni rozgrzej oliwę i chwilę podsmaż na niej cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę.
Przełóż do miski, dodaj resztę składników



Wymieszaj i lekko pozgniataj masę ręką.
Dodaj wody jeśli mieszanka jest za sucha, lub dodaj więcej ryżu bądź komosy, jeśli jest za mokra.
Masa powinna być klejąca ale nie za mokra.
Wyłóż na natłuszczoną blachę i dobrze dociśnij.



Piecz przez około 45minut na złoty kolor.
Po upieczeniu odstaw (w foremce) do całkowitego ostygnięcia, najlepiej przez noc.

Smacznego!



Unique Christmas roast, very aromatic, herbal and slightly spicy. 
It has an ideal compact structure and most of the ingredients that you need to make it you already have at home. Additionally - gluten-free.
Impress your family and guests on holidays with this delicious meal.


Inspired by this recipe.


INGREDIENTS (round cake pan-diameter about 7 inches/17cm):
  • 1 cup coarsely chopped roasted chestnuts * (instructions how to roast them is here)
  • 1/2 cup chopped cashews or pine nuts
  • approx. 1/4 cup GF dried cranberries
  • 2 tbsp olive oil
  • 1 large onion- diced
  • 2 crushed garlic cloves
  • 2 carrots- grated
  • 1 medium parsnip- grated
  • 1 cup cooked small white beans- mashed
  • 1 cup cooked brown rice (about 100g dry weight) (or quinoa)
  • 1 heaped tbsp cornflour (or 2 tbsp tapioca flour)
  • 1/4 cup fresh herbs (parsley/thyme/rosemary) (or 1/2 tbsp dry herbs)
  • 1/2 tsp of ground: nutmeg, allspice,ginger,coriander,caraway,cayenne pepper
  • 2 tbsp GF soy sauce (or regular one for non-gluten-free option)
  • salt and pepper to taste
  • water (if needed)


PREPARATION:


Pre-heat oven to 180ºC. Grind nuts and set aside. 
Sauté vegetables in olive oil for 5 mins until soft. 
Mix all ingredients in large bowl adding sautéed vegetables to it. 
Mix and mash together all the ingredients and add a little water only if needed to achieve a sticky (but not wet) consistency. 
Add more rice (or another carbohydrate of choice) if mixture is too wet. 
Press mixture firmly into a greased cake pan or equivalent loaf tin. 
Bake for approx. 45 minutes until golden.
Remove from the oven and leave it to cool (kept in the tin), best overnight.

Enjoy!


12 komentarze:

  1. Bardzo atrakcyjna wizualnie pieczeń. Jaką rolę pełni fasola (wolałabym bez)?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję ;) fasola wszystko dokładnie tu "skleja", wydaje mi się, że bez niej pieczeń mogłaby się nadmiernie kruszyć

      Delete
    2. Rozumiem, czyli mogę dać jaglankę w zamian :-)

      Delete
    3. tak, dobry pomysł :) ja robiłam ta potrawę 1 raz i jeszcze z nia nie eksperymentowałam

      Delete
  2. Cudne zdjęcia :)
    Pyszne to musiało być...

    ReplyDelete
  3. Spokojnych oraz smacznych świat życzymy !

    Pozdrawiamy serdecznie...... ho ho ho
    Tapenda

    P.S, Macie bardzo ciężkie fotki na blogu. Cała wieczność mija,aby się załadowały

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) droga Tapendo, dziękujemy bardzo za miłe życzenia :) Wam też życzymy wszystkiego najlepszego i nasmaczniejszego! :)

      p.s. nie wiem czemu tak wolno wam się ładują :/ fotki są właśnie zawsze dość mocno pomniejszane. jeszcze dokładnie posprawdzam jak to przyspieszyć. dzięki za info

      pozdrawiamy

      Delete
  4. Całkiem przypadkiem natrafiłam na ten przepis. Teraz będę niecierpliwie czekać na kasztany. Pytanko - przyprawy - wszystkich wymienionych po 1/2 łyżeczki czy mieszanki wymienionych 1/2 łyżeczki?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;) ja też czekam na kasztany, żeby ją znowu zrobić... :) a przypraw z każdej po 1/2 łyżeczki

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION