VEGAN CHRISTMAS BREAD, NORWEGIAN 'Julebrød'
"Julebrød" znaczy "Świąteczny chleb" w języku norweskim. Najlepiej smakuje tostowany (wtedy należy pominąć lukier w przepisie). Najczęściej serwowany jest na Świąteczne śniadanie, wśród innych tradycyjnych potraw skandynawskich. Ale chleb ten wspaniale smakuje cały rok, nie tylko od Święta, zwłaszcza świeżo upieczony, podany na leniwe weekendowe śniadanie, posmarowany domową konfiturą.
Lekko zmodyfikowany przepis z książki "Holiday cooking around the world" autorstwa Kari Cornell.
SKŁADNIKI (1 duży bochenek):
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki kandyzowanych owoców (najlepiej czerwonych i zielonych)
- 1 łyżka suchych drożdży (ok 4 g)
- 1/2 łyżki brązowego cukru
- 1/8 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1/4 kostki margaryny roślinnej lub oleju kokosowego
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 3 + 3/4 szklanki pełnoziarnistej lub zwykłej mąki orkiszowej
- 1/4 szklanki posiekanych blanszowanych migdałów
- dodatkowa mąka (w razie potrzeby)
PRZYGOTOWANIE:
1. Zalej rodzynki wrzątkiem , odstaw.
3. W małym rondelku zagrzej mleko, dodaj margarynę/olej i poczekaj aż się rozpuści. Odstaw na 15 minut do ostygnięcia.
4. Następnie przelej do dużej miski. Do tej samej miski dodaj cukier, sól, kardamon i wymieszaj.
5. Powoli zacznij dodawać mąkę, cały czas mieszając (dodawaj po 1 szklance)
8. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i dobrze ugnieć. Jeśli trzeba dodaj więcej mąki. Ciasto powinno być sprężyste, elastyczne i nie powinno się zbytnio kleić do rąk.
9. Włóż kulę ciasta do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją wielkość (około 1 godziny).
10. Po tym czasie lekko "zbij" ciasto pięścią i pozostaw do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut)
11. Następnie wyjmij je z miski i dobrze ugnieć, uformuj bochenek i ułóż go na blasze, przykryj wilgotną ścierką, odstaw w ciepłe miejsce i poczekaj aż znowu trochę urośnie (około 30 minut)
12. Nagrzej piekarnik do 180°C. Piecz chleb przez około 35 minut, gdy ostygnie pokryj warstwą lukru i udekoruj wedle uznania.
(dekoracja to lukier zrobiony z cukru i odrobiny wody, a na wierzchu ułożyłam mrożoną borówkę brusznicę)
"Julebrød" means "Holiday Bread" in norwegian. It tastes best ,served toasted. That's why it's a popular Holiday breakfast in Norway. It makes a great dessert as well, served on it's own or topped with a homemade marmalade.
Slightly modified recipe from the book "Holiday cooking around the world" by Kari Cornell.
INGREDIENTS (1 large loaf):
- 1/2 C raisins
- 1/2 C mixed candied fruits
- 1 tbsp dry active yeast (about 4g)
- 1/2 tbsp brown sugar
- 1/8 C warm water
- 1 C plant milk
- 1/4 C vegan shortening or coconut oil
- 1/4 C brown sugar
- 1/2 tsp salt
- 1 tsp ground cardamom
- 3+3/4 C wholewheat or regular spelt flour
- 1/4 C chopped blanched almonds
- additional flour (if needed)
PREPARATION:
- Soak raisins in hot water, set aside and strain after 15 minutes.
- In a glass measuring cup , dissolve yeast and 1/2 tbsp sugar in warm water.
- Heat the milk in a saucepan, add shortening or coconut oil, stir until it will dissolve and let cool for 15 minutes. Pour into a big mixing bowl.
- Add sugar,salt and ground cardamom to milk and stir.
- With a mixing spoon, stir in 1 C of flour (a little bit at a time)
- Add the yeast mixture and stir.
- Add more flour, candied fruits, raisins and chopped almonds, mix well.
- Stir in the rest of the flour.
- Put the dough onto a floured board and knead well. Use remaining flour as needed to produce a springy, elastic texture.
- Put the dough in a bowl, cover with kitchen towel and place in a warm place. Let it rise until it doubles in size (about 1 hour).
- Punch down the dough with your fist and let dough rise again until double in size. (about 30 minutes)
- Remove from bowl and knead well. Form a round loaf and place it on a baking tray. Cover with a damp cloth and let rise in a warm place for about 30 minutes.
- Preheat the oven to 180°C/350°F
- Bake it for about 35 minutes.
- When it's chilled, decorate with glaze.
(I made the glaze by combining powdered sugar with a little bit of water and put some frozen lingonberry on top)
Enjoy!
Smak godt!
O mniam, uwielbiam takie chleby :) Niedawno robiłam podobny, ale bez lukru, żeby nadawał się bardziej na śniadanie niż deser :)
ReplyDeleteMoje wcześniejsze próby wyprodukowania jakiegokolwiek chleba były porażką,heh ;D Może kiedyś się skuszę na tą opcję :))
ReplyDeletePozdrawiam,wesołych świąt! (:
Wygląda przepysznie ;)
ReplyDeletehm... wszystko wyszło super tylko, że po dodaniu do ciasta łyżeczki kardamonu nabiera ono kosmicznie żółtego koloru, co nijak się ma do zdjęć Waszego chleba, który jest wręcz biały. Nie żeby to psuło smak ale jakoś nie wiem co o tym sądzić, czyżby Wasze, skądinąd na prawdę ciekawe zdjęcia, są aż tak przerabiane? hm... wolałabym nie, bo to one inspirują mnie do gotowania z Waszym blogiem.
ReplyDeletemo
hm.. droga Anonimko, miło słyszeć, że moje zdjęcia inspirują Cię do gotowania z blogiem ;) ingerencja w fotografie jest minimalna i nie zmienia ich koloru; chlebek zawsze wygląda tak jak na zamieszczonych zdjęciach. Nie jest żółty, raczej beżowy. Nie wiem czemu Tobie wyszedł "kosmicznie żółty" ;) kardamon zazwyczaj nie barwi żadnych potraw czy wypieków; może zadziałał jakiś inny czynnik? Czy przypadkiem nie dodałaś kurkumy zamiast kardamonu? ona barwi mocno na żółto..naprawdę nie wiem...
DeleteThank you! I am so excited to try the vegan version of a holiday favorite.
ReplyDeleteyour welcome! :) it's one of my favorite christmas recipes as well :)
Delete